Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Flora Graeca before Sibthorp

Touwaide Alain

30 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70;23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 901
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διάλεξη δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με την ευκαιρία της έκθεσης Flora Graeca.


Η ομιλία αφορά στη γνώση της ελληνικής βοτανικής πριν από την έκδοση του μνημειώδους έργου του Sibthorp Flora Graeca (1806-1840), που είναι καρπός της πρώτης συστηματικής εξερεύνησης της ελληνικής χλωρίδας στο πεδίο και την χρησιμοποίηση του ταξινομικού συστήματος του Λινναίου. 

Σημείο αναφοράς για τον Sibthorp ήταν το έργο του Διοσκουρίδη Περί ύλης ιατρικής, μια πραγματεία για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ελληνικών φυτών που γράφτηκε από τον Διοσκουρίδη, ένα γιατρό από την Ανάζαρβο της Κιλικίας στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. 

Ο Sibthorp μελέτησε δύο χειρόγραφα του Διοσκουρίδη στη Βιέννη προτού ξεκινήσει τη βοτανική εξερεύνηση της Ελλάδας. Μέσω της μελέτης των χειρογράφων του Διοσκουρίδη και των πολλαπλών αναφορών σε αυτά -συνολικά πάνω από 1.600 τόσο στο έργο Prodromus όσο και στη Flora Graeca-, ο Sibthorp αντιστοίχισε τη γνώση της βοτανικής του ελλαδικού κόσμου με το έργο του Διοσκουρίδη, δηλαδή με τη γνώση της βοτανικής της Ανατολικής Μεσογείου τον 1ο αιώνα μ.Χ. αιώνα. 

Αυτή η προβολή πίσω στο χρόνο είχε σαν αποτέλεσμα την εξίσωση της γεωγραφικής επέκτασης της χλωρίδας της Ελλάδας με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Οι πολλαπλές μορφές που προσέλαβαν τόσο το κείμενο -εξαιτίας των αλλαγών στο υλικό και τη μορφή της γραφής- όσο και οι εικονογραφήσεις -αρχικά ήταν νατουραλιστικές και σταδιακά σχηματοποιήθηκαν- του έργου Περί ύλης ιατρικής στο πέρασμα των αιώνων μας οδηγούν στο καίριο ζήτημα τού πως είναι δυνατόν ο Sibthorp να χρησιμοποίησε το έργο αυτό ως σημείο αναφοράς για την εξερεύνηση της ελληνικής χλωρίδας. 

Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με δύο τρόπους. Από τη μια μεριά, δεν είχε γίνει εξερεύνηση της ελληνικής χλωρίδας στο πεδίο. Από την άλλη μεριά, το Περί ύλης ιατρικής του Διοσκουρίδη ήταν ευρέως γνωστό δια μέσου των αιώνων από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο, την Αναγέννηση και την πρώιμη σύγχρονη επιστήμη της βοτανικής. 

 

Touwaide Alain Επιστημονικός Διευθυντής, Institute for the Preservation of Medical Traditions
Ο Alain Touwaide είναι Επιστημονικός Διευθυντής και συνιδρυτής του Institute for the Preservation of Medical Traditions το οποίο έχει ως αποστολή τη διεπιστημονική έρευνα στην Ιστορία των Επιστημών Ζωής.

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Louvain, ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας της αρχαίας βοτανικής, επί αρκετές δεκαετίες , με ιδιαίτερη έμφαση στα φαρμακευτικά φυτά . Στις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του, έχει εξερευνήσει πολλά, ξεχασμένα ως σήμερα, χειρόγραφα και , σε αυτή τη βάση , έχει συντελέσει στην ανακατασκευή της δυναμικής της γνώσης και της μεταφοράς της μέσα στο χρόνο, από την Αρχαιότητα ως το πρόσφατο παρελθόν, ανάμεσα στους πληθυσμούς που κατοικούσαν την περιοχή της Μεσογείου .

Σχετικές ομιλίες