Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και ηθικά προβλήματα

Πελεγρίνης Θεοδόσης

17 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3257
Ομιλητές
Πελεγρίνης Θεοδόσης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/05/2011

Διάρκεια
16:18

Εκδήλωση
Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χώρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος"

Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
ιατρική ηθική

Η τεράστια ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας στον χώρο της υγείας και η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα αφενός μεν να οξυνθούν παραδοσιακά προβλήματα που σχετίζονται με το αγαθό και την ποιότητα της ζωής, ώστε η παραδοσιακή ηθική να μην επαρκεί πλέον για την αντιμετώπισή τους, αλλά να απαιτείται ένας νέος τρόπος χειρισμού των, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που να μιλάμε για έναν καινούριο τομέα της φιλοσοφίας: την ιατρική ηθική.

Η ιατρική ηθική, όμως -όσο κι αν τα προβλήματα που περιλαμβάνονται στους κόλπους της απαιτούν έναν διαφορετικό, πολύ πιο σύνθετο, τρόπο επίλυσής των σε σχέση με εκείνον που χρειάζονταν για την αντιμετώπισή τους τα ηθικά ζητήματα του παρελθόντος- δεν παύει να ανήκει στην ιστορία της ηθικής φιλοσοφίας, να αποτελεί, για την ακρίβεια, μια επανάσταση μέσα στην ιστορία της ηθικής φιλοσοφίας, όπως αναλύει στην ομιλία του ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Πελεγρίνης Θεοδόσης Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Έξετερ της Aγγλίας.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2007.

Eκτός από τις μελέτες του και τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα 25 βιβλία:

Πέρα από την συγγραφική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο: το 1993 με θέμα «Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας-η φιλοσοφία της μαγείας», το 1994 με θέμα «Γαλιλαίος Γαλιλέι: αιρετικές φωνές», το 1996 με θέμα «H εκδίκηση», το 1997 με θέμα «H μοχθηρία του γέλιου», το 1998 «Tο αίωνιο θήλυ» και το 1999 «Ωδή στην νύχτα» και 2000 H αξία της φθοράς. Στο πλαίσιο των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγελματικές θεατρικές παραστάσεις των έργων: Φάουστ του Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Mπρεχτ σε μουσική του Άισλερ, Oθέλλος του Σαίξπηρ, Δον Zουάν του Mολιέρου, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Tα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ και Eλένη του Pίτσου.

Παράλληλα προς την επιστημονική δραστηριότητά του ο καθηγητής Πελεγρίνης έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη δυο λογοτεχνικά βιβλία: την συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Δεύτερη επιλογή και το μυθιστόρημαTο είδωλο του κόσμου , το οποίον παρουσιάστηκε επίσης από το Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.

Oργάνωσε και παρουσίασε στην Δημόσια Tηλεόραση τρεις σειρές εκπομπών: το 1999 την αποτελούμενη από 10 επεισόδια σειρά Tην ταυτότητά σας, παρακαλώ, το 2000 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Kαι το ταξίδι συνεχίζεται και το 2002 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Η 25η Ώρα.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας., όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε, αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές Eγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.

Από το 2006, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, παρουσιάζει την Φιλοσοφία στην Σκηνή, σειρά θεατρικών παραστάσεων που αναφέρονται στην ζωή και την πνευματική δράση κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία –ειδικότερα: σον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Μάρκο Αυρήλιο–, και από τις 15 Μαΐου άρχισε ο δεύτερος κύκλος, στον οποίο περιλαμβάνονται ο Καρτέσιος, ο Χιουμ, ο Καντ, ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Κίρκεγκωρ και ο Βιτγκενστάιν.

Ιστοσελίδα του Θεοδόσιου Πελεγρίνη