Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Lab on a chip for food analysis and diagnostics - 2ο μέρος

Choi Jin-Woo, Κίντζιος Σπυρίδων

13 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 77:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 692
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:

1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,

2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,

3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
 

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Lab on a chip for food analysis and diagnostics"  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του δεύτερου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:

Low cost lab-on-a-chip and biosensors for on-site detection - Prof. Jin-Woo Choi

The i-BERA integrated screening system: status update of a commercial biosensor paradigm - Σπυρίδων Κιντζιός

Choi Jin-Woo Αναπληρωτής Καθηγητής, Louisiana State University

Ο Jin-Woo Choi είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών στο Louisiana State University. Ειδικεύεται στους τομείς τομέα των νανο / μικροκατασκευών, των  συσκευών και συστημάτων μικροκλίμακας, των μικροσυστημάτων βιοϊατρικής, και διαφόρων αισθητήρων και συστημάτων ανίχνευσης. Έχει σε βάθος γνώση και εμπειρία σε συστήματα lab-on-a-chip, σε ενσωματωμένους αισθητήρες για βιοϊατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές, και σε αισθητήρες από νανοϋλικό. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι, επίσης, συντάκτης του περιοδικού της Elsevier "Microelectronic Engineering".

Κίντζιος Σπυρίδων Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Καθηγητής, Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης

Ο Σπυρίδων Κίντζιος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτηση του από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1986, σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Το 1988 μετέβη στη Γερμανία με υποτροφία της Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) σαν μεταπτυχιακός ερευνητής στο Max-Planck Institute for Biochemistry του Μονάχου. Το 1993 απέκτησε το διδακτορικό του στη Γενετική και Βελτίωση Φυτών από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Κυτταρο-/Ιστοκαλλιέργεια Φυτών» στο Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών, Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2010 εξελέγη Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα αφού είχε διέλθει από όλες τις προβλεπόμενες βαθμίδες. Έχει χρηματίσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστηματικής Βοτανικής (2006-2007) και Πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (2013). Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.
 

Διαθέτει ερευνητική και διδακτική εμπειρία για περισσότερο από 25 χρόνια στο χώρο της Βιοτεχνολογίας και ειδικότερα στον χώρο της Κυτταρικής Βιολογίας και των Βιοαισθητήρων. Είναι ο συγγραφέας/συν-συγγραφέας 92 πρωτότυπων ερευνητικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, καθώς και περισσοτέρων από 80 κεφαλαίων σε διεθνή βιβλία και παρουσιάσεων σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Είναι επιμελητής τριών διεθνών επιστημονικών βιβλίων, μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και αποδέκτης του Bραβείου «Γεωργίας Χριστοδουλοπούλου» της Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας, του Βραβείου της Ελληνικής Εταιρίας Ελευθέρων Ριζών και Οξειδωτικού Stres και του Βραβείου Διακεκριμμένης Υπηρεσίας στην Αμυντική Επιστήμη. Έχει εφεύρει την Βιοηλεκτρική Μέθοδο Αναγνώρισης (Bioelectric Recognition Assay (BERA)) και την τεχνολογία Μοριακής Αναγνώρισης μέσω Μεμβρανικής Μηχανικής (Molecular Identification through Membrane Engineering (MIME)). Και οι δύο μέθοδοι διακρίθηκαν ως οι καλύτερες τεχνολογίες κυτταρικών βιοαισθητήρων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Knowledge Foundation (Ιούνιος 2006, Washington DC). Είναι κάτοχος πέντε εθνικών και δύο διεθνών πατεντών. Είναι κριτής άρθρων σε περισσότερα από 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής τριών διεθνών περιοδικών. Είναι επίσης κριτής προτάσεων για το Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ε.Ε., του National Science Foundation (NSF), του Austrian Science Fund και του New Zealand Ministry of Business, Innovation & Employment (MBIE). Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε 23 διεθνή και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μετά την απονομή του Βραβείου International Venture Capital Forum Award for the Best Biotech Start-Up company (2004), ο Σ. Κίντζιος συνίδρυσε τον τεχνοβλαστό EMBIO Diagnostics, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετείχε μέχρι το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Hellenic Biotechnology Cluster (HBio), μέλος πολλών δημόσιων και κλαδικών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (ΕΓΑ).

Σχετικές ομιλίες