ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η ελληνική ναυτιλία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον: ευκαιρίες και κίνδυνοι
 

Ομιλητές:

Πρεβελάκης Γεώργιος ,
Μαρτίνος Θανάσης ,
Παπαγιαννίδης Αντώνης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

10/06/2016
 

Διάρκεια:

52:28
 

Εκδήλωση:

Ποσειδώνια 2016
 

Διοργανωτής:

Όμιλος Economia – Εκδόσεις Κέρκυρα Α.Ε., περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση»
 

Χώρος:

Metropolitan Expo
 

Κατηγορία:

Οικονομία
 

Ετικέτες

ελληνική ναυτιλία , ανταγωνιστικότητα , Οικονομία των Ωκεανών , φορολογία , θεσμικό καθεστώς , θαλάσσιες μεταφορές
 
 
 
Στo πλαίσιo των φετινών Ποσειδωνίων οι Εκδόσεις economia οργάνωσαν στις 10 Ιουνίου 2016 συζήτηση με θέμα: "Η Ελληνική ναυτιλία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον: ευκαιρίες και κίνδυνοι" με συμμετέχοντες τον Γιώργο Πρεβελάκη, Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και τον Θανάση Μαρτίνο, διευθύνοντα Σύμβουλο της Eastern Mediterranean Maritime Limited.
 
O Γιώργος Πρεβελάκης χαρακτήρισε το περιβάλλον που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική ναυτιλία στο μέλλον ρευστό και δυσπρόβλεπτο. Οι δύσκολες όμως αυτές συνθήκες ευνοούν την ελληνική ναυτιλία, η οποία διαθέτει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα την προσαρμοστικότητα και τους αυτόνομους δεσμούς εμπιστοσύνης. Κατ' αυτόν, η ελληνική ναυτιλία θα αντιμετωπίσει τις εξής τέσσερις προκλήσεις: 1. Να διαμορφώσει αυτόνομη ικανότητα παρέμβασης στις παγκόσμιες διεργασίες οι οποίες θα επαναπροσδιορίζουν συνεχώς το πλαίσιο όπου θα λειτουργεί. 2. Να ενισχύει συνεχώς τα θεμέλια της συνοχής της, δηλαδή την ελληνικότητα, χωρίς όμως να στηρίζεται αποκλειστικά στο ελληνικό κράτος. 3. Να δημιουργήσει ισχυρή εδαφική βάση σε μια από τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. 4. Να εισδύσει στην νέα Οικονομία των Ωκεανών, τον μελλοντικά περισσότερο δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Για τον Θανάση Μαρτίνο, η ιστορική διαδρομή της ελληνικής ναυτιλίας - από την αρχαιότητα και το μεσογειακό εμπόριο σιτηρών μέχρι την καθοριστική στήριξη της Επανάστασης του΄21, από την παρουσία και τον εκσυγχρονισμό στον 20ο αιώνα μέχρι τις καταστροφές στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την μεταπολεμική ανάδυση και ακμή - εξηγεί πώς την βρίσκει την πρώτη θέση διεθνώς, με 4.092 πλοία (350 υπό ναυπήγηση), 20% του τονάζ χύδην φορτίου, 25% των δεξαμενόπλοιων και περίπου 50% του Ευρωπαϊκού στόλου. Σήμερα, με 650 γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών στον Πειραιά και 15.000 άμεσα απασχολούμενους, με άλλα 200 στο Λονδίνο (και με αυξανόμενη παρουσία σε Λεμεσό, Σιγκαπούρη, Μονακό, Γενεύη) αποτελεί μια διεθνώς υπολογίσιμη δύναμη.
 
Το θεσμικό και φορολογικό καθεστώς που είχε η ναυτιλία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάπτυξή της. Η εξωχώρια λειτουργία της ναυτιλίας, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τις υποδομές κάθε είδους της χώρας, συνεπάγεται ότι γι’ αυτήν η φορολογία δεν είναι ανταποδοτική. Εισφέρει δε το πλεονέκτημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και στρατηγικής ασφάλειας μεταφορών στην Ευρώπη.
 
Στην συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκαν τόσο δυσκολίες όσο και ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά στην Ελληνική ναυτιλία - από την επίπτωση ενός ενδεχόμενου Brexit μέχρι την "απειλή" αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος υπό την πίεση Βρυξελλών. Τονίσθηκε η σημασία να υπάρξει πληρέστερη/σωστότερη επεξήγηση της θέσης της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.
 
 • Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I
  Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και έκτοτε ακολουθεί διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στην Γεωπολιτική.
   
  Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Χρημάτισε, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-2015). Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne και της Ecole Normale Supérieure. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Ποιοι είμαστε. Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας» από τις εκδόσεις Κέρκυρα – economia publishing.
 • Διευθύνων σύμβουλος της Eastern MediterraneanMaritime Limited
  Ο Θανάσης Μαρτίνος του Ιωάννη και της Αθηνάς, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) ενώ σπούδασε και ναυτιλιακά στο Λονδίνο (1968-1969). Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited (Εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων).
 • Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia
  Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είχε την απρονοησία να γεννηθεί το 1953 -άρα βρίσκεται σε δράση ακόμη και θα συνεχίζει να βρίσκεται, αν μη τι άλλο αφού το PROSPECT μας καλεί όλους να πάρουμε σύνταξη στα 70. Νομικός, με εκείνο που λέγεται εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά και στα θέματα Τύπου άρα με δυσάρεστη "από μέσα" θέαση των ακόμη πιο δυσάρεστων όψεων της πραγματικότητας στην Ελλάδα του 2015, αυτοφυγαδεύθηκε προς την δημοσιογραφία απο τα 17 του. Το κουσούρι του έμεινε. Επεβίωσε δυο θητειών στις Βρυξέλλες και μιας στο Λονδίνο.
   
  Περπάτησε από τον παλιό "Οικονομικό Ταχυδρόμο" και "Το Βήμα" μέχρι την αλήστου μνήμης "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", την "Ημερησία" και την προς στιγμήν απόπειρα επαναστόχευσης του "Ελεύθερου Τύπου". Σήμερα φιλοξενείται στην "Ναυτεμπορική" και την "Οικονομική Επιθεώρηση"/το economia.gr, αλλά τώρα εις τας δυσμάς ανεκάλυψε και την τηλεοπτική διάσταση της ζωής στο ACTION 24. Συνεχίζει να προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει - πάντα στην Ελλάδα, του 2015.