ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Preservation of Heritage Values and Cultural Significance: Landscape Archaeology
 

Ομιλητής:

Γκανιάτσας Βασίλης
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

30/09/2016
 

Διάρκεια:

51:04
 

Εκδήλωση:

HERMA Conference - 3rd IHC International Conference in Heritage Management
 

Διοργανωτής:

Initiative for Heritage Conservation (IHC)
 

Χώρος:

Παλαιό Ελαιουργείο - Ελευσίνα
 

Κατηγορία:

Πολιτιστική διαχείριση
 

Ετικέτες

HERMA Conference , πολιτιστική κληρονομιά , διαχείριση πολιτιστικών αγαθών , αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο
 
 
 
Ένα παράθυρο στο μέλλον του πολιτισμού και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς άνοιξε από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, όπου φιλοξενήθηκε το τρίτο διεθνές συνέδριο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “Her- Ma Conference”.
 
• Σαράντα εισηγητές,
 
• πέντε θεματικές συζητήσεις,
 
• τέσσερις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις,
 
• δέκα πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο
 
• επί τρεις ημέρες
 
έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης  της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προοπτικών της, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και της σύνδεσής της µε την ιστορία και την παράδοση.
 
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 10 από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.
 
Μέσα από θεματικές όπως αυτές για τη νοµική προστασία των πολιτιστικών αγαθών, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τον εκπαιδευτικό ρόλο του πολιτισμού, το αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και πολλές άλλες επιχειρήθηκε η ανάδειξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν σήµερα τον πολιτισµό και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρµόζονται παγκοσµίως στον τοµέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.
 
Το συνέδριο πραγµατοποιήθηκε από το IHC (Initiative for Heritage Conservation), µε τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αισχύλεια και του ∆ήµου Ελευσίνας, στο βιοµηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, ένα ενεργό παράδειγµα επιτυχηµένης αξιοποίησης ενός ιστορικού χώρου και µετατροπής του σε πυρήνα σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης, δηµιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συµµετοχής.
 
O IHC (Initiative for Heritage Conservation) είναι ένας καινοτόµος µη κερδοσκοπικός οργανισµός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριµένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναµικής του πολιτισµού ως πηγή µάθησης, πολιτισµικής ταυτότητας, συλλο- γικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.
 
O καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Γκανιάτσας παρουσίασε και ανέλυση τον ανατρεπτικό όρο «αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο», ο οποίος αναφέρεται στη διαχείριση της διπλής ταυτότητας της κληρονοµιάς -πολιτιστικής και φυσικής.
 
 • Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
  Τίτλοι σπουδών: 
  1976-1982: Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού - Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.)
  1982-1983: Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Θεωρίας Αρχιτεκτονικής (Kingston, Cambridge, St. Andrews).
  1983-1987: Ph.D. - Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Κοσμητεία Κοινωνικών Επιστημών, Αρχιτεκτονική Σχολή – Κέντρο Μεταπτυχιακών Ερευνών. (2 υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και βραβείο από το Schilizzi Foundation-London)
  Θέμα διατριβής: PERMANENCE AND CHANGE: A PHILOSOPHICAL INQUIRY INTO THE PROBLEM OF RELATING NEW ARCHITECTURE TO EXISTING SETTINGS (Αφορά στη διερεύνηση του νοήματος στο χτισμένο και φυσικό περιβάλλον, στη συγκρότηση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως ένταξης σε τόπους με ιδιαίτερες πολιτισμικές αξίες και στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως δημιουργίας μέσω της Φιλοσοφικής Ερμηνευτικής).
   
  Γνωστικό αντικείμενο: 
  Αρχιτεκτονικές συνθέσεις και θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
   
  Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: 
  Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Θεωρία, Κριτική, Μεθοδολογία, Φιλοσοφία και Πρακτική.
  Θεωρία Αρχιτεκτονικής: Γνωσιοθεωρητικές, Αισθητικές και Ηθικές Προσεγγίσεις.
  Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική: Εννοιολογικές / Ερμηνευτικές / Οντολογικές Προσεγγίσεις.
  Προστασία και Σχεδιασμός: Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, ιστορικών τόπων, πολιτισμικών τοπίων, αισθητικών τοπίων και Φυσικού Περιβάλλοντος. Θεωρία και Φιλοσοφία της διατήρησης, ερμηνείας και ανάδειξης της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς.