ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η κοσμολογία μετά από 100 χρόνια γενικής θεωρίας της σχετικότητας
 

Ομιλητής:

Βασιλάκος Σπύρος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

17/06/2015
 

Διάρκεια:

77:19
 

Εκδήλωση:

Κοσμικό φως. Αρχέγονο και ανέσπερο
 

Διοργανωτής:

Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
 

Χώρος:

Ακαδημία Αθηνών
 

Κατηγορίες:

Φυσικές επιστήμες , Κοσμολογία , Αστρονομία
 

Ετικέτες

Αστρονομία , Κοσμολογία , Γενική Θεωρία της Σχετικότητας , Αϊνστάιν , μεγάλη έκρηξη , Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων , διαστολή του Σύμπαντος , χωρική καμπυλότητα του Σύμπαντος
 
 
 
Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη θεμελίωση της Γενικής Θεωρίας  της Σχετικότητας.

Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός, η ομιλία του Διευθυντή Ερευνών Δρος Σπύρου Βασιλάκου παρουσιάζει τις βασικές αρχές της Κοσμολογίας όπως αυτές απορρέουν από τις λύσεις των εξισώσεων του Αϊνστάιν.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη θεωρία της Μεγάλης έκρηξης, την Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων, τη διαστολή, την ηλικία και τη χωρική καμπυλότητα του Σύμπαντος, καθώς και στον τρόπο υπολογισμού της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος η ανακάλυψη της οποίας έχει ανοίξει νέους δρόμους στο χώρο της θεωρητικής Φυσικής και της Κοσμολογίας.

Η παρουσίαση κλείνει με μια αναφορά στο πεπρωμένο του Σύμπαντος. 
 
 • Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
  Δρ. Σπύρος Βασιλάκος

  -Πτυχίο Μαθηματικών, Μαθηματικό Τμήμα Παν/μιου Θεσσαλονίκης.
  -Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αστρονομία και Διδακτορική διατριβή στην Αστροφυσική Κοσμολογία, Παν/μιο Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ. Η διδακτορική διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία .
  - Μετεκπαίδευση στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παν/μιο Cambdridge UK (Aπρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό Συμβούλιο και στη συνέχεια υπότροφος του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία NOVA. Για σειρά ετών διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Παν/μίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Παν/μιο της Βαρκελώνης (Ισπανία).
  - Είναι διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
   
  Έχει υπάρξει βοηθός στη διδασκαλία των Μαθηματικών και Αστροφυσικής στο Imperial College London ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές σε θέματα που άπτουν στο χώρο της Κοσμολογίας και της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα εργασιών σε περιοδικά διεθνούς κύρους με κριτές και έχει πολλές αναφορές στο έργο του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Βαρύτητας, Σχετικότητας και Κοσμολογίας. Το 2013 και 2014 πήρε τιμητική διάκριση στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας για τη βαρύτητα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αμερική: ''2013 and 2014 Essay Competition of Gravity Research Foundation''.