Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

An outlook in the Balkan region The Migrant Crisis in the Balkan Region Assistant - Video Session - Closing remarks

Αρμακόλας Ιωάννης, Phillips Nicola, Γκάσης Παύλος, Παπαδημητρίου Δημήτριος, Καιρίδης Δημήτρης

31 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 608
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Συμπόσιο: Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι  προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου.
 
To Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield-CITY College, καθώς και το ερευνητικό κέντρο του Κολεγίου, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEERC με την υποστήριξη του ιδρύματος Konrad Adenauer και του Δικτύου Ναυαρίνο, διοργάνωσαν Συμπόσιο με θέμα ‘Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση: Οι προκλήσεις ενός κατακερματισμένου διαδρόμου’ (Symposium: European Migrant Crisis: Challenges of a fragmented corridor) την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από διάφορα πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές της Μεταναστευτικής Κρίσης στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου μέσα στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.
 
Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Βαλκανικού Διαδρόμου και πως αυτά επηρεάζονται από τις ροές μεταναστών στην περιοχή. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σχετίζονται με την εισροή των μεταναστών στις χώρες του διαδρόμου, τα κλειστά σύνορα και τις συνέπειές τους στις διμερείς σχέσεις των Βαλκανικών χωρών, τη λειτουργία παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση της κρίσης, το ρόλο της Τουρκίας ως χώρα επανεισδοχής μεταναστών, όπως και τη μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας ως χωρών υποδοχής.    

Αρμακόλας Ιωάννης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Επικεφαλής Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Ιωάννης Αρμακόλας, PhD (Cantab), είναι Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει ESRC Fellow στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Research Fellow στο Κολλέγιο Nuffield College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Διευθυντής Σπουδών στο ʽUS-Greece Task Force: Transforming the Balkansʼ (κοινό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Center for Strategic and International Studies της Washington), Region Head for South East Europe στην εταιρία Oxford Analytica, Tip OʼNeill Fellow in Peace and Conflict Studies στο ερευνητικό ινστιτούτο INCORE (Ulster University & United Nations University) στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ιωάννης Αρμακόλας έχει συμμετάσχει επί μακρόν ως σύμβουλος σε προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) και του Βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) στα Δυτικά Βαλκάνια.

Phillips Nicola Καθηγήτρια - Πρόεδρος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK
Γκάσης Παύλος Λέκτορας Οικονομικών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITY College




Παπαδημητρίου Δημήτριος Πρόεδρος, Migration Policy Institute Europe (Βρυξέλλες), Επίτιμος Πρόεδρος, Migration Policy Institute (Ουάσινγκτον)

O Δημήτριος Παπαδημητρίου είναι διακεκριμένος Senior Fellow και Επίτιμος Πρόεδρος του Migration Policy Institute (MPI), ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον αφιερωμένου αποκλειστικά στη μελέτη της διεθνούς μετανάστευσης. Είναι επίσης Πρόεδρος του Migration Policy Institute της Ευρώπης, ενός μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητου ινστιτούτου ερευνών στις Βρυξέλλες, που έχει ως στόχο να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση των τάσεων της μετανάστευσης και των επιπτώσεών της Ευρώπη.

Είναι, επίσης, συνιδρυτής του Metropolis, ενός διεθνούς Φόρουμ για την Έρευνα και την Πολιτική για τη Μετανάστευση και τις Πόλεις, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της παγκόσμιας ατζέντας του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μετανάστευση (2009-11), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για τη Μετανάστευση (2010-15) και Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 270 βιβλία, άρθρα, μονογραφίες, και εκθέσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μετανάστευσης και έχει δώσει διαλέξεις που αναφέρονταν σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης και της πολιτικής ένταξης των μεταναστών.

Είναι κάτοχος διδακτορικού στη συγκριτική δημόσια πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις (1976) από το Πανεπιστήμιο του Maryland και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Maryland, Duke, American, και τη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες