Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη. Εναρκτήριες ομιλίες

Τσιρώνης Ιωάννης, Γκανούλης Ιάκωβος, JØrgensen Roger, Βλαστός Δημήτρης, Ιωαννίδης Λευτέρης, Μαρινάκης Γεώργιος, Παπαδάκης Νίκος, Κουκιάσας Ευάγγελος, Γαρουφαλιά Χριστίνα

26 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 64:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 825
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ολοκληρώνουν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, και με αφορμή την ολοκλήρωσή του, διοργανώθηκε Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη» στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο «The HUB Events»στην Αθήνα.
 

Με βασικό άξονα την Ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού, το Συνέδριο αφενός παρουσιάζει τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, και αφετέρου προσεγγίζει τα ευρύτερα θέματα βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού σε πολιτικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο προτείνοντας παράλληλα καλές πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις.
 

Για το σκοπό αυτό στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων, αρμόδιων υπουργείων, επιχειρήσεων ύδρευσης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιριών κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διαμορφωθείσα ατζέντα περιλαμβάνει πολιτικά ζητήματα και θέματα ορθής διακυβέρνησης, καθώς επίσης και τεχνικά θέματα και ζητήματα διαχείρισης του νερού των πόλεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κ. Ιάκωβου Γκανούλη, του Αναπληρωτή Αρχηγού Αποστολής εκ μέρους της πρεσβείας της Νορβηγίας κ. Roger Jorgensen, του Προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημητρίου Βλαστού, του Προέδρου του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και Δημάρχου Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, του Προέδρου Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργου Μαρινάκη, του Προέδρου της ΕΥΑΘ κ. Νικόλαου Παπαδάκη και του Προέδρου του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευάγγελου Κουκιάσα. Όλες οι τοποθετήσεις συνέκλιναν στην απερίφραστη αποδοχή του δημόσιου χαρακτήρα του Νερού και στην ανάγκη συνεργειών, εντατικοποίησης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ως απαραίτητων βημάτων προς μια πιο ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Η εισαγωγική ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Υπεύθυνης Διαχείρισης του Προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ κ. Χριστίνας Γαρουφαλιά, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους της πρωτοβουλίας, τους βασικούς πυλώνες υλοποίησής της, καθώς και τα απότοκα αποτελέσματά της σε επίπεδο αριθμών αλλά και ουσίας.

Τσιρώνης Ιωάννης Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Γιάννης Τσιρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Σπούδασε Χημικός και δίδασκε Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015) και της δεύτερης (Σεπτέμβριος 2015) κυβέρνησης Α. Τσίπρα, στο πλαίσιο της εκλογικής συνεργασίας του κόμματος των Οικολόγων - Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθήνας από Σεπτέμβριο 2015.

Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β' Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979. Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς, μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης. Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, κατά καιρούς μέλος του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική». Διετέλεσε συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 και από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου του 2015.

Θεωρεί ότι, όπως λέει ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, η Οικολογία είναι η μοναδική κοσμοθεωρία, που δίνει προοπτική στον άνθρωπο.

Προσωπικό ιστολόγιο του Γιάννη Τσιρώνη

Γκανούλης Ιάκωβος Ειδικός Γραμματέας Υδάτων

Ο Ιάκωβος Γκανούλης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών (Doctorat d’Etat) του Πανεπιστημίου Paul Sabatier της Τουλούζης (Γαλλία) και Επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων Erlangen (Γερμανία), McGill (Καναδά), Melbourne (Αυστραλία) και Paris VI (Γαλλία). Έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων, ανάλυσης επικινδυνότητας και κλιματικής αλλαγής καθώς και της διαχείρισης διασυνοριακών νερών, υπόγειων υδροφορέων και της επίλυσης διαφορών και διενέξεων.

Γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης και είναι έγγαμος με δύο παιδιά. Eχει πλούσια κοινωνική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την UNESCO και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Έχει ιδρύσει το 1999 και διευθύνει από τότε την αναγνωρισμένη από την UNESCO Μή Κυβερνητική Οργάνωση "Διεθνές Δίκτυο Κέντρων Υδάτων/Περιβάλλοντος για τα Βαλκάνια" (ΔιΔιΚυΠΕΒ, ΙΝWΕΒ, http://www.inweb.gr).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, έχει συγγράψει/εκδόσει 12 βιβλία, μεταξύ των οποίων δύο στα Αγγλικά με τίτλους "Πολυ-Eπιστημονική Προσέγγιση της Διαχείρισης Διακρατικών Υδατικών Πόρων" (WILEY, 2011) και "Ανάλυση Επικινδυνότητας της Ρύπανσης των Υδάτων" (WILEY, 2009; 2η έκδοση, με μετάφραση στην Κινεζική Γλώσσα). Tον Ιούλιο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

JØrgensen Roger Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Νορβηγίας
Βλαστός Δημήτρης Επίτιμος Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο Δημήτρης Βλαστός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.

Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.

Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.

Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως το 2021 διετέλεσε Πρόεδρός του. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ιωαννίδης Λευτέρης Πρόεδρος Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων - Δήμαρχος Κοζάνης

Γεννήθηκε το 1977 στο Περιστέρι Αττικής, κατάγεται  από το Μαυροδένδρι Κοζάνης και κατοικεί στην Κοζάνη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Oργανώσεων (ΤΕΙ Μεσολογγίου). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου το 2001. Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση ημερίδων σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Περιβάλλον. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης. Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική και εθελοντική δραστηριότητα στο πλαίσιο της συμμετοχής σε συλλόγους και της συνεργασίας με φορείς της περιοχής. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα από το 2002 έως το 2012 ως ιδιοκτήτης Επιχείρησης Ιατρικών Ειδών. Ήταν Υποψήφιος Βουλευτής με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων το 2007 και 2009. Το 2010 διεκδίκησε για πρώτη φορά τον Δήμο Κοζάνης με την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη- Τόπος να ζεις» και εξελέγη Δήμαρχος στις εκλογές του 2014. Ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου του 2014. Από τον Νοέμβριο του 2014 είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων.

Μαρινάκης Γεώργιος Πρόεδρος Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Δήμαρχος Ρεθύμνης

Γεννήθηκε το 1957. Από το 1975 έως το 1980 σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Από το 1982 εργάζεται ως δικηγόρος στο Ρέθυμνο και διετέλεσε Ταμίας και Γενικός Γραμματέας στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

Υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση από το 1998. Αρχικά με την ιδιότητα του Νομαρχιακού Συμβούλου και του Αναπληρωτή Νομάρχη και στη συνέχεια με αυτή του Δημοτικού Συμβούλου.

Ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέα Αντίληψη για το Ρέθυμνο» εξελέγη το 2007 και διατελεί μέχρι και σήμερα Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης), του Σ.Ε.Δ.Η.Κ. (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης). Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής «Οικονομικών των Ο.Τ.Α» της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα προηγούμενα χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) και Αντιπρόεδρος Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Είναι παντρεμένος με την Συμβολαιογράφο Ρεθύμνου Αναστασία Γεωργίου Δρανδάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Χάρη, απόφοιτο Νομικής Σχολής και το Γιώργo φοιτητή στη Νομική Σχολή.

Παπαδάκης Νίκος Πρόεδρος Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)

Γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβυζίου Ηρακλείου Κρήτης το 1953.

Πτυχιούχος χηµικός του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ µε θέµα «Ύδρευση – Αποχέτευση Βόρειας Ελλάδας και ∆ηµόσια Υγεία». Επιστηµονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1981, λέκτορας το 1994, επίκουρος καθηγητής το 2001, αναπληρωτής καθηγητής από το 2009. Ασχολείται µε θέµατα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού, του ανθρωπογενούς και του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και µε τις επιπτώσεις της ρύπανσης και µόλυνσης του περιβάλλοντος στην δηµόσια υγεία. Συντονιστής του µαθήµατος «Περιβάλλον και Υγεία», έχει µεγάλο αριθµό επιστηµονικών εργασιών και δηµοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικοµαθηµατικής Σχολής (1974 – 1977). Πρόεδρος Συνδέσµου Χηµικών Βόρειας Ελλάδας (1982 – 1986). Δηµοτικός σύµβουλος ∆ήµου Θεσσαλονίκης (1982 – 1986). Βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (1989 – 1993). Πρόεδρος στην Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης (1993 – 1996). Ειδικός επιστήµονας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (1996 – 1998). Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (1989 – 2004).

Το Δεκέµβριο του 2009 ανέλαβε ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Εταιρίας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και από το ∆εκέµβριο του 2012 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Κουκιάσας Ευάγγελος Πρόεδρος Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Γαρουφαλιά Χριστίνα Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Η Χριστίνα Γαρουφαλιά είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), με Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στην «Περιβαλλοντική Αειφορία» (School of Geosciences, University of Edinburgh). Πραγματοποίησε σειρά δημοσιεύσεων σε συνέδρια με πρακτικά, ενώ η μεταπτυχιακή της διατριβή «An innovative approach to National Park creation» δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο VDM Verlag Publishing το 2008. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διερεύνηση & αναζήτηση χρηματοδοτικών πλαισίων, στον έλεγχο καταλληλότητας προτάσεων προς υποβολή και χρηματοδοτικών πλαισίων, στην ανάπτυξη προτάσεων και τη διαχείριση και υλοποίηση έργων (INTERREG, SOUTH EAST EUROPE, ERASMUS+, κ.λπ.). Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας από το 2005 και κάτοχος μελετητικού πτυχίου κατηγοριών 26 (αλιευτικές μελέτες) και 27 (περιβαλλοντικές μελέτες). Επί του παρόντος, είναι Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Σχετικές ομιλίες