Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

130.000 χρόνια προϊστορίας - 30 χρόνια έρευνας - 1 έκθεση

Κυπαρίσση - Αποστολίκα Αικατερίνη, Τσουκαλάς Θωμάς

8 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1332
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κυπαρίσση - Αποστολίκα Αικατερίνη
Τσουκαλάς Θωμάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
08/11/2016

Διάρκεια
57:49

Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων "Μουσειο-λόγιο"

Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
Μουσειολόγιο, σπήλαιο της Θεόπετρας, σπήλαιο

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ
 

Η δημιουργία του ΚΤΕΣΘ αποτελεί την παρουσίαση και απόδοση στο κοινό των εργασιών αποκάλυψης της ιστορίας του σπηλαίου της Θεόπετρας, εργασίες ανασκαφικής έρευνας και επιστημονικής μελέτης διάρκειας 30 χρόνων.


Μέσα από τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης επιχειρείται η παρουσίαση των πολυπληθών ευρημάτων των πολυετών ανασκαφών, τεκμήρια χρήσης του σπηλαίου δεκάδων χιλιάδων ετών, αλλά και η πολλαπλή διάσταση της σπουδαίας αυτής αρχαιολογικής θέσης.


Ποικίλα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν κατά την έρευνα απαντώνται, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα κινούνται παράλληλα με την επιστημονική τεκμηρίωση.

Ποια η σχέση της ηφαιστειακής τέφρας με το σπήλαιο της Θεόπετρας;

Πώς εξελίχθηκε η τεχνική και η ανθρώπινη δεξιότητα τα τελευταία 130.000 χρόνια;

Οι εναλλαγές του κλίματος επηρέασαν τη ζωή και μέσα στο σπήλαιο;

Εκτός από τους ανθρώπους, ποιος άλλος ήρθε στο σπήλαιο;

Ποιος πάτησε στη λάσπη 130.000 χρόνια πριν;

Μοιάζουν τα σημερινά αντικείμενα με εκείνα 100.000 χρόνια πριν; 7.000 χρόνια πριν;


Τα εκθεσιακά σύνολα δίνουν έμφαση τόσο στη διαχρονική χρήση του σπηλαίου, όσο και στη θεματική ανάπτυξη ιδιαιτεροτήτων της ζωής του σπηλαίου.

Το εκθεσιακό περιβάλλον διαμορφώνεται ανάλογα, επιχειρώντας την υποστήριξη κάθε θεματικής ενότητας ξεχωριστά. Από τον σχεδόν ασφυκτικό χώρο του αρχαιολογικού σκάμματος, στη διευρυμένη οπτική επαφή της διαχρονικής χρήσης του σπηλαίου. Από το μυστικιστικό περιβάλλον των προϊστορικών ταφών, στην απόδοση του κοινού καθημερινού ιδιωτικού χώρου. Και το σύνολο της έκθεσης υπό τη γενική ατμόσφαιρα της αίσθησης του εσωτερικού του σπηλαίου.


Η έκθεση συμπληρώνεται με εκπαιδευτικά προγράμματα και με την ιστορία και την εξέλιξη της ανασκαφής.

Κυπαρίσση - Αποστολίκα Αικατερίνη Επίτιμη Διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του YΠΠΟΑ

Παντρεμένη με τον γιατρό Νικηφόρο Αποστολίκα και μητέρα δύο ενήλικων τέκνων.

Τσουκαλάς Θωμάς Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Μουσειολόγος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. από το οποίο αποφοίτησε το 2003. Το 2006 ολοκλήρωσε την παρακολούθηση Μεταπτυχιακών Σπουδών "Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμού" του ίδιου τμήματος του ΑΠΘ.


Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, ενώ το 2007 μπήκε ενεργά και στο χώρο του Αρχιτεκτονικού - Μουσειολογικού Σχεδιασμού, με το έργο το Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, ως νέος Αρχιτέκτονας - Μουσειολόγος.

Έκτοτε η πορεία του στον χώρο της ενεργής Μουσειολογίας συνεχίστηκε. Ενδεικτικά έργα και μελέτες με τα οποία ασχολήθηκε είναι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, η νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, η έκθεση στο Ανάκτορο Αχίλλειο της Κέρκυρας, η ανάδειξη του Μύλου Ματσόπουλου και του Οθωμανικού Λουτρού στα Τρίκαλα, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Ερμούπολης, το Λαογραφικό Μουσείου Πορτιανού στη Λήμνο, κ.ά..


Από το 2010 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αντικείμενο τις Μουσειολογικές - Μουσειογραφικές Μελέτες και τη συμβουλευτική υποστήριξη έργων πολιτισμού.


Είναι παντρεμένος με την επίσης Αρχιτέκτονα Ζωή Πετρίδου και έχουν τρία παιδιά.

Σχετικές ομιλίες