ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ένταξη της Ισότητας των Φύλων στη Γλώσσα των Διοικητικών Εγγράφων
 

Ομιλητής:

Γκασούκα Μαρία
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

27/05/2016
 

Διάρκεια:

45:35
 

Εκδήλωση:

Καινοτόμο Εργαστήριο για την Ελληνική Γλώσσα στα Δημόσια Έγγραφα της ΕΕ
 

Διοργανωτής:

Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 

Χώρος:

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
 

Κατηγορία:

Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
 

Ετικέτες

ελληνική γλώσσα , δημόσια διοίκηση , μη σεξιστική γλώσσα
 
 
 
Καινοτόμο εργαστήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του καινοτόμου αυτού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οδηγοί για τη σωστή συγγραφή διοικητικών κειμένων και εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας. Αναλύθηκαν επίσης προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την ποιότητα των κειμένων και της χρήσης της ορολογίας στην ελληνική και ενωσιακή δημόσια διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που αναρτάται εδώ παρουσιάστηκε ο Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα. Αποτελεί εργαλείο αναγνώρισης και κατανόησης του γλωσσικού σεξισμού στα εν λόγω έγγραφα, αλλά και εργαλείο ευαισθητοποίησης και υπέρβασης του  γλωσσικού σεξισμού. Προτείνει απλούς τρόπους αντιμετώπισης (εναλλακτική χρήση λέξεων, αναθεώρηση όρων, κλπ.) με παράλληλη αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα.Η σύνταξη του Οδηγού στηρίχτηκε σε ανάλυση πολυάριθμων εγγράφων όσον αφορά τη σεξιστική χρήση της γλώσσας.

 
  • Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ , Αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου.
    Η Μαρία Γκασούκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει σημαντικό αριθμό έμφυλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών. Είναι η συντάκτρια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2007-2013» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας  στα  Δημόσια  Έγγραφα» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες και στις δύο χώρες. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας «ΑΙΓΑΙΟ 50-50 Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ). Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και καλά Ρωσικά.