Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ANTICORRP 3rd Consortium meeting

Bauhr Monika, Πασσάς Νίκος, Κιτρομηλίδης Πασχάλης, Kos Dragos, Mungiu-Pippidi Alina, Αναγνώστου Ντία

9 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 77:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 741

Το θέμα της διαφθοράς έχει αναγνωριστεί ως ένα μείζον πρόβλημα πολιτικής σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, από την Ελλάδα ως την Ισλανδία, έχουν καταβάλει προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Παναμά έδειξαν ότι τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι ποικίλα και αντιφατικά. Ερευνητές του προγράμματος ANTICORRP που χρηματοδοτείται από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητούν το βαθμό αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Τι μας δείχνει η δημοσιοποίηση των εγγράφων του Παναμά για τις πολιτικές ελίτ της Ελλάδας και των αναπτυγμένων κρατών; Αυτό το ερώτημα συζήτησαν ο Νίκος Πασσάς (Καθηγητής στη Διεθνή Ακαδημία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς), ο Drago Kos (Πρόεδρος του OECD Working Group on Bribery), και ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης (Καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο), με συντονίστρια την κυρία Alina Mungiu-Pippidi (Καθηγήτρια στο Hertie School of Governance, και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος ANTICORRP) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.

Εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ καλωσόρισε τους συνέδρους η Δρ. Ντία Αναγνώστου.
 

Bauhr Monika Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ - Επιστημονικώς Υπεύθυνη του ANTICORRP

H Monika Bauhr είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Quality of Government (QoG) institute του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία. Η έρευνά της εστιάζει κυρίως στο ρόλο των διεθνών οργανισμών και των ενισχύσεων για την προώθηση της ποιότητας της κυβέρνησης, και ειδικότερα στη σχέση μεταξύ της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της διαφθοράς και στον τρόπο που οι αντιλήψεις των διαφόρων μορφών διαφθοράς επηρεάζουν τα αποτελέσματα της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας και του εμπορίου εκπομπών ρύπων. Εργάζεται επίσης ως σύμβουλος για ΜΚΟ στη Νοτιοανατολική Ασία (με χρηματοδότηση από τη σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης) και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Προγράμματος των φοιτητών για τις Περιβαλλοντικές Κοινωνικές Επιστήμες. Το πιο πρόσφατο πόνημά της έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως το International Studies Quarterly, Governance and Global Environmental Politics. Είναι Επιστημονικώς Υπεύθυνη του ANTICORRP και ο Pillar leader του Pillar 2.

Πασσάς Νίκος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Northeastern University (Βοστόνη)
Ο κ. Νίκος Πασσάς είναι Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Northeastern University. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, έλαβε το μεταπτυχιακό του από το University of Paris (Paris II - D.E.A.) και πραγματοποίησε το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Κιτρομηλίδης Πασχάλης Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004. Από το 2020 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών και της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα κυριότερα βιβλία του στα ελληνικά περιλαμβάνουν: Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (1996), Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιανατολική Ευρώπη, β΄ έκδοση (2000), Ιώσηπος Μοισιόδαξ, β΄ έκδοση (2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία. Θεωρίες της ελευθερίας (2016), Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων, ζ΄ έκδοση (2020). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας (2016) και το αριστείο ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018).

Kos Dragos Επικεφαλής του OECD Working Group on Bribery

Ο Dragos Kos είναι επικεφαλής του OECD Working Group on Bribery. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) καθώς και ήταν ο πρώτος κατά σειρά Πρόεδρος της Επιτροπής για Αποτροπή της Διαφθοράς στην Σλοβενία.

Mungiu-Pippidi Alina Καθηγήτρια, Hertie School of Governance, Βερολίνο

H Alina Mungiu-Pippidi είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, με σημαντικότερα τα εξής: ‘Becoming Denmark: How Societies Build Control of Corruption’ (Social Research, 2014) και ‘Corruption: Good Governance Needed to Power Innovation’ (Nature, 2015).

Αναγνώστου Ντία Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Ντία Αναγνώστου είναι ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο (από τον Ιανουάριο του 2013). Τελείωσε το διδακτορικό της το 1999 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 1999-2000 ήταν post-doctoral fellow στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, και το 2000-2001 Jean Monnet Fellow στο Robert Schuman Center του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Την περίοδο 2005-2012 ήταν λέκτορας συγκριτικής πολιτικής στο Τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, και το 2010-2012 ήταν υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και στο Πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία. Τα ερευνητικά πεδία της είναι η συγκριτική πολιτική με έμφαση την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μειονότητες και εθνικισμός. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται ερευνητικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μία διεπιστημονική προσέγγιση μεταξύ νομικής και πολιτικής επιστήμης. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε ξενόγλωσσα βιβλία και σε περιοδικά με κριτές όπως West European Politics, Southeast European Society and Politics, International Journal of Human Rights, European Public Law, και Canadian Journal of Law and Society, μεταξύ άλλων.

Σχετικές ομιλίες

Κράτος & Διαφθορά. Θεσμοί: Aπό την πτώση στην ανόρθωση - Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Φορείς καταπολέμησης διαφθοράς" 105:28

Νοε 28, 2012

Κράτος & Διαφθορά. Θεσμοί: Aπό την πτώση στην ανόρθωση - Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Φορείς καταπολέμησης διαφθοράς"

Τραυλός Νικόλαος Διώτης Ιωάννης Νικολούδης Παναγιώτης Ρακιντζής Λέανδρος Σερδάρης Βασίλης Σπινέλλης Διομήδης Strijker Theo Γραμματίδης Γιάννος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική