Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Solar cells: Current status and perspectives of 3rd generation photovoltaics - 2ο μέρος

Σταθάτος Ηλίας, Αργείτης Παναγιώτης, Λιανός Παναγιώτης

12 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 105:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 818
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
 

Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
 

1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,

2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,

3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,

4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
 

Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί  πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
 

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Το workshop "Solar cells: Current status and perspectives of 3rd generation photovoltaics" πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του δεύτερου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:

Highly transparent quasi-solid state dye-sensitized solar cells and modules –From basic research to commercialization - Δρ. Ηλίας Σταθάτος

Current Challenges in Organic Photovoltaics - Δρ. Παναγιώτης Αργείτης

Photoelectrochemical solar electricity and solar fuels - Καθηγητής Παναγιώτης Λιανός


Σταθάτος Ηλίας Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας - BRITE HELLAS S.A.
Ο καθηγητής Ηλίας Σταθάτος γεννήθηκε το 1968 στην Πάτρα. Απέκτησε το πτυχίο του Φυσικού από τη σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια το διδακτορικό του δίπλωμα από την Πολυτεχνική Σχολή επίσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Η. Σταθάτος ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος. Την περίοδο 2008-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών στο Τεχνολογικό - Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας. Ο Η. Σταθάτος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Προηγμένων Υλικών και έχει δημοσιεύσει άνω των 100 εργασιών σε περιοδικά με κριτές, πέντε κεφάλαια σε βιβλία που αναγνωρίζονται από περισσότερες από 3500 αναφορές (h-factor = 30). Ο Η. Σταθάτος υπήρξε κύριος ή συνεργαζόμενος ερευνητής σε άνω των 25 ερευνητικών προτάσεων που χρηματοδοτήθηκαν από ελληνικούς ή Ευρωπαϊκούς Φορείς, ενώ ο ίδιος είναι συν-εφευρέτης σε πέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας και τα Φ/Β στοιχεία τρίτης γενιάς. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 συνέδρια δίνοντας αρκετές επίσης προσκεκλημένες ομιλίες. Είναι κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (> 40) και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής για τα περιοδικά "Journal of Advanced Oxidation Technologies», «International Journal of Photoenergy» και «Materials Science in Semiconductor Processing» και «Heliyon». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ηλιακά στοιχεία τρίτης γενιάς και τον χαρακτηρισμό τους. Ειδικότερα, ο Καθ. Η. Σταθάτος ενδιαφέρεται για τη μετατροπή της ηλιακής σε ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φωτο-ευαισθητοποιημένων ηλιακών κυττάρων με τη χρήση νανοδομημένων ημιαγωγών καθώς και την ετερογενή φωτοκατάλυση με βάση οξείδια νανοσύνθετων ημιαγωγών. Επίσης οι ηλεκτρονικές διατάξεις οργανικών φωτοδιόδων (OLED) και τρανζίστορς (OFET) είναι επίσης στις προτεραιότητές του.
Αργείτης Παναγιώτης Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Παναγιώτης Αργείτης είναι Χημικός (ΕΚΠΑ 1981) και Διδάκτωρ Φωτοχημείας / Φωτοανάλυσης (ΕΚΠΑ - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 1987). Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2004.

Λιανός Παναγιώτης Διευθυντής, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φωτοχημείας-Φωτοφυσικής - Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Παναγιώτης Λιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φωτοχημείας και Φωτοφυσικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί (ΗΠΑ). Η έρευνά του περιλαμβάνει πολλές πτυχές της Επιστήμης Υλικών με έμφαση τον τελευταίο καιρό στη μελέτη των νανοκρυστάλλων ημιαγωγών και την εφαρμογή τους σε ηλιακές κυψέλες.

Σχετικές ομιλίες