Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αϋπνία (Στο πλαίσιο του Ύπνος Project της Στέγης)

Σολδάτος Κωνσταντίνος, Γεμενετζής Κώστας, Τσέκου Χαρά, Μιχαλοπούλου Αμάντα

12 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 97:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2334
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Ύπνος Project της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; Στον ύπνο αποκαλύπτεται ο κρυφός, απωθημένος εαυτός του ανθρώπου, αλλά συγχρόνως ο ίδιος γίνεται σώμα ευάλωτο.

To Hypnos Project είναι φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, περφόρμανς και sleepovers, ηχητικά έργα και περιπατητικές δράσεις, συζητήσεις, θεατρική παράσταση, ένα pyjama party και μια ειδική περιοδική έκδοση.
 



Τι είναι αϋπνία; «Είναι η φρίκη του να είσαι και να συνεχίζεις να είσαι» – Jorge Luis Borges


Τι είναι αϋπνία; «Είναι η φρίκη του να είσαι και να συνεχίζεις να είσαι» γράφει ο Μπόρχες. Στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες συναντούμε συχνά άυπνους ήρωες που υποφέρουν· ήρωες που δίνουν όνομα και χαρακτηριστικά στο βασανιστικό σκοτάδι του άγρυπνου. Συνδυάζοντας τη λογοτεχνία, την κλινική ψυχολογία και την ψυχανάλυση, οι ομιλητές θα συζητήσουν για την αϋπνία και τις θεραπευτικές της προσεγγίσεις, βασισμένοι σε κείμενα, casestudies, αλλά και στην πολύτιμη ερευνητική τους εμπειρία. Στόχος είναι να ρίξουμε λίγο (θεραπευτικό) φως σε μια διαταραχή που βασανίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Συντονισμός:

Αμάντα Μιχαλοπούλου: Συγγραφέας


Συμμετέχουν οι:

Κώστας Γεμενετζής: Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής

Κώστας Σολδάτος: Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου

Χαρά Τσέκου: Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογίας στο IST College


Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

Σολδάτος Κωνσταντίνος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Σολδάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπαίδευση
Ο Καθηγητής Κ. Ρ. Σολδάτος απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έλαβε τον τίτλο ειδικότητος Νευρολογίας – Ψυχιατρικής το 1967 μετά από την αντίστοιχη άσκηση στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπως και στη Νευρολογική Κλινική και στη Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Επιπροσθέτως εκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ηλεκτροεγκεφαλογραφία στο αντίστοιχο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Manitoba, στο Winnipeg του Καναδά (1973 -1974). Επίσης εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή (1969) και Διατριβή επί Υφηγεσία (1989) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Διδακτικό και Κλινικό Έργο
Από το 1967 μέχρι σήμερα, εργάστηκε στις Ψυχιατρικές Κλινικές: του ΕΚΠΑ (1967- 1973 & 1979 – 2007 ως μέλος ΔΕΠ και από το 2007 μέχρι σήμερα ως Ομότιμος Καθηγητής), του Pennsylvania State University (1974-1977 &1978 -1979) και του New York Medical College (1977-1978). Επίσης υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Hahnemann Medical College (Philadelphia, USA) και στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (St. George’s University of London Medical Programme). Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του "Κέντρου Μελέτης και Θεραπείας Διαταραχών Ύπνου" στο Penn State University, Διευθυντής της "Μονάδας Μελέτης του Ύπνου και των Διαταραχών του" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (την οποία και ίδρυσε το 1980), Διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αττικό Νοσοκομείο) καθώς και της A’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο). Κατά την τελευταία δωδεκαετία είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως Ομότιμος Καθηγητής υπήρξε Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας» επί μια πενταετία (2009-2014). Εξάλλου, εξακολουθεί να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών της Α’ Παθολογικής Κλινικής και της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (διδασκαλία της «Σχέσης Ιατρού - Ασθενούς»), όπως και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ «Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο- Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου» (διδασκαλία της “Ιστορίας της Έρευνας και Κλινικής της Ιατρικής του Ύπνου”).

