ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, 19ος-20ός αιώνας
 

Ομιλητής:

Χαρλαύτη Τζελίνα
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/06/2016
 

Διάρκεια:

81:53
 

Εκδήλωση:

Κύκλος ανοιχτών μαθημάτων «Ιστορίες του 20ου αιώνα»
 

Διοργανωτής:

Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
 

Χώρος:

Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
 

Κατηγορίες:

Ιστορία , Οικονομία
 

Ετικέτες

ελληνική ναυτιλία , ελληνικός στόλος , ναυτιλιακές επιχειρήσεις , Ελλάδα , θαλάσσιο εμπόριο , θαλάσσιες μεταφορές , 19ος αιώνας , 20ος αιώνας
 
 
 
Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.
 
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διηγήθηκε την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.
 
 • Καθηγήτρια Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  Η Τζελίνα Χαρλαύτη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).
   
  Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002, και από το 2003 είναι στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου είναι Καθηγήτρια. Έχει  διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (2004-2008), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008) και Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008) και στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009).
   
  Είναι συγγραφέας  πολλών βιβλίων και άρθρων. Τα τελευταία της βιβλία είναι  Merchant ‘Colonies’ in the Early Modern Period (15th – 18th Centuries), (συνεργ. με Viktor Zakharov και Olga Katsiardi-Hering, Chatto & Pickering 2012), World’s Key Industry. History and Economics of International Shipping, (συνεργασία με Stig Tenold και Jésus M. Valdaliso, Palgrave/MacMillan, 2012), Greeks in Romania, 19th century, (συνεργασία με Radu Pǎun,Historical Archive of Alpha Bank, Αθήνα 2013)  και Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821, (συνεργασία με Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Κέδρος, Αθήνα 2013).
   
  Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.