Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές: Εισαγωγικά σχόλια

Βερέμης Θάνος, Shllaku Luan

12 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:06:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 871

Στις 12 Ιουνίου 2015 το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε συνέδριο με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: Επιστροφή στην Αστάθεια; Προκλήσεις και Προοπτικές». Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η νέα μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ελλάδα-Κόσοβο: Αμοιβαίες αντιλήψεις και τα πορίσματα δύο παράλληλων ερευνών κοινής γνώμης» η οποία βασίστηκε σε παράλληλες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έγιναν σε Ελλάδα και Κόσοβο. Οι εν λόγω μετρήσεις καταγράφουν τα επίπεδα γνώσης, τις αμοιβαίες αντιλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ των δύο κοινωνιών καθώς και τις στάσεις γύρω από το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Στο συνέδριο έγιναν επίσης διεξοδικές συζητήσεις για ζητήματα όπως οι διεθνείς αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η θέση της Ελλάδας, η διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα ζητήματα δημοκρατίας και διεθνοτικών σχέσεων, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα επανεξέτασης των εργαλείων και των πολιτικών της ΕΕ για την περιοχή.

Βερέμης Θάνος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Βιβλία (μεταξύ άλλων):

- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.

Shllaku Luan Εκτελεστικός Διευθυντής, Kosovo Foundation for Open Society, Πρίστινα

O Luan Shllaku είναι εκτελεστικός διευθυντής του Kossovo Foundation for Open society. Εντάχθηκε στο Ίδρυμα το Μάρτιο του 1997 ως διευθυντής του Kosovo Educational Enrichment Program. Το 1999, διορίστηκε εκτελεστικός διευθυντής.

Στο παρελθόν, είχε εργαστεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Την περίοδο 1986-1992 ήταν αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος για την περιβαλλοντική προστασία στο Κόσσοβο, χρηματοδοτούμενου από το UNDP. Στη συνέχεια διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Κοσσυφοπεδίου. Από το 1992, εργάστηκε ως σύμβουλος περιβάλλοντος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεργάστηκε με τα υπουργεία περιβάλλοντος αρκετών χωρών για την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής υγείας.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, Τμήμα Τεχνολογίας, και έχει ειδικευτεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στο Λονδίνο και το Παρίσι. Διδάσκει περιβαλλοντική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Τμήματος. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και έρευνες στο Κοσσυφοπέδιο και διεθνώς.

Σχετικές ομιλίες