Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Τα νομίσματα είναι μικρά και βαρετά;" Νομισματικά μουσεία και συλλογές, μια απάντηση στο ερώτημα

Ευγενίδου Δέσποινα

19 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1562
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ευγενίδου Δέσποινα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/01/2016

Διάρκεια
48:51

Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων "Μουσειο-λόγιο"

Χώρος
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Διοργάνωση
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Κατηγορία
Αρχαιολογία, Μουσειολογία

Ετικέτες
Μουσειολόγιο, νομίσματα, Νομισματικό Μουσείο, συλλογή νομισμάτων

Η  εξέλιξη της αρχαιολογίας, νέας και μετα διαδικαστικής, της νομισματικής, της μουσειολογίας τεκμηριώνεται στην οργάνωση, λειτουργία και έκθεση των νομισματικών  μουσείων και επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητές τους. Παρακολουθούμε τις αλλαγές, από τις νομισματοθήκες των συλλεκτών, τις βαριές κλασικές βιτρίνες, στα νέα και διαφανή υλικά, από το ειδικό και ολιγάριθμο κοινό στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και, τέλος, στην εποχή της κρίσης.
 

Παρουσιάζονται ενδεικτικά νομισματικές συλλογές και μουσεία από την ίδρυσή τους μέχρι τις μέρες μας: Από το Σουηδικό Royal Coin Cabinet του National Μuseum of Economy, που πρώτο ολοκλήρωσε μία σύγχρονη μόνιμη έκθεση στη δεκαετία του 1990, στην Money Gallery του Βρετανικού Μουσείου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 1998 και 2007, στη Money Gallery του Ashmolean Museum της Οξφόρδης το 2009. Νέα μουσεία δημιουργήθηκαν ή ολοκλήρωσαν τις επανεκθέσεις τους μέχρι σήμερα. Η εποχή της κρίσης ετοιμάζει νέες αλλαγές; Νέες ευκαιρίες;

Ευγενίδου Δέσποινα Αρχαιολόγος - Βυζαντινολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια - Νομισματικό Μουσείο

Η Δέσποινα Ευγενίδου αρχαιολόγος – βυζαντινολόγος σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Paris I – Sorbonne, εργάσθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ. Απασχολήθηκε σε θέσεις ευθύνης σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Μυτιλήνη, στην Αθήνα. Αρχικά ως αρχαιολόγος πεδίου συμμετείχε ή ήταν υπεύθυνη σε πολλές ανασκαφές (βυζαντινά κάστρα Σερβίων και Μογλενών κλπ.).

Αργότερα εργάσθηκε για τη διαχείριση βυζαντινών μουσείων και συλλογών. Συμμετείχε ή ήταν υπεύθυνη στην οργάνωση νέων μουσείων, (Λ. Πύργου 1985, Ιωαννίνων, Μονεμβασίας 1999 κλπ) μονίμων η περιοδικών εκθέσεων, ( Ωρες Βυζαντίου 2001κλπ) στον προγραμματισμό εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Μονή Καισαριανής, Μ. Δαφνίου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (1992-1997) και στην έκδοση βιβλίων για το ευρύ κοινό (π.χ.Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες, Στον κόσμο των Βυζαντινών Χειρογράφων, Το νερό στο Βυζάντιο κλπ).

Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας (Living Castles, Mobility and Exchange1999 κλπ) Υπήρξε υπεύθυνη και οργάνωσε στην Ελλάδα ευρωπαϊκά προγραμμάτα σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ΝΕΜΟ).

Ως διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, μετέφερε τις συλλογές του Μουσείου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη νέα του στέγη στο Ιλίου Μέλαθρον, (2003) ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του μνημείου, την προσαρμογή του σε μουσείο και την έκθεση του δευτέρου ορόφου (2007) και δημιούργησε ένα νέο προφίλ για το μουσείο στη νέα του θέση (-2011).

Έχει γράψει μονογραφίες, άρθρα επιστημονικά αλλά και για τον καθημερινό τύπο. Συμμετείχε σε συλλογικά έργα και επιμελήθηκε καταλόγους εκθέσεων και εκδόσεων για ευρύ κοινό, συμμετείχε σε ψηφιακές εκδόσεις. Εχει γράψει επίσης ένα μυθιστόρημα και μία συλλογή από νουβέλες.

Σχετικές ομιλίες