ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

«Πολιτιστικός Εθνικισμός» και «Πολιτιστικός Διεθνισμός». Η ποινική διάσταση στην υπόθεση των Μαρμάρων
 

Ομιλητής:

Μυλωνόπουλος Χρήστος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

25/09/2016
 

Διάρκεια:

17:48
 

Εκδήλωση:

Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίηση τους από το Βρεταννικό Μουσείο
 

Διοργανωτής:

Σύλλογος των Αθηναίων
 

Χώρος:

Μουσείο Ακρόπολης
 

Κατηγορίες:

Αρχαιολογία , Νομική
 

Ετικέτες

γλυπτά του Παρθενώνα , Βρετανικό Μουσείο , πολιτιστικός εθνικισμός , πολιτιστικός διεθνισμός
 
 
 
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016) υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
 
Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναζωογόνησαν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως. 
 
Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παρέστησαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και, επιπλέον, ανανεώθηκε -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις δημοσιεύσεις των ομιλιών του Συνεδρίου δεν περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της αρχαιολόγου Τατιάνας Πούλου, με τίτλο "Ο Giovanni Batista Lusieri, ο άνθρωπος του Λόρδου Έλγιν και ο ρόλος του στην αποκοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα", επειδή περιέχει αδημοσίευτο υλικό. Σχετική ομιλία της κ. Πούλου, με τίτλο "Οι ανασκαφές του Λουζιέρι στην Αθήνα την εποχή του Λόρδου Έλγιν", υπάρχει καταχωρημένη στο Blod και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 
 
  • Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
    Είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Κίνα, Ουγγαρία, Τουρκία κλπ)  και εργασίες του έχουν μεταφραστει στα ιαπωνικά, κινεζικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά, κλπ. Έχει γράψει 12 μονογραφίες και συγγράμματα και περισσότερες από 70 μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.