Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Renaissance of the Church of St. Nicholas at Ground Zero - Lecture at the Benaki Museum in Athens

Calatrava Santiago

22 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1626
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Calatrava Santiago

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
22/09/2015

Διάρκεια
00:56:49

Εκδήλωση
Ομιλία του Santiago Calatrava στο Μουσείο Μπενάκη

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Οδού Κουμπάρη)

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Santiago Calatrava, 11η Σεπτεμβρίου, Σημείο Μηδέν, Ground Zero, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, Νέα Υόρκη

Η ομιλία αυτή του Santiago Calatrava πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η οποία διοργανώθηκε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη, μία μέρα πριν τα εγκαίνια της έκθεσης "Santiago Calatrava. Η αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»".

Ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και πολιτικός μηχανικός Santiago Calatrava μίλησε για το αρχιτεκτονικό του έργο και στη συνέχεια ξενάγησε το κοινό στην έκθεση. Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας προσφέρθηκε να μιλήσει αφιλοκερδώς, συνεισφέροντας έτσι στην οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κυρία Αιμιλία Γερουλάνου, ενώ τον ομιλητή προλόγισε η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» -που αποτελεί κι το θέμα της έκθεσης- όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο. Το κτήριο αποτελεί τοπόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία.

Το πλούσιο υλικό της έκθεσης που αποτελείται κυρίως από μακέτες, σχέδια, κατόψεις, φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει τα στάδια της δημιουργίας του ναού.

Calatrava Santiago Αρχιτέκτονας

O αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και πολιτικός μηχανικός Santiago Calatrava γεννήθηκε το 1951 στη Βαλένθια της Ισπανίας. Έλαβε το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής από την Αρχιτεκτονική Σχολή (Escuela Técnica Superior de Arquitectura) της Βαλένθια και από το 1975 φοίτησε στο ETH (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) της Ζυρίχης, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1981, με θέμα της διατριβής του «Περί της ικανότητας πτύχωσης των χωρικών πλαισίων».

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, άνοιξε το πρώτο του γραφείο στη Ζυρίχη το 1981, αναλαμβάνοντας μικρής κλίμακας μηχανικά έργα. Παράλληλα, άρχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και το 1983 έλαβε την πρώτη θέση με την πρότασή του για το σχεδιασμό και την κατασκευή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Stadelhofen στη Ζυρίχη. Το 1984, ο Calatrava σχεδίασε τη γέφυρα Bach de Roda στη Βαρκελώνη, την πρώτη από τις γέφυρες χάρη στις οποίες η φήμη του εδραιώθηκε παγκοσμίως.

Ο Calatrava άνοιξε το δεύτερο γραφείο της εταιρίας του στο Παρίσι το 1989, την περίοδο που εργαζόταν για την κατασκευή του Αεροπορικού Σταθμού Saint-Exupéry της Λυών (1989–1994). Το 1991, έλαβε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό της Βαλένθια με την αστική του παρέμβαση, τη δημιουργία του μεγάλου πολιτιστικού συγκροτήματος «City of Arts and Sciences», που είναι στις μέρες μας το πρώτο σε επισκεψιμότητα πολιτιστικό συγκρότημα της Ισπανίας.

Το 2004, μετά το πρώτο κτίσμα του Calatrava στις Η.Π.Α. –την επέκταση του Μουσείου Τέχνης του Μιλγουόκι το 1994– άνοιξε γραφείο στη Νέα Υόρκη. Άλλα έργα του στην Αμερική περιλαμβάνουν τη γέφυρα Sundial Bridge στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, τις γέφυρες στον Ποταμό Τρίνιτι του Ντάλας στο Τέξας και το Κέντρο Συγκοινωνιών στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο (WTC Transportation Hub) στη Νέα Υόρκη, ενώ του έχουν επίσης ανατεθεί η κατασκευή του πρώτου κτίσματος στις νέες εγκαταστάσεις του Polytechnic University της Φλόριντα και ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) της Νέας Υόρκης.

Από το 2000, ο Santiago Calatrava έχει αναλάβει έργα στην Αργεντινή, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Η.Π.Α., την Ολλανδία, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη (στο στάδιο του σχεδιασμού ή της κατασκευής) βρίσκονται έργα του στο Βέλγιο, τη Βραζιλία, το Κατάρ, την Κίνα, τις Η.Π.Α. και την Ιταλία.

Ο Calatrava έχει λάβει πολλούς επαίνους και βραβεία από φημισμένα ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Βραβείο Auguste Perret της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (1987), το Χρυσό Μετάλλιο του Ινστιτούτου Μηχανικών Δομικών Έργων (Institute of Structural Engineers), το Sir Misha Black Medal του Royal College of Art (2002) και το βραβείο Principe de Asturias Art Prize του Οβιέντο. Του έχουν επίσης απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (AIA, 2005), το βραβείο Premio Nacional de Arquitectura (2005), το Grande Médaille d’Or d’Architecture της Académie d’Architecture (2003) και το Εθνικό Μετάλλιο του AIA (2012).

Η προσωπική συμβολή του Calatrava έχει αναγνωριστεί από πολλά φημισμένα ιδρύματα και οργανώσεις. Το 1993, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του απένειμε τον τίτλο του «Παγκόσμιου Ηγέτη του Αύριο», ενώ το 2005 το περιοδικό Time τον κατέταξε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ο Calatrava είναι μόνιμος επισκέπτης ομιλητής σε πανεπιστήμια, όπως το ETH (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) της Ζυρίχης, την Αρχιτεκτονική Σχολή του MIT, το Πανεπιστήμιο του Yale, τη Σχολή Αρχιτεκτονικής Azrieli του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια της καριέρας του, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα (Doctor Honoris Causa) πάνω από είκοσι φορές, από κάποια από τα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια του κόσμου.

Επίσημη ιστοσελίδα του Santiago Calatrava

Σχετικές ομιλίες