Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο

Σιόκουρος Ζαχαρίας

27 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 802
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ειδικοί από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον χώρο της πράξης ανέλυσαν ένα πλήθος παραγωγικών προοπτικών που προσφέρει η θάλασσα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στην Ημερίδα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα. Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ναυτιλία, η λιμενική πολιτική, η νησιωτικότητα, η ενέργεια από υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ, ο θαλάσσιος τουρισμός, η βιοτεχνολογία και βιοποικιλότητα, αλλά και η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου, κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική που να στοχεύει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων της θάλασσας. Επεσήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλίας και στρατηγικού σχεδιασμού από την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σιόκουρος Ζαχαρίας Πρόεδρος Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου

Ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι διευθυντής στο γραφείο του Lloyd’s Register στην Κύπρο – του αρχαιότερου και ενός από τους μεγαλύτερους νηογνώμονες διεθνώς - και έχει εργασιακή πείρα πέραν των 25 χρόνων στον τομέα της ναυτιλίας, έχοντας εργαστεί – ανάμεσα σε άλλα - ως Αρχιμηχανικός σε εταιρεία δεξαμενοπλοίων, ως Διευθυντής Ασφάλειας και Ποιότητας και στην συνέχεια ως Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρία κρουαζιερόπλοιων.

Είναι Πρόεδρος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου, μέλος του Συμβουλίου του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Συμβουλίου Κυβερνητών (Board of Governors) της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου καθώς και διαφόρων επιτροπών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Είναι εμπνευστής του καινοτόμου έργου «Lynceus», του Ευρωπαϊκού προγράμματος FP7 το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015 και έτυχε ευρείας αναγνώρισης διεθνώς με την απονομή το 2014 στο Λονδίνο του Παγκόσμιου Βραβείου Καινοτομίας της εφημερίδας Lloyd’s List και την προβολή του στο πρόγραμμα Futuris του Euronews καθώς και σε πολλά συνέδρια και έντυπα μέσα της Ναυτιλίας. Το έργο αποσκοπεί στην δημιουργία ενός συστήματος - με την χρήση υψηλής τεχνολογίας - που θα διευκολύνει την διαχείριση των επιβατών και τους πληρώματος σε επιβατηγά πλοία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε ένα δεύτερο έργο – συνέχεια του πρώτου – με την ονομασία Lynceus2Market – με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά και τα δύο έργα εξασφάλισαν χρηματοδότηση πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Σχετικές ομιλίες