ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Επιχειρηματικότητα – προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο
 

Ομιλητής:

Moran Dov
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

16/06/2015
 

Διάρκεια:

57:14
 

Εκδήλωση:

Επιχειρηματικότητα – προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο (διάλεξη)
 

Διοργανωτής:

Πρεσβεία του Ισραήλ, ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, Eurobank
 

Χώρος:

Κεντρικά Γραφεία Eurobank "Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη"
 

Κατηγορίες:

Τεχνολογία , Οικονομία
 

Ετικέτες

Ψηφιακή τεχνολογία , USBStick , DiskonKey , M-Systems , Flash Disk , DiskonChip
 
 
 
Ο γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης του USBStick (DiskonKey), DovMoran, έδωσε διάλεξη στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της Eurobank «Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη» με θέμα "Επιχειρηματικότητα – προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο" σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ, τον ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών και την Eurobank. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, πολιτικών, επιστημόνων, φοιτητών και δημοσιογράφων. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, και ο κ. Δήμος Αρχοντίδης, Γενικός Διευθυντής του Global Market Wealth Management της Eurobank.  

Στην ομιλία του, ο κ. Dov Moran, ανέλυσε την διαδρομή της M-Systems, της εταιρείας που ίδρυσε το 1989, η οποία ανακάλυψε το USB stick (DiskonKey) και το Flash Disk (DiskonChip). Η εταιρεία άντλησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε 18 χρόνια και εξαγοράστηκε από την SanDiskCorp για 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006.   Ο Moran δήλωσε ότι η ιδέα για την ανακάλυψη του USB προέκυψε από πρόβλημα που αντιμετώπισε στον υπολογιστή του σε παρουσίαση σε επενδυτές στο Nasdaq το 1998 όπου κατάλαβε όταν χρειαζόταν ένας αποτελεσματικότερος τρόπος μεταφοράς δεδομένων από έναν υπολογιστή σε άλλον. Αποκάλυψε ότι η αποδοχή του DiskonKey δεν ήταν εύκολη υπόθεση και ότι αναγκάστηκε να αντιπαρατεθεί με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Ο Ισραηλινός εφευρέτης αναφέρθηκε και στην σημασία των ευρεσιτεχνιών (ο ίδιος έχει πάνω από 40) και την εταιρεία τουModu,  η οποία ανέπτυξε την επαναστατική ιδέα του αρθρωτού κινητού τηλεφώνου. Η εταιρεία δεν τελεσφόρησε. Πούλησε όμως την ευρεσιτεχνία της στη Googleη οποία αποτέλεσε τη βάση για το αρθρωτό τηλέφωνο του παγκοσμίου κολοσσού, γνωστό ως "Project Ara."

Μιλώντας για τις τελευταίες του ενασχολήσεις, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην επένδυση του στην Ισραηλινή εταιρεία "Consumer Physics," που αναπτύσσει σύστημα ψηφιακής διάγνωσης συστατικών σε υλικά και προϊόντα μέσω κινητού τηλεφώνου και την Grove Systems, ένα είδος "καινοτόμου επενδυτικού κεφαλαίου" (VC).  

Σε συμβουλές του προς νέους επιχειρηματίες ο Dov Moran ανέφερε ότι χρειάζονται καινοτόμες ιδέες στη σωστή χρονική συγκυρία ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους καταναλωτές, επιμονή , "κότσια" να πάρουν ρίσκα χωρίς να φοβούνται τις αποτυχίες, καθώς και "καινοτόμο μάρκετινγκ."  Είπε ότι διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα "υπάρχει πολύ ταλέντο με καλούς ανθρώπους," και προέτρεψε τους νέους στη χώρα να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες τάσεις της τεχνολογίας.

 
  • επιχειρηματίας - εφευρέτης
    Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης Dov Moran, γνωστός ως ο εφευρέτης του DiskOnKey ή USB memory stick, γεννήθηκε το 1955 στο Ramat Gan, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ. Σπόύ7δασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικος στο Technion, Israel Institute of Technology στη Χάιφα. Υπηρέτησε στον ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επί επτά χρόνια ως επικεφαλής του τμήματος μικροεπεξεργαστών. Πριν αναπτύξει την επιχειρηματική του δράση, εργάστηκε ως ανεξάρτητος σύμβουλος στη βιομηχανία των υπολογιστών.

    Το  1989 ο Moran  ίδρυσε την εταιρεία M-Systems, η οποία ανακάλυψε το USB stick (DiskonKey) και το Flash Disk (