ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Χτίζοντας ένα συναινετικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
 

Ομιλητές:

Τσακλόγλου Πάνος ,
Νεκτάριος Μιλτιάδης ,
Παπαρηγοπούλου Πατρίνα ,
Ράπανος Βασίλης ,
Κυριαζής Χάρης ,
Αργείτης Γιώργος ,
Γιαννίτσης Τάσος ,
Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος ,
Πελεκάνος Γρηγόρης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

18/05/2016
 

Διάρκεια:

132:53
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία
 

Διοργανωτής:

Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίγλη Ζαππείου
 

Κατηγορίες:

Κοινωνικά θέματα , Οικονομία
 

Ετικέτες

σύστημα κοινωνικής ασφάλισης , ασφαλιστικό , οικονομία , ανεργία , οικονομική κρίση , αγορά εργασίας , δημογραφικό
 
 
 
Το «ασφαλιστικό» ψηφίστηκε μεν, αλλά δεν έκλεισε...
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση Πολιτών για Ανοιχτή Κοινωνία θεωρεί ότι η συζήτηση δεν έκλεισε και επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια ενός άλλου διαλόγου για το ασφαλιστικό, με εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, στον Πολυχώρο των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
 
Σύμφωνα με μελέτη που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας, σε επίπεδα οριακής οικονομικής βιωσιμότητας θα κινείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Τα ταμεία παραμένουν ελλειμματικά.
 
Η «ισότητα» και η «αλληλεγγύη» είναι κατάλληλες αξίες για οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικών περιορισμών και υψηλής ανεργίας και αλλαγής παραγωγικού μοντέλου;
 
Υπήρξε σύνδεση των παρεμβάσεων στην κοινωνική ασφάλιση με το δημογραφικό;
 
Υπήρξε ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος; Γιατί δεν κατατέθηκαν συνεκτικές προτάσεις από την κοινωνία και τα κόμματα;
 
Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε τις ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες διαφόρων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και θα θέσει τα αξιακά θεμέλια κάθε μιας: Εμείς σαν πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ιδεολογικές/πολιτικές προτιμήσεις δεν έρχονται χωρίς κόστος. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια μεταξύ των «πιστεύω» μας και των πράξεών και διεκδικήσεών μας.
 
Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, πρώην Διοικητής του ΙΚΑ, μίλησε για τα αξιακά αίτια της κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: Να διδαχθούμε από τα λάθη μας.
 
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρηγοπούλου μίλησε  για το νέο ασφαλιστικό. Οδηγεί στην ανάπτυξη, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, βοηθάει στο δημογραφικό; Είναι εφικτή η ενοποίηση ταμείων; Θα υπάρξει ρόλος για τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση;
 
Τέλος, ο Χάρης Κυριαζής Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επαγγελματικής Επιμόρφωσης - ΣΕΒ και ο καθηγητής Γιώργος Αργείτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συζήτησαν με συντονιστή τον καθηγητή. Βασίλη Ράπανο Πρόεδρο ΔΣ της Alpha Bank, τις προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου για να ανιχνευθούν τα θεμέλια και οι προϋποθέσεις διαλόγου που θα οδηγήσουν σε συναίνεση για αυτό το κρίσιμο θεσμό της κοινωνίας μας.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση του καθηγητή και πρώην Υπουργού Τάσου Γιαννίτση, καθώς και με την ανάγνωση του κειμένου συμπερασμάτων από τον δικηγόρο Γρηγόρη Πελεκάνο, Μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών.

 
 • Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)
  Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ερευνητικός Εταίρος, Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Έχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
   
  Είναι πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (2002-04), του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005) και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-02). Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick, Bristol, Charles (Prague) και στο London School of Economics. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality.
   
  Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).
   
   
 • Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.
 • Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο δημόσιο δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Είναι μέλος του ΔΣΑ, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ασχολείται κυριως σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου και ειδικότερα δικαίου της υγείας και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου. 

  Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο περιλαμβάνονται βιβλία  και άρθρα Ενδεικτικά, αναφέρονται τα βιβλία Η εξέλιξη στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, περισσότερη αγορά και περισσότερο κράτος, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004, «Η επικουρική κοινωνική ασφάλιση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2002, Το Δημόσιο δίκαιο της υγείας, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη 2009, Δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, Νομική Βιβλιοθήκη 2013. 

   Έχει υπηρετήσει ως: Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνη για τις υποθέσεις κοινωνικής προστασίας (2003-2008), Μέλος της Επιτροπής των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που αργότερα ψηφίσθηκε ως Ν. 3029/2002, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Κοινωνικών Εταίρων  για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν. 3863/2010),  αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), αναπληρωματικό μελος της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εμπειρογνώμονας για την ΟΚΕ κ.λπ.  
 • Πρόεδρος, Alpha Bank - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Ακαδημαϊκός
  Ο Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κώ το 1947. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Στη συνέχεια απόκτησε τον τίτλο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και τον τίτλο του διδάκτορα (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982). Εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αρχικά ως βοηθός ερευνών (1975-1976) και αργότερα ως ερευνητής (1991-1995). Το 1991 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή (1996) και Καθηγητή (2006). Από το 2014 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίδο 2006-2009 εργάστηκε ως ερευνητικός εταίρος στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
   
  Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών (1981-1983), στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1983-1984) και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1984-1986), αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ (1986-2000). Πρόεδρος του Συβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μέλος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημερινή ονομασία Eurogroup Working Group) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση με Πρόεδρο της Επιτροπής τον αείμνηστο καθηγητή Θεόδωρο Γεωργακόπουλο (2000-2004).
   
  Υποδιοικητής και Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998).

  Την περίοδο 1998 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.  Στο διάστημα 2009-2012 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

  Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK από το 2014.
   
  Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Η ερευνητική του εργασία μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις ενότητες: Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει θεωρητικές μελέτες για τις επιπτώσεις των φόρων και κυρίως των περιβαλλοντικών φόρων στη διανομή του εισοδήματος. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει το ρόλο των θεσμών, και ιδιαίτερα των δημοσιονομικών θεσμών, στην οικονομική επίδοση μιάς οικονομίας με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Η τρίτη ενότητα εξετάζει εμπειρικά τις επιπτώσεις των φόρων στις τιμές και στη διανομή του εισοδήματος. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει εργασίες σε θέματα φοροδιαφυγής και προτάσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.
   
  Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.
 • Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ
  Ο Χάρης Κυριαζής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το INSEAD και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στη βιομηχανία (1982-1991), ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1992-1993), και ως σύμβουλος σε θέματα φορολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων. Η διαδρομή του στον συμβουλευτικό κλάδο ξεκίνησε από την Arthur Andersen (1994-2000, ως επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος) και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα ως partner στην PricewaterhouseCoopers, όπου διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος. Ο Χάρης Κυριαζής, τόσο από τη θέση του φορολογικού συμβούλου όσο και από την θέση του συμβούλου επιχειρήσεων, έχει συνεργαστεί με ευρύτατο φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ξένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, τραπεζών, μεγάλων ΔΕΚΟ και του ίδιου του Δημοσίου. Είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, με αντικείμενο τα φορολογικά, τα κοινωνικά και τα θέματα δημόσιας διοίκησης. Στο παρελθόν διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ.
   
 • Επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ - Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  Ο Γιώργος Αργείτης είναι Επιστημονικός Διευθυντής στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και Αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο αντικείμενο στα Πανεπιστήμια Λονδίνου (MSc) και Κέιμπριτζ (Ph.D). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα περιοδικά,όπως Journal of Post Keynesian Economics, Cambridge Journal of Economics, Review of Political Economy, Contributions to Political Economy, the European Journal of Economics and Economic Policies, και τα παρακάτω βιβλία: Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ και Οικονομική Προσαρμογή. Η Περίπτωση της Ελλάδας (Τυπωθήτω - Γ.Δαρδανός 2002). Οικονομικές Αλλαγές και Κοινωνικές Αντιθέσεις στην Ελλάδα. Οι Προκλήσεις του 21ου Αιώνα (επιμ.) (Τυπωθήτω- Γ.Δαρδανός 2005). Οικονομική Πολιτική Σταθεροποίησης και Αστάθεια στην ΟΝΕ (Παπαζήσης 2011), Χρεοκοπία και Οικονομική Κρίση: Αποτυχία και Κατάρρευση του Ελληνικού Μοντέλου Καπιταλισμού (Αλεξάνδρεια, 2012).
 • Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)
  Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

  Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-94 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-95, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικών Υπηρεσιών (2000-01), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-04) και Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
 • Πρέσβης ε.τ., Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία
  Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία - με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

  Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.
 • Δικηγόρος - Μέλος Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
  Γεννημένος το 1960 στο Λονδίνο, είναι  SeniorPartnerστηνδικηγορική εταιρεία «Μπάλλας, Πελεκάνος και Συνεργάτες  ΑΕΔΕ» και επιβλέπει τις Ομάδες Εργασίας  Ανταγωνισμού, Αντιπροσωπείας και Διανομής,  Διανομής Αυτοκινήτων και Δημοσίων Προμηθειών/ Έργων και  Άμυνας.Ο Γρηγόρης είναι μέλος του ΔΣΑ από το 1984 και είναι δικηγόρος στο Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.

  Ο Γρηγόρης σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διπλώματος MasterofLaws(LL.M) του UniversityCollegeLondonτου Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, Δίκαιο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Δίκαιο Εταιρειών και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο. Έχει παρακολουθήσει το Μακροχρόνιο Φορολογικό Σεμινάριο του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ και  εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό του KingsCollegeLondonμε θέμα “EconomicsofCompetition”.

  Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαίου και Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Υ/Η και Πληροφορικής (ΕΠΥ), μέλος της επιτροπής συγγραφής των Κανονισμών του Χρηματιστηρίου Παραγώγων,  Καθηγητής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (DereeCollege), μέλος του ΔΣ των “ΕΚΟ Χημικά-Διυλιστήρια ΑΕ”, “ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ” και “ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ”. Έχει εργαστεί με πάγια αντιμισθία στην “MobilOilΕλλάς ΑΕ” και έχει διατελέσει Γενικός Νομικός Σύμβουλος της TOYOTAΕΛΛΑΣ ΑΕ».

  Επιπλέον της συμβουλευτικής δικηγορίας , παρίσταται σε δικαστήρια όλων των βαθμών αλλά και σε ελληνικές και διεθνείς διαιτησίες.  Δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων επί υποθέσεων που έχει χειριστεί έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά. Έχει συγγράψει άρθρα, επιμεληθεί εκδόσεις και συγγράψει κεφάλαια επί ελληνικού δικαίου σε διεθνείς εκδόσεις επί διαφόρων θεμάτων δικαίου σημάτων, προστασίας λογισμικού, αντιπροσωπείας και διανομής, δικαίου ανταγωνισμού, πτωχευτικού δικαίου και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Επιπλέον συμμετέχει τακτικά σαν ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια δικαίου ανταγωνισμού, δημοσίων προμηθειών, αποκρατικοποιήσεων και βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Ομιλεί και γράφει στα ελληνικά και αγγλικά.