Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη από τη θάλασσα: Μία ευρωπαϊκή Θαλάσσια πολιτική για την Ελλάδα (Α΄ Μέρος)

Βαληνάκης Γιάννης, Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη, Μουτζούρης Κωνσταντίνος, Κόνσολας Μάνος, Βερνίκος Γεώργιος

25 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:26:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1144
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Περίπου 10 ειδικοί από τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον χώρο της πράξης συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν, ο καθένας και σε έναν διαφορετικό τομέα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα, στην Ημερίδα «Ανάπτυξη από τη Θάλασσα. Μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική για την Ελλάδα». Την ημερίδα διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα διαλέξεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κέντρου και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ. Μαρίνα Σκορδέλη, Διευθύντρια και Υπεύθυνη της Μονάδας Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Πολιτικής του Κέντρου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξεταστούν συνολικά οι προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει η θάλασσα για την Ελλάδα σε ένα πλήθος τομέων, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, ο θαλάσσιος τουρισμός, η νησιωτικότητα, η βιοτεχνολογία και βιοποικιλότητα, κ.α.

Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε ότι η χώρα μας πρωτοστάτησε στη θέσπιση Επιτρόπου για ζητήματα θαλάσσιας πολιτικής. Επίσης, τόνισε ότι, για την Ελλάδα, η θαλάσσια πολιτική περιλαμβάνει ζητήματα δικαίου της θάλασσας και επεσήμανε τον ενεργό ρόλο του lobbying της Ελλάδας στην ΕΕ, ιδίως την τελευταία δεκαετία, με την θέσπιση της πρωτοβουλίας του Olive Group. «Η Ελλάδα», είπε, «πρωταγωνίστησε και πρέπει να πρωταγωνιστεί στη θαλάσσια πολιτική».

Η κ. Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας τονίζοντας ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία της θάλασσας για την ιστορική ταυτότητά μας, τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και περιφερειακής συνοχής. Η ναυτιλία, διεθνής και εγχώρια, ο θαλάσσιος τουρισμός, η παραγωγή ενέργειας, η αλιεία και ο ρόλος των λιμένων συμπληρώνονται από τις προκλήσεις της καθαρής θάλασσας και του σεβασμού της βιοποικιλότητας. Το πολύπλοκο αυτό σύστημα απαιτεί συντονισμό σε όλα τα επίπεδα έρευνας, άσκησης πολιτικής και χρηματοδότησης.

Για την λιμενική πολιτική, μίλησε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ρόλων για τα λιμάνια μας και χώρων για σκάφη αναψυχής. Επεσήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα ύπαρξης κατάλληλων υποδομών για την ενίσχυση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και της αναδιάρθρωσης της διοίκησης των λιμένων.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μάνος Κόνσολας, ανέπτυξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της νησιωτικότητας τονίζοντας ότι πρέπει να είναι χαμηλοί οι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά ως μέσο εξισορρόπησης του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νησιά και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της ρήτρας νησιωτικότητας, η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται πάντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος, αναφέρθηκε στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια και σταθερά δίνει ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Υποστήριξε ότι, παρά την κρίση, υπάρχει συνεχής άνοδος του τουρισμού.

Στην Ημερίδα, εξετάστηκε και το θέμα των θαλάσσιων πόρων, καθώς οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πλέον την εκμετάλλευση μιας πληθώρας πόρων που μπορεί να προσφέρει η θάλασσα. Ειδικότερα, ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε τη σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ ο Καθηγητής Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κ. Αναστάσιος Τσελεπίδης, αναφέρθηκε στους τομείς της βιοτεχνολογίας και βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα όπως η βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών και τόνισε ότι η υποθαλάσσια Ελλάδα είναι τετραπλάσια της χερσαίας.

Την ημερίδα έκλεισε ο Δρ. Ιωάννης Χάψος, ακαδημαϊκός ερευνητής σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Coventry και Πλοίαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ θαλάσσιας ασφάλειας και ανάπτυξης και τη σημασία της πρώτης για το θαλάσσιο εμπόριο και τον τουρισμό.

Το ακροατήριο περιελάμβανε πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες, διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές από διάφορους επαγγελματικούς και γνωστικούς χώρους σχετικούς με την θαλάσσια πολιτική.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς-κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: αγροτική παραγωγή, τουρισμός, θαλάσσια πολιτική» που έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

Βαληνάκης Γιάννης Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet

Ο Γιάννης Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων DEA από το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι (Σορβόννη): στην διεθνή πολιτική, στην αμυντική πολιτική και στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Αναγορεύθηκε διδάκτορας των διεθνών σχέσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1981.

