Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λογοτεχνία και τεχνολογία

Βασιλικός Βασίλης

29 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1682
Ομιλητές
Βασιλικός Βασίλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
29/11/2011

Διάρκεια
00:56:17

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Χώρος
Αμφιθέατρο "Cotsen Hall", Αναγνωστήριο Σπάνιων Βιβλίων Μανδύλα

Διοργάνωση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
λογοτεχνία, τεχνολογική εξέλιξη

Ο Βασίλης Βασιλικός στη διάλεξή του, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, μίλησε για τους φαινομενικά αντικρουόμενους όρους λογοτεχνία και τεχνολογία, οι οποίοι ωστόσο καταφέρνουν να συνυπάρχουν αρμονικά στο διαδίκτυο. Ανέπτυξε τις παγίδες που μπορούν να υπονομεύσουν τη συνύπαρξη αυτή και παρουσίασε το κατά πόσο αλλάζει η μορφή της λογοτεχνίας με την τεχνολογική εξέλιξη, ορμώμενος από τις απόψεις των Ρεζίς Ντεμπρέ («το μέσον δημιουργεί το μήνυμα») και ΜακΛιούαν («το μήνυμα είναι το μέσον»). Υποστήριξε ότι ο όρος λογοτεχνία καλύπτει έννοιες διαφορετικές -όπως του ποιητή, του πεζογράφου, του κριτικού- αλλά και επιτρέπει την πολλαπλότητα κάτω από τη συνολική προσέγγιση. Αντίθετα, η τεχνολογία συνενώνει τους διάφορους κλάδους ενοποιώντας τους. Τέλος, υποστήριξε ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά την ίδια την πραγματικότητα της ζωής και της δημιουργίας για τον λογοτέχνη και ότι μένει να αποδειχθεί αν αυτό συνέβη για καλό ή για κακό.

Βασιλικός Βασίλης Συγγραφέας

Ο Βασίλης Βασιλικός (1939-2023) γεννήθηκε στη Θάσο και μεγάλωσε στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του ΑΠΘ και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα προκειμένου να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967 αυτοεξορίστηκε και για τα επόμενα επτά χρόνια έζησε στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης στο School of Radio and Television στη Νέα Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο Yale. Το 1981 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, θέση από την οποία παραιτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1996 έως το 2004. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε, επίσης, ερασιτέχνης ηθοποιός.

Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ένας ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είχε δημοσιεύσει περισσότερα από 120 βιβλία, μεταξύ των οποίων νουβέλλες, διηγήματα, θεατρικά και ποίηση. Τα περισσότερα γνωστά είναι τα: Ο Μονάρχης, Υπάρχουν όνειρα, Οι φωτογραφίες, Το πηγάδι. Το αγγέλιασμα. Το φύλλο, Ο ιατροδικαστής, Το ψαροντούφεκο και Γλαύκος Θρασάκης. Το γνωστότερο έργο του είναι το πολιτικό μυθιστόρημα “Ζ”, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Σχετικές ομιλίες