Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Και τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Wolf Martin

16 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1194
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Wolf Martin

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
16/12/2015

Διάρκεια
52:27

Εκδήλωση
Ετήσια Διάλεξη ΕΛΙΑΜΕΠ 2015

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
οικονομική κρίση, ευρωζώνη, ευρώ, ενιαίο νόμισμα, Ελλάδα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Ομιλητής ήταν ο βασικός οικονομικός αρθρογράφος των Financial Times του Λονδίνου και γνωστός συγγραφέας Martin Wolf. O τίτλος της ομιλίας του κ. Wolf ήταν «Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Και τι θα γίνει με την Ελλάδα;». Τον κ. Wolf προλόγισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης. 

Ο κ. Wolf πραγματοποίησε μία εμπεριστατωμένη ομιλία αναφορικά με την εξέλιξη της κρίση της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης ενώ έκανε συγκεκριμένες αναφορές και στην ελληνική κρίση.
 

Στην πρώτη ενότητα της παρουσίασής του, ο Martin Wolf ανέλυσε διεξοδικά τις αιτίες για τις οποίες η ευρωζώνη  βγαίνει με σχετικά αργό και επίπονο τρόπο από τη κρίση. Ο ομιλητής σημείωσε ότι η κρίση του ευρώ φαίνεται ότι δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω, παρόλα αυτά χρειάζονται πραγματικές πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες που έχουν προκύψει. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ασθενική ανάπτυξη, την εξαιρετικά υψηλή ανεργία, την πτώση βιοτικού επιπέδου καθώς και τον αποπληθωρισμό, τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν τη κρίση της οικονομίας της ευρωζώνης. Ειδική αναφορά επίσης πραγματοποίησε στην καθυστερημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες επιδείνωσης της κρίσης.
 

Στη δεύτερη ενότητα της παρουσίασης του, ο κ. Wolf αναφέρθηκε στο «γερμανικό ζήτημα» δηλαδή στο πώς η Γερμανία κατάφερε να βγει αλώβητη από τη κρίση ενισχύοντας τις δομές οικονομικής διακυβέρνησης της παρόλο που παράλληλα η ευρωπαϊκή περιφέρεια και το ευρώ συνολικά βγήκαν αποδυναμωμένοι.
 

Στην τρίτη ενότητα της ομιλίας του ο κ. Wolf αναφέρθηκε διεξοδικά στη κρίση της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή στα κράτη της ευρωζώνης που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Συγκεκριμένα παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με τις συνέπειες που παρουσίασαν τα κράτη αυτά λόγω της κρίσης στα  ζητήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, του χρέους, στο ισοζύγιο πληρωμών τους καθώς και στη δυνατότητα τους να προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Παρόλες τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης και τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί, ο ομιλητής σημείωσε ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πλην της Ελλάδας θα ακολουθήσουν την πορεία της υπόλοιπης ευρωζώνης και σταδιακά θα ξεπεράσουν τα προβλήματα. Σε αυτό το σημείο ο ομιλητής πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην Ελλάδα ,εξήγησε γιατί η Ελλάδα θεωρείται μία ξεχωριστή περίπτωση στην ευρωζώνη και σημείωσε ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που τη καθιστούν «τον αδύναμο κρίκο» της ζώνης του ευρώ. «Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη και όχι απλώς δημοσιονομική προσαρμογή… χρειάζεται ρεαλιστική λύση στο ζήτημα του χρέους… και πραγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», ήταν κάποια από τα βασικά σημεία που σημείωσε ο κ. Wolf. 
 

Στη τελευταία ενότητα της ομιλίας του ο κ. Wolf παρουσίασε κάποιες προτάσεις πολιτικής για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Σημείωσε τις βασικές  προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη (τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση) εάν θέλει το επόμενο χρονικό διάστημα να επιστρέψει ισχυρότερη στη διεθνή σκηνή. Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Wolf, σχόλια πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης, ενώ ο ομιλητής δέχθηκε ερωτήσεις και σχόλια από το κοινό.

Wolf Martin Chief Economics Commentator, Financial Times - Συγγραφέας

O Martin Wolf, διακεκριμένος οικονομικός σχολιαστής (Chief Economics Commentator) των Financial Times έχει τιμηθεί με τον τίτλο του CBE (Commander of the British Empire) το 2000 “για υπηρεσίες στην χρηματοοικονομική δημοσιογραφία”. Eίναι επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης του Nuffield College και του Corpus Christi College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής της Οξφόρδης (Oxonia), και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.

Έχει διατελέσει συνεργάτης του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός από το 1999 και μέλος του International Media Council από το 2006. Έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ το 2006. Έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Δόκτορα Επιστημών (Οικονομικά) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από το London School of Economics (LSE) το Δεκέμβριο του 2006. Ήταν μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Τραπεζών της βρετανικής κυβέρνησης κατά το 2010-2011. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι «Γιατί λειτουργεί η Παγκοσμιοποίηση» και «Διορθώνοντας την Παγκόσμια Οικονομία».

Σχετικές ομιλίες

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής 01:31:41

Απρ 04, 2014

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής

Limbourg Peter Μεμής Χρήστος Μπακογιάννη Ντόρα Παπαδημούλης Δημήτρης Fuchtel Hans-Joachim Κολανιάν Ιάκωβος Μοσκόβου Σπύρος

Γλώσσα: Ελληνική, Γερμανική (με ελληνικούς υποτίτλους)