ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Οι διαδρομές του φωτός
 

Ομιλητής:

Κοντόπουλος Ιωάννης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

02/09/2015
 

Διάρκεια:

45:12
 

Εκδήλωση:

Κοσμικό φως. Αρχέγονο και ανέσπερο
 

Διοργανωτής:

Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
 

Χώρος:

Ακαδημία Αθηνών
 

Κατηγορίες:

Φυσικές επιστήμες , Αστρονομία , Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

Αστρονομία , Γενική Θεωρία της Σχετικότητας , Αϊνστάιν , φως , διαδρομή του φωτός , βαρύτητα , μαύρη τρύπα , Christopher Nolan , Interstellar
 
 
 
Πριν από 100 χρόνια, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein άλλαξε για πάντα την αντίληψή μας για τον κόσμο. Στις μέρες μας, η σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος προσφέρει μια νέα αντίληψη της πραγματικότητας. Στην ομιλία μας, θα παρακολουθήσουμε την διαδρομή του φωτός στον χώρο και τον χρόνο, από την επιστημονική σκέψη του Einstein στην καλλιτεχνική άποψη του Nolan στην ταινία "Interstellar".
 
  • Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ακαδημία Αθηνών
    Ο Ιωάννης Κοντόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Αντικείμενα της ερευνητικής του δραστηριότητάς αποτελούν οι μαγνητισμένες μελανές οπές, οι αστέρες νετρονίων, και οι αστροφυσικές ροές πλάσματος. Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και κατέχει Master και Διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Cornell. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών  Πτήσεων Goddard της NASA, στο Πανεπιστήμιο του Chicago, και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει επίσης εργαστεί στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, και στην Μέση Εκπαίδευση.