ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ιατρική Ορολογία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
 

Ομιλητής:

Δρίτσας Αθανάσιος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

12/11/2011
 

Διάρκεια:

24:26
 

Εκδήλωση:

8ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Αφιερωμένο στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη
 

Διοργανωτής:

Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), Εθνικό και Καποδιστρικαό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ)
 

Χώρος:

Νέο Αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίδρυμα Ευγενίδου
 

Κατηγορία:

Επικοινωνία
 

Ετικέτες

ΜΜΕ , θέματα υγείας , παραπληροφόρηση , επικοινωνία , ελληνική γλώσσα , ιατρική ορολογία
 
 
 
Τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια για την επάρκεια και αξιοπιστία μιας είδησης που αφορά την υγεία είναι τα εξής; 1) αναφορά του κόστους 2) αναφορά σχετικής και απόλυτης ένδειξης της θεραπείας 3) αναφορά της ωφέλειας 4) πλήρης αναφορά παρενεργειών 5) η αναφορά άλλων παρόμοιων φαρμάκων ή μεθόδων 6) η αναφορά εκδηλώσεων οικονομικού ενδιαφέροντος (conflict of interest) 7) η αναφορά ανεξάρτητων πηγών ή αντικειμενικών σχολιαστών 8) η αποφυγή ονοματοδοσίας «νέων νοσημάτων» που συχνά είναι φυσιολογικές καταστάσεις (πχ τοκετός, γέννηση, εγκυμοσύνη, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, φαλάκρα), αυτό λέγεται διεθνώς «disease mongering» 9) η αναφορά στη μεθοδολογία 10) η αναφορά της πρωτοπορίας της μεθόδου ή του φαρμάκου 11) η διαθεσιμότητα.

Τα ΜΜΕ συντείνουν συχνά στην δημιουργία «νέων ασθενειών» και στο βάπτισμα ασθενειών που δεν αποτελούν παρά καταστάσεις εξαιρετικά ήπιες ή παραλλαγές φυσιολογικών καταστάσεων οι οποίες δεν εμπνέουν ανησυχία και δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς. Σε τελική ανάλυση όταν τα ΜΜΕ πληρούν τα κριτήρια της επαρκούς και υπεύθυνης ενημέρωσης σε θέματα υγείας τότε αποδεικνύεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση περαιτέρω εμπιστοσύνης στον θεράποντα γιατρό και επίσης να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις των ασθενών και του συγγενικού κύκλου γύρω από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επιπλέον τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το διαδίκτυο έχουν συντελέσει στην αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ ατόμων που πάσχουν από το ίδιο νόσημα με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της υποστήριξης ομοιοπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι αυτονόητο ότι τα ΜΜΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε διαγνωστικά ούτε θεραπευτικά τον θεράποντα γιατρό ο οποίος αποτελεί και το ουσιαστικό φίλτρο κάθε πληροφορίας που παρέχουν στην κοινωνία τα ΜΜΕ.
 
  • Καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης & συγγραφέας
    Ο Αθανάσιος Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Επίσης, είναι διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC), μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μουσικοθεραπείας (ΑΜΤΑ) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Πολλές επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού δείκτη αναφοράς (citation impact factor) στα αντικείμενα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, των καρδιακών αρρυθμιών, της αιμοδυναμικής της καρδιακής βηματοδότησης, της καρδιακής ανεπάρκειας, της φυσιολογίας της άσκησης, της καρδιακής αποκατάστασης (cardiac rehabilitation) και των θεραπειών μέσω μουσικής (music medicine & music therapy).

    Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Στο σημαντικό συνέδριο EUROPREVENT 2014 της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει διαλέξεις και παράλληλα συναυλίες με έργα του ως συνθέτης σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και ευθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008) και το CD Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015).

    Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008),  Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). Επίσης, με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Αρθρογραφεί συχνά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (βλ.Καθημερινή) και υπήρξε, παλαιότερα, μέλος της δημιουργικής ομάδας του πρωτοποριακού διαδικτυακού καναλιού antistress μουσικής στο διαδικτυακό ραδιόφωνο RadioArt. Τα μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Ιδρυμα Θεοχαράκη, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών κ.ά.. Εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ως Καρδιολόγος από το 1995 και είναι Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.
1. Leask J, Hooker C. Media coverage of health issues and how to work more effectively with journalists: a qualitative study. BMC Public Health 2010, 10:535-541.

2. Δρίτσας Αθανάσιος, Η ασθένεια της υγείας, εκδ. Παπαζήσης, Αθήνα 2010