Το 1984 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία» και το 2000 και 2010 με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1990-1998) στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet (2000-2004 και 2009- ). Εργάστηκε ως ερευνητής στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κυριότερα έργα του είναι: Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, 1974-1989, Αθήνα: (β’ έκδοση: A. Σιδέρης 2003), Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στην Πυρηνική Εποχή, Θεσσαλονίκη: εκδ. Παρατηρητής, 2001 (με Κ. Μπότσιου), The Black Sea Region: Challenges and Opportunities for Europe; Paris: Western European Union, Institute for Security Studies, 1999, Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, Θεσ/νίκη: Εκδ. Παρατηρητής, 1998. Greece’s Security Policy in the Post-Cold War Era, Ebenhausen: Wissenschaft und Politik, Forschungsinstitut fur Internationale Politik und Sicherheit, 1994.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τον Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα κατά την περίοδο 2004-2009.

Μετά τις εκλογές του 2009, επέστρεψε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εξελέγη επίσης μέλος του Δ.Σ. του Center for European Studies στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή του «European View».

Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Βαληνάκη

Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Γεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής.

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής. Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία.

Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντα παρούσα στις ελληνικές περιφέρειες, σε επαφή με τα επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους, όπως στην πρόσφατη έκθεση που διοργάνωσε με θέμα «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό».

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, έχει επίσης αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Η καθιέρωση το 2008 της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας οφείλεται στην πρωτοβουλία και στις ενέργειες της Ρόδης Κράτσα. Συνεργάζεται με τις εθνικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ προωθεί τη δημιουργία Ελληνικού Συνδέσμου Προϊόντων κι Υπηρεσιών Υψηλής Ποιότητας με στόχο τη συμμετοχή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA).

Κοινωνικές, πολιτικές δραστηριότητες

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.  Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ιστοσελίδα της Ρόδης Κράτσα

Μουτζούρης Κωνσταντίνος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Ο Κώστας Ι. Μουτζούρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς εκπαιδευτικούς καταγόμενος από το Πλωμάρι. Όλα τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στη Λέσβο. Σε ηλικία 17 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αποφοίτησε το 1971. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο αντικείμενο της Θαλάσσιας Υδραυλικής στο Πολυτεχνείο της Grenoble στη Γαλλία και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πολυτεχνείο Delft της Ολλανδίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε αρχικά στο δυναμικό της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκλέχθηκε καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής και των Λιμενικών Έργων. Υπήρξε πρωτεργάτης της ενεργοποιήσεως του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, ενός πρότυπου χώρου διεξαγωγής πειραμάτων σε πραγματικά μοντέλα υπό κλίμακα, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών για τέσσερις θητείες και το 2006 εκλέχτηκε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2011 επιβραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ιππότη της Τάξεως των Γραμμάτων. Το 2012 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το 2014 Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Το 2018 ορίστηκε Προέδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Στις 02/06/2019 εκλέγεται Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φιλιπποπούλου (Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ). Έχουν τρία παιδιά, τον Γιάννη (Ναυπηγός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ Οικονομολόγος Ναυτιλίας, C.U., London) την Μάγδα (MScin Project Management, London) και τον Χάρη (Ιατρός Πανεπιστημίου Αθηνών).

Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ - Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Μάνος Κόνσολας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποτελεί μέλος διεθνών επιστημονικών και εκπαιδευτικών ενώσεων και Ινστιτούτων. Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές της 6ης Μαΐου και επανεξελέγη στις 17 Ιουνίου 2012. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, επανεξελέγη, πρώτος Βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης στα Δωδεκάνησα.

Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας, εξελέγη γραμματέας και διατελεί μέλος διαφόρων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Αποτελεί τακτικό μέλος και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.). Στις 18 Μαρτίου 2015 ανέλαβε τη θέση και τα καθήκοντα του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Βερνίκος Γεώργιος Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) - Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Είναι Πρόεδρος της Vernicos Yachts, εταιρίας που ιδρύθηκε το 1975. Είναι διοικητικό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Μέλος Ολομέλειας της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

Το 1990 συνίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Στις 19 Οκτωβρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.).

Προσωπική ιστοσελίδα του Γεώργιου Βερνίκου

Σχετικές ομιλίες