Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η προοπτική για την Ελλάδα, μέσα από προοδευτικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές λύσεις

Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος, Παγουλάτος Γιώργος, Seeleib-Kaiser Martin, Πέγκας Σπύρος, Stetter Ernst

14 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 942
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιτυχημένο από κάθε άποψη ήταν το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS: "Greece Forward: προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα."

Στο συνέδριο ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά, Μάσιμο ΝτΆλέμα και Άννα Διαμαντοπούλου. «Στόχος του Ποταμιού είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του συστήματος που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία «για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των πολιτών που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα». Άνοιγμα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προαπαιτούμενα έκανε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Δικτύου «Greece Forward Προοδευτικές Λύσεις για το σήμερα και το αύριο». «Ζητώ την συμμετοχή όλων όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας προοδευτικής πρότασης που επαγγελλόμαστε» τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. 

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο ΝτΆλέμα, ουσιαστικά προέτρεψε τα κόμματα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ .Έριξε ευθύνες στην ατολμία και στην αναποφασιστικότητα της Ευρώπης, η οποία επέτρεψε στην ελληνική κρίση να βαθύνει, είπε ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Δεξιάς ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης -«θα ήταν τρομερό λάθος και μεγάλη ήττα για την Ευρώπη», τόνισε.  

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε αρχικά για την κρίση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, η οποία παλαιότερα «δημιούργησε θαύματα» όπως π.χ. τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. «Γιατί έχασε τη δυναμική της; Σημαίνει κάτι η σοσιαλδημοκρατία για τους σημερινούς νέους της Ευρώπης;», διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προοπτική ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς παρατηρώντας ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι στη λογική της συνένωσης τμημάτων, «ένα συμπλήρωμα είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, ένας μικρός εταίρος. Κανένας δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Αυτά τα σχήματα μπορεί να προσφέρουν πολιτική σταθερότητα αλλά δεν αλλάζουν τη χώρα. Πρέπει να μπουν στόχοι, η κρίσιμη μάζα στην κοινωνία  υπάρχει, αλλά να προχωρήσουμε χωρίς ηγέτες και αφεντικά και χωρίς να περιμένουμε να γίνουν όλα αμέσως».

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το Συνέδριο συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση του προβληματισμού και της αναζήτησης για απτές και προοδευτικές λύσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ αποτέλεσε και την αφετηρία της επίσημης συνεργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ με το FEPS.

Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος πρώην βουλευτής

Γεννήθηκε στη Χίο το 1979. Αποφοίτησε από το Λύκειο Κάμπου. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Κράτους και Δημόσιας Πολιτικής στο Πολιτικό Τμήμα, της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Παδουβά και έχουν δύο κόρες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Μάχιμος Δικηγόρος:

Δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις ( 2004- 2008)

Δικηγόρος παρ' Εφέταις (2008 έως σήμερα)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.

Εξελέγη Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι Μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Βουλευτών κατά της Διαφθοράς, GOPAC

Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Νέας γενιάς, θεσμικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ευρωπαϊκές συναντήσεις, συνέδρια και συσκέψεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Νέα Γενιά.

Επίσης είναι:

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου «Λέων Αλάτιος»

Μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Λαγκάδας

Αρωγό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου

Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Προσωπική ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Seeleib-Kaiser Martin Barnett Professor of Comparative Social Policy and Politics, University of Oxford

O Martin Seeleib-Kaiser είναι Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης και Professorial Fellow του St Cross College. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Βρέμης και του Bielefeld (Γερμανία), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Duke (Βόρεια Καρολίνα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington (ΗΠΑ, 1996), το Πανεπιστήμιο Shizuoka (Ιαπωνία, 1997) και το Πανεπιστήμιο του Aalborg (Δανία, 2008). Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως σύμβουλος για τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στις πολιτικές της κοινωνικής πολιτικής και την ανάλυση της συγκριτικής κοινωνικής πολιτικής. Έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ παγκοσμιοποίησης και συστημάτων πρόνοιας και μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κράτους πρόνοιας. Έχει επίσης αναλύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των «δημοσίων» και των «ιδιωτικών» πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το Anglo-German Foundation, τη Βρετανική Ακαδημία, το ESRC, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, το Fritz Thyssen Foundation, το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών και το Hans Böckler Foundation.

Πέγκας Σπύρος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Ο Σπύρος Πέγκας ήταν υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΟΤΑΜΙ στις εκλογές της 20.9.2015 και μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες καιΔιεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Στη συνέχεια εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕγια τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες. Επιστρέφοντας στην πόλη, ανέλαβε την Galerie Ντόρα Πέγκα, εξελίσσοντάς την από μία τοπική επιχείρηση χειροποίητων χαλιών σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Από τη θέση αυτή, κατάφερε να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την μια πόλη κοσμοπολίτικη, πολυπολιτισμική και ανοιχτή στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πλήθος διεθνών διοργανώσεων φιλοξενήθηκαν στην πόλη όπως η «15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου» και η “Womex- World Music Expo”, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα που αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Thessaloniki Food Festival, ο θεσμός τωνsleepover παιδιών στα μουσεία και η ανακαίνιση 4 παιδικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίστηκε Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβριο του 2014Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία συνεχίζει τη μεθοδική προώθηση ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής της πόλης. Αυτή η πολιτική ξεκινά μεταξύ άλλων από την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, με πρωτοβουλίες όπως δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες, έκδοση θεματικών χαρτών, τοποθέτηση ʽδεικτών μνήμηςʼ, και φτάνει ως τη συγκρότηση του Convention Bureau της πόλης καθώς και τη συστηματική στόχευση και παρουσία σε συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες υπάρχει δυναμική άντλησης μεγάλου τουριστικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το διαρκώς αυξανόμενο κύμα τουριστών από το εξωτερικό, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και η αύξηση ελλήνων επισκεπτών στην πόλη για πρώτη φορά μετά το 2009.

Stetter Ernst Γενικός Γραμματέας, Foundation for European Progressive Studies (FEPS)

Σχετικές ομιλίες