Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων

Ρήγινος Γεώργιος

16 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 827
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένα μοναδικό και πλούσιο σε εμπειρίες τριήμερο απόλαυσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην 3η Συνάντηση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» με τα Εταιρικά του Μέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάργα από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Ήταν όλοι τους εκεί: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα μνημεία, όπως πραγματικά αρμόζει στην ολοκληρωμένη διαχείρισή τους. 

Με κεντρικό θέμα «Οι καρποί των Συνεργειών» όλοι οι παραπάνω φορείς ξεδίπλωσαν τις δράσεις τους για την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και παρουσίασαν τις συνέργειές τους, οι οποίες τοποθετούν τα μνημεία στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάστηκαν, επίσης, όλες οι πτυχές του κορυφαίου προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», το οποίο υλοποιείται από όλους τους αρμόδιους φορείς και χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Το παραπάνω πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων, που έχουν ως στόχο τη συνάντηση των μνημείων με την αειφόρο ανάπτυξη. 

Ρήγινος Γεώργιος Αρχαιολόγος - Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης

Ο Ρήγινος Γεώργιος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της οποίας αποφοίτησε το 1982, και στο  Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Από το 1984 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στη ΒΔ Ελλάδα. Από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε Προϊστάμενος της νεοσύστατης ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας-Άρτας και από το 2013 έως το 2014 της ΛΒ΄ ΕΠΚΑ Θεσπρωτίας.

Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης θητείας του έχει διενεργήσει πολλές ερευνητικές και σωστικές ανασκαφές σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, κάποιων εκ των οποίων τα πορίσματα έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά την τελευταία δωδεκαετία απασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάδειξη-ανάπλαση των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου, οργανώνοντας και συντονίζοντας επί μακρόν τις εκτελεσθείσες σχετικές εργασίες στους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς της Θεσπρωτίας αλλά και ολοκληρώνοντας, ως υπεύθυνος και συντονιστής των αντίστοιχων ομάδων εργασίας, δέκα μελέτες συνολικής ανάδειξης-ανάπλασης για αρχαίους οικισμούς και μνημεία της Πρέβεζας και της Άρτας, η υλοποίηση των περισσότερων εκ των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Παράλληλα είχε την ευθύνη-συντονισμό για την εκπόνηση των μουσειολογικών - μουσειογραφικών μελετών για τα νέα Μουσεία Ηγουμενίτσας, Άρτας και Νικόπολης καθώς και για την έκθεση των αρχαιοτήτων στα δύο τελευταία.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις ή έχει παρακολουθήσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δώσει διαλέξεις με θέματα σχετικά με τις αρχαιότητες της βορειοδυτικής Ελλάδας και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων αλλά και μονογραφίες σχετικά με την Κέρκυρα και την Ήπειρο των ιστορικών χρόνων καθώς και τους επιστημονικούς οδηγούς των Μουσείων Νικόπολης και Άρτας. Παράλληλα δίδαξε (1995~2006) τα μαθήματα της Κλασικής Αρχαιολογίας & της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας στη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας, συγγράφοντας τις αντίστοιχες σημειώσεις για τους σπουδαστές της.

Σχετικές ομιλίες