Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι Ιταλικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πριόβολου Στέλλα

30 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1847
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πριόβολου Στέλλα

Γλώσσα
Ιταλική (με ελληνική μετάφραση στην οθόνη των διαφανειών)

Ημερομηνία
30/11/2011

Διάρκεια
18:22

Εκδήλωση
Επιστημονική Ημερίδα: "Ελλάδα-Ιταλία: πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις

Χώρος
Αμφιθέατρο "Ι. Δρακοπουλος" - Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας - Φιλοσοφική Σχολή – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Κλασικές σπουδές

Ετικέτες
Ιταλία, ιταλική φιλολογία, Ρικάρντο Μούτι

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Ιταλία και συνεργασία μακρόχρονη σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε το 1933 για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της για τη διδασκαλία της Ιταλικής Λογοτεχνίας, η οποία ανατέθηκε στον τότε Υφηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας Vincenzo Biagi. To 1958 λειτούργησε λεκτοράτο Ιταλικής Γλώσσας. Το 1990 το μάθημα της Ιταλικής Φιλολογίας εντάχθηκε σε Γενικό Τμήμα Ξένων Πολιτισμών, και με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φοιτητών για την Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία το Τμήμα αυτό μετεξελίχθηκε σε Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Στη συνέχεια το ενιαίο Τμήμα καταργήθηκε και από το 2010 λειτουργούν δύο χωριστά Τμήματα και το Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας είναι πλέον αυτοδύναμο και προσφέρει στους πτυχιούχους του τη δυνατότητα και μεταπτυχιακών σπουδών. Το Π.Μ.Σ. «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές σπουδές: Λογοτεχνία , Ιστορία και Πολιτισμός» στόχο έχει να αναδείξει τη μοναδική και γοητευτική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη και παράλληλα να εξετάσει τη διαρκή διαδικασία παιδείας με τη μίμηση της ελληνορωμαϊκής λογοτεχνίας και την αφομοίωση των επιτευγμάτων της από τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Φέτος στην Ιταλία γιορτάζονται τα 150 χρόνια της Παλιγγενεσίας, και στην επέτειο αυτή είναι αφιερωμένη η επιστημονική ημερίδα μας. Η παράσταση του Ναμπούκο του Βέρντι στην Όπερα της Ρώμης με τον Αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι ήταν η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της Ένωσης της Ιταλίας. Στην παράσταση αυτή ο Μούτι έδειξε το δρόμο για την ανάκαμψη από την παγκόσμια κρίση της εποχής μας μέσα από τον πολιτισμό. Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα πιστεύει ότι η Ιταλία με την Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, γιατί στις χώρες αυτές γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και άνθησε ο πολιτισμός που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι ο Μούτι κάλεσε όλους τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους για τη διάσωση του πολιτισμού αυτού.

Πριόβολου Στέλλα Καθηγήτρια Λατινική-Ιταλικής Φιλολογίας, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική, Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών : «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός».

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο: «Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo» επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας ως η καλύτερη μετάφραση παλαιού λογοτεχνικού κειμένου. Εξάλλου, εκδόθηκε πρόσφατα στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Carabba.

Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001.

Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Société Européenne de Culture στην Ελλάδα. Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2008.

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο για θέματα παιδείας και κριτικής επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Σχετικές ομιλίες