Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι είναι η ρητορική μίσους

Ιωάννου Στέλλα, Σταυρινάκη Τίνα, Σαμαρά Βερόνικα, Αφολάνιο Μιχάλης, Μποζώνη Αργυρώ, Κουτζούκου Φαίη

1 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1792
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone σειρά συζητήσεων με αντικείμενο τη ρητορική του μίσους.

Το ζήτημα της ρητορικής μίσους έχει τεθεί ελάχιστα σε δημόσια συζήτηση στη χώρα μας, παρότι το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ως ρητορική μίσους, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ορίζεται κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, προτρέπει, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών.

Στις μέρες μας, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 78% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συναντάει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση. Οι τρεις συχνότερα απαντούμενοι στόχοι της ρητορικής μίσους ήταν: άτομα ΛΟΑΤ (70%), Μουσουλμάνοι (60%) και γυναίκες.

Αυτά τα ζητήματα, μαζί με σειρά άλλων ερωτημάτων όπως: «Πού σταματάει η ελευθερία του λόγου και πού ξεκινάει η ρητορική μίσους», «Χρειαζόμαστε μηχανισμούς ελέγχου ή πρόληψης;» «Πώς  μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο;» «Πώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως η ομοφοβία, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, η θρησκευτική μισαλλοδοξία;», θα τεθούν σε μια σειρά πέντε συναντήσεων με τη συμμετοχή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, νομικών, ειδικών επιστημόνων και ενεργών πολιτών.

H πρώτη συζήτηση, με θέμα «Τι είναι η ρητορική μίσους» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 στο χώρο του ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα). Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν ως ομιλητές οι:

- Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
- Στέλλα Ιωάννου, Εκπρόσωπος της Youthnet Hellas, Εταίρος του ΣτΕ και υποστηρικτής της καμπάνιας κατά της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα
- Τίνα Σταυρινάκη,  Δ.Ν. – Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγόρος
- Μιχάλης Αφολάνιο, Εκπρόσωπος Πολιτιστικού  ΚέντρουΑφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών Αnasa

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.

Η καμπάνια 'No Hate Speech Movement' κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία πρωτοβουλία καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο, που ξεκίνησε το 2012 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κεντρική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται παράλληλα με διαφορετικές εθνικές καμπάνιες, που υλοποιούνται από εταίρους, υποστηρικτές και ακτιβιστές σε 40 χώρες. Η εκστρατεία στην Ελλάδα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο κύκλος συζητήσεων «Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ιωάννου Στέλλα Εκπρόσωπος της Youthnet Hellas

Η Στέλλα Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία (Κύπρος) και αυτή την περίοδο ζει στη Λάρισα. Σπούδασε γεωπονική βιοτεχνολογία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται ως project manager σε δυο γεωπονικά projects στην Ελλάδα και στην Καμπότζη. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με διάφορες ΜΚΟ και εργαστεί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών. Από το Μάρτιο του 2014 δουλεύει εθελοντικά στην οργάνωση νέων Youthnet Hellas ως συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει καθώς και διοργανώσει Ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας Erasmus+ και Youth in Action που βασίζονται στη μη-τυπική μάθηση με θέματα όπως διαπολιτισμικός διάλογος, κινητοποίηση νέων, οι νέοι για τη δημοκρατία, hate speech, human library κ.ά. Είναι εγγεγραμμένη ακτιβίστρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία No Hate Speech Movement και σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σταυρινάκη Τίνα Δικηγόρος

Η Τίνα Σταυρινάκη είναι δικηγόρος.

Σαμαρά Βερόνικα Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου - Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr

Η Βερόνικα Σαμαρά σπούδασε Πληροφορική στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία. Είναι κάτοχος μάστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική με ειδίκευση στον τομέα των γραφικών συστημάτων και των ηλεκτρονικών εκδόσεων (computer graphics / electronic publishing). Την περίοδο 1988 - 1993 εργάστηκε ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Γραφικών Συστημάτων του Fraunhofer στη Γερμανία, όπου το 1991 έλαβε ειδική διάκριση για εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις. Την περίοδο 1993 - 1997 εργάστηκε ως συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων πληροφορικής και ως σύμβουλος πολυμέσων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα και την περίοδο 1997 - 2009 διατέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρία πληροφορικής Extreme Media Solutions στην Αθήνα. Από το 2001 έως και το 2016 εργάσθηκε στο πρόγραμμα πλαίσιο «Safer Internet» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατελώντας από το 2007 συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr. Έχει συγγράψει περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά σχετικά με τις διαδραστικές τεχνολογίες και την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια, workshops και ημερίδες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού και στην ανάδειξη των ζητημάτων ασφάλειας στους ψηφιακούς κόσμους. Είναι μέλος της Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας. Μιλάει άπταιστα την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα.

Αφολάνιο Μιχάλης Μουσικός, Ηθοποιός, Performer

Ο Μιχάλης Αφολάνιο (Michael Afolayan) είναι μουσικός, ηθοποιός, performer, εικαστικός, σχεδιαστής παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων και εμψυχωτής. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όπου και ζει ως τώρα. Οι γονείς του είναι μετανάστες από τη Νιγηρία. Είναι συνιδρυτής της μουσικοχοροθεατρικής ομάδας ANASA (2005) η οποία μελετά και παρουσιάζει παραστάσεις με ρυθμούς, χορούς και μύθους εμπνευσμένες από την Δυτική Αφρική. Η ομάδα αυτή στη συνέχεια εξελίσσεται σε πολιτιστικό κέντρο αφρικανικής τέχνης και πολιτισμών ANASA (2011) στο οποίο διδάσκει μέχρι σήμερα πολυρρυθμίες Δυτικής Αφρικής (αφρικανικά κρουστά), συνοδεύει με κρουστά το εργαστήριο της Πρωτόγονης Έκφρασης και σχεδιάζει διαπολιτισμικές δράσεις τις οποίες παρουσιάζει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μποζώνη Αργυρώ Δημοσιογράφος
Η Αργυρώ Μποζώνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Ασχολήθηκε με την πολιτιστική επικοινωνία από το 1989 έως το 2011.
Από το 1987 γράφει στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο για πολιτιστικά θέματα.
Κουτζούκου Φαίη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, SolidarityNow, Active citizens fund στην Ελλάδα

Η Φαίη Κουτζούκου είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.

Πρηγουμένως, ήταν Διαχειρίστρια Προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη. Από το 2013 συμμετείχε στη διαχείριση του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ στην Ελλάδα «Είμαστε όλοι Πολίτες» των EEA Grants.

Έχει εμπειρία στo στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση δωρεών και κοινωφελών προγραμμάτων, στην έρευνα και αξιολόγηση μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, στην ανεύρεση δωρητών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (LL.M. & M.A.) από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Σχετικές ομιλίες

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ) 90:14

Νοε 28, 2015

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ)

KissPál Szabolcs Somogyi Hajnalka Laszlo Luca Janka Páldi Lívia Lotker Zupanc Sodja

Γλώσσα: Αγγλική, με παράλληλη ελληνική μετάφραση