ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Παραγήινοι αστεροειδείς: πόσο επικίνδυνοι είναι;
 

Ομιλητής:

Μπονάνου Άλκηστις
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

14/11/2016
 

Διάρκεια:

43:18
 

Εκδήλωση:

Café Scientifique 2016-2018
 

Διοργανωτής:

Café Scientifique
 

Χώρος:

Κελάρι του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου "Athenaeum"
 

Κατηγορία:

Αστρονομία
 

Ετικέτες

Café Scientifique , αστεροειδείς , παραγήινοι αστεροειδείς , ηλιακό σύστημα , Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , πρόγραμμα NELIOTA , Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Διαστήματος
 
 
 
Οι αστεροειδείς είναι βραχώδη ουράνια σώματα που βρίσκονται σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Ο αριθμός τους υπολογίζεται άνω του ενός εκατομμυρίου, έχουν διαστάσεις από 10 έως 1000 μέτρα και θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος. Ενώ οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία, στη λεγόμενη Κύρια ζώνη των αστεροειδών, με την πάροδο του χρόνου ένα μικρό ποσοστό αστεροειδών αποκτούν τροχιές που τέμνουν την τροχιά της Γης. Οι αστεροειδείς αυτοί ονομάζονται “παραγήινοι αστεροειδείς” και είναι το θέμα της ομιλίας.
 
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι παραγήινοι αστεροειδείς για τον πλανήτη Γη; Τι στρατηγικές αντιμετώπισης έχουμε; Πώς συνεισφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο χαρακτηρισμό των παραγήινων αστεροειδών μέσω του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντά αυτή η ομιλία.
 
  • Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    Η Άλκηστις Μπονάνου έλαβε το πτυχίο Φυσικής και Αστρονομίας από το Wellesley College (ΗΠΑ) το 2000, το μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.A.) στην Αστρονομία από το Harvard University (ΗΠΑ) το 2002 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστρονομία από το Harvard University (ΗΠΑ) το 2005. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Carnegie Institution of Washington (ΗΠΑ) ως Vera Rubin Fellow (2005-2008) και στο Space Telescope Science Institute (ΗΠΑ) ως Giacconi Fellow (2008-2009). Ήλθε ως Ερευνήτρια Δ στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σεπτέμβριο του 2009 και από το Φεβρουάριο 2013 εργάζεται ως Ερευνήτρια Γ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε αστέρες μεγάλης μάζας και την εξωγαλαξιακή κλίμακα των αποστάσεων, καθώς και στη μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με αστέρες μεγάλης μάζας σε κοντινούς γαλαξίες, υπερταχείς αστέρες και αστρική μεταβλητότητα.