Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανταγωνιστικότητα – αξιοποιώντας το δυναμικό μας

Παπαϊωάννου Ηλίας, Τσακλόγλου Πάνος, Τέλλογλου Τάσος, Staunton Andrew

27 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 860
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Βρετανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οργάνωσε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ημερίδα με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη: Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας».

Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικοί αναλυτές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την καλύτερη ρύθμιση και το εμπόριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Βρετανός πρέσβης Τζων Kίτμερ άνοιξε την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του IOBΕ, Τάκη Αθανασόπουλο, τον Διευθυντή Ευρώπης από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby και τον Διευθυντή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πάνο Καρβούνη.

Βρετανοί και Έλληνες εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις προκλήσεις ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το Νοέμβριο του 2015, στην οποία παρουσίασε τα τέσσερα σημεία στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μεταρρυθμίσεις: την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική διακυβέρνηση, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και κράτος πρόνοιας. Όπως είναι γνωστό η Βρετανική Κυβέρνηση ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τέσσερις βασικούς τομείς προς όφελος όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ιδέας ότι η η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο ανταγωνιστική, και θέλει να δει να μειώνεται το βάρος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ΕΕ να είναι σε θέση να διατηρήσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να γίνει κέντρο για την ανάπτυξη και την καινοτομία, με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την υπογραφή των εξωτερικών εμπορικών συμφωνιών. Είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Βρετανία θα είναι επωφελείς για το σύνολο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βρετανός Πρέσβης είπε:

Το σημερινό σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να δούμε πού βρίσκονται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εναπομένουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο μέλλον τη νομιμοποίηση της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι μόνο σε αυτά.

Ο Διευθυντής για την Ευρώπη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby πρόσθεσε:

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι η ένταξή μας την ΕΕ μάς έκανε πιο δυνατούς από το σύνολο της ατομικής προσπάθειας κάθε κράτους-μέλους … Όμως, η ΕΕ αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις και οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών εξελίσσονται… Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, παρά ταύτα θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να επιτευχθεί μία μόνιμη αλλαγή.

Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε:

Αν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη δεν εγκριθεί σύντομα και οι προσδοκίες δεν επαναπροσδιοριστούν, οι επενδύσεις θα παραμείνουν αναιμικές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα δημιουργήσει δευτερογενείς προκλήσεις για τυχόν άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Οι μικρότερες οικονομίες πρέπει να επωφεληθούν από την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πυρήνα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει και να συμβάλουν σε αυτή με τα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι: Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Ομίλου Αθηνών, Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδα, Allie Renison, Επικεφαλής της Ευρώπης και Εμπορικής πολιτικής στο UK Institute of Directors, Ηλίας Παπαϊωάννου, London Business School και ο Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης (Οικονομική Επιθεώρηση) και ο Τάσος Τέλλογλου (Star TV και εφημερίδα Καθημερινή).

Παπαϊωάννου Ηλίας Kαθηγητής Οικονομικών, London Business School - Research Fellow, Centre for Economic Policy Research

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) και εταίρος-ερευνητής (research fellow) του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR). Ταυτόχρονα υπηρετεί ως Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γουίλερ για τον ρόλο του Επιχειρείν στην Ανάπτυξη (Wheeler Institute for Business and Development).

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α. οπού απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση (MPA) με ειδίκευση στην διεθνή οικονομία και μετέπειτα στην Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου (London Business School) με διδακτορικό (PhD) στα αναπτυξιακά οικονομικά το 2005. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (European Central Bank) στην Φρανκφούρτη. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College των ΗΠΑ. Την περίοδο 2010-2012 ήταν Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Harvard και το 2019-2020 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής (με την έδρα Hal Varian) στο Τμήμα Οικονομικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η έρευνά του καλύπτει τη διεθνή οικονομία, τα οικονομικά της ανάπτυξης, την πολιτική οικονομία, το δίκαιο και τη χρηματοοικονομική και την οικονομική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως στην Econometrica, στην American Economic Review, στο Quarterly Journal of Economics, στην Journal of Political Economy, στην Review of Economic Studies, στην Journal of Finance.

Η έρευνά του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005. Η εργασία του για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη στο Economic Journal απέσπασε το 2008 το βραβείο Austin Robinson από την Βασιλική Οικονομική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2018 έλαβε μια σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Τσακλόγλου Πάνος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι Καθηγητής (σε αναστολή άσκησης καθηκόντων) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και στο Hellenic Observatory (LSE, London).

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review και Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica - Journal of Economic Policy.

Διετέλεσε Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG), αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014), μέλος της Economic Policy Committee (EPC) της ΕΕ (2010-2011), Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).

Έχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick, Bristol, Charles (Prague) και στο London School of Economics. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα.

 

Τέλλογλου Τάσος Δημοσιογράφος
Ο Tάσος Τέλλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε στη Nομική Σχολή Αθηνών. Δούλεψε στην εφημερίδα "Πρώτη" ώς το 1989. Από το 1990 ώς το 1997 ήταν ανταποκριτής της "Καθημερινής" στη Γερμανία και από το 1993 ώς το 2000 ανταποκριτής στη Γερμανία και στα Bαλκάνια για το Mega Channel. Υπήρξε συνεργάτης του "Βήματος". Σήμερα, εργάζεται για την Καθημερινή, το ΣΚΑΙ και το inside story. Την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Δημοσιογραφικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς, στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα», για την έρευνα του για το σκάνδαλο Siemens.
Staunton Andrew Αναπληρωτής του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα

Σχετικές ομιλίες