Θέσεις Ευθύνης
Ο Καθηγητής Κ. Ρ. Σολδάτος υπηρέτησε επί μια οκταετία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Βιολογικής Ψυχιατρικής (WFSBP) διαδοχικά ως Αντιπρόεδρος (2009-2013), Πρόεδρος (2013-2015) και Τέως Πρόεδρος (2015-2017). Επίσης, έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ως μέλος επιτροπών πολλών άλλων εθνικών (π.χ. ΕΟΦ) και διεθνών (πχ CPNP) οργανισμών. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου (1997-2012), της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών (1999-2000), της Βιοϊατρικής Εταιρίας του Διεθνούς Ελληνισμού (1999-2005), του Ελληνικού Κολλεγίου Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής (2003-2006), της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005-2007), και της Διεθνούς Νευροψυχιατρικής Εταιρίας (2006-2008). Επίσης, μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της "Ελληνικής Εταιρείας Προαγωγής της Ψυχιατρικής και Συναφών Επιστημών" την οποία την ίδρυσε το 2004. Εξάλλου, τον Φεβρουάριο του 2017 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών (ΣΟΚ) του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος ή Συμπρόεδρος 2 Επιστημονικών Επιτροπών της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA), ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος σε άλλες 4 επιτροπές της WPA όπως και σε 10 της WFSBP, σε 5 εκ των οποίων ήταν Πρόεδρος. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στη διοργάνωση περισσότερων από 300 εθνικών και διεθνών συνεδρίων, ενώ σε 22 από αυτά ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Συγγραφικό και Ερευνητικό Έργο
Ο Καθηγητής Κ. Ρ. Σολδάτος έχει διατελέσει Διευθυντής Σύνταξης των Αρχείων Ελληνικής Ιατρικής και Φιλοξενούμενος Διευθυντής Σύνταξης (Guest Editor) 2 Ελληνικών και 3 διεθνών επιστημονικών περιοδικών Ψυχιατρικής, ενώ έχει εκδώσει 40 επιστημονικά βιβλία (10 εκ των οποίων στα αγγλικά). Επίσης έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 επιστημονικά άρθρα ή κεφάλαια βιβλίων. Τα επιστημονικά άρθρα του (Ν=252) που περιλαμβάνονταν στο κατάλογο Google Scholar τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν λάβει 12251 βιβλιογραφικές αναφορές (h-index=56). Ήδη την 1η Απριλίου του 2019 οι βιβλιογραφικές του αναφορές ήσαν 12317 (h-index=58). Το ευρύ ερευνητικό του έργο καλύπτει πολλούς τομείς της Ψυχιατρικής και συχνά προσλαμβάνει διεπιστημονικό χαρακτήρα. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού του έργου αφορά την Παθολογία και τη Φαρμακολογία του Ύπνου, με επίκεντρο τη μελέτη της αϋπνίας και τη σχέση της με την Ψυχοπαθολογία.

Διακρίσεις
Σε αναγνώριση της επιστημονικής συμβολής του, ο καθηγητής Κ.Ρ. Σολδάτος έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς με πιο σημαντικές τις παρακάτω: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου (την οποία και ίδρυσε το 1997), Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιριών Βιολογικής Ψυχιατρικής, Επίτιμος Εταίρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως και Επίτιμο Μέλος της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Πολωνίας, της Νευροψυχιατρικής Εταιρίας του Μεξικού, της Νευροψυχιατρικής Εταιρίας της Αργεντινής και του Διεθνούς Κολλεγίου Γηριατρικής Ψυχονευροφαρμακολογίας. Έχει επίσης λάβει ορισμένα βραβεία, όπως το Lifetime Career Achievement Aristotle Gold Medal, το Owl of Wisdom Award και το Athens Hypnology Award. Τέλος, τον Ιούλιο του 2014, εξελέγη Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts).

Γεμενετζής Κώστας Ψυχαναλυτής
Ο Κώστας Γεμενετζής είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με υποτροφία της DAAD. Έχει διαταλέσει Αναπληρωτής διευθυντής στην ψυχιατρική κλινική Dr. Binswanger Sanatorium Bellevue στο Kreuzlingen (γερμανοελβετικά σύνορα).
Έχει εργαστεί ως ψυχαναλυτής στο Ινστιτούτο της Daseinsanalyse στη Ζυρίχη.

Το 1984 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εγκατάσταση και εργασία στην Αθήνα ως ψυχαναλυτής. Από το 1989 καταπιάνεται με την Εκπαιδευτική δραστηριότητα με σεμινάρια και εποπτείες, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2000 μετακομίζει και συνεχιζει την ψυχαναλυτική εργασία στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα αναπτύσσει εκπαιδευτική - διδακτική δραστηριότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 2004 ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής - Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για τα επόμενα 3 χρόνια.

Από το 2009 είναι Πρόεδρος της IFDA (International Federation of Daseinsanalytic Societies).

Επίσημη ιστοσελίδα του Κώστα Γεμενετζή

Τσέκου Χαρά Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογίας στο IST College
Η Χαρά Τσέκου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway, University of London της Αγγλίας. Ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις Γνωστικές Νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Imperial College, University of London. Εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία στο ΙΕΘΣ, Αθήνα. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη μελέτη της αρχιτεκτονικής του ύπνου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Μελέτης Ύπνου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2007. Από το 2004 έως το 2006 εργαζόταν στην Μονάδας Μελέτης Ύπνου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), και από το 2007 έως το 2012 στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός). Από το 2011 είναι λέκτορας Ψυχολογίας στο Mητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών, και συγγραφέας προγραμμάτων στο e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα ασκεί από το 2005 ιδιωτικά το επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας.
Μιχαλοπούλου Αμάντα Συγγραφέας

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1966. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στο Παρίσι. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Καθημερινή (1990-2008). Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω" για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005), καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). To Θα ήθελα ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Best Book in Translation του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση το διήγημά της «Μεσοποταμία» στον τόμο Best European Fiction 2018 (Dalkey Archive).

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα και στην Artens.

Ιστότοπος της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σχετικές ομιλίες