Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές: Aνασκόπηση του Λευκού Βιβλίου «Η Ελληνική γλώσσα στην ψηφιακή εποχή» (εναρκτήρια ομιλία)

Πιπερίδης Στέλιος

25 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1004
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί την εισαγωγική ομιλία της Ημερίδα Εργασίας με τίτλο «Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές:ελλείψεις και προοπτικές», που οργάνωσαν το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά» σχετικά με τις ελλείψεις και τις προοπτικές όσον αφορά τα εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική γλώσσα είναι και η συχνά ελλιπής υποστήριξή της στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να γράψουμε ή να υπαγορεύσουμε ένα κείμενο στον υπολογιστή, για να στείλουμε ένα μήνυμα στο κινητό, ακόμη-ακόμη και για να μεταφράσουμε ένα κείμενο από μια ξένη και ακατανόητη γλώσσα.

Το 2012 το META-NET, ένα Δίκτυο Αριστείας στον τομέα των γλωσσικών τεχνολογιών, διεξήγαγε μια έρευνα των υφιστάμενων γλωσσικών πόρων και ψηφιακών τεχνολογιών που τις υποστηρίζουν για κάθε μια από 30 ευρωπαϊκές γλώσσες. Για κάθε γλώσσα δημοσιεύτηκε ένα Λευκό Βιβλίο (βλ. Λευκό Βιβλίο «Η Ελληνική γλώσσα στην ψηφιακή εποχή»).

Στην εισαγωγική αυτή ομιλία έγινε ανασκόπηση των πορισμάτων της σχετικής έρευνας για τα ελληνικά και αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στον σχετικό τομέα από το 2012 μέχρι το 2015, καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές.


Ιστοσελίδες διοργανωτών:

Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά»

Πιπερίδης Στέλιος Ερευνητής, Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / ΕΚ «Αθηνά»

Ο Στέλιος Πιπερίδης είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», υπεύθυνος του Τμήματος Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και Γλωσσικών Υποδομών. Από το 2016 είναι διευθυντής της Ερευνητικής Υποδομής CLARIN:EL, συντονιστής της υποδομής της ευρωπαϊκής υποδομής ELRC-SHARE της ΕΕ, και από τις αρχές του 2023 συντονίζει την ανάπτυξη της νέας πλατφόρμας Language Data Space της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν στατιστικές και επαγωγικές μεθόδους στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, αυτόματη εξαγωγή γλωσσικής γνώσης, μηχανική μετάφραση και φιλοσοφία της γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά βιβλία, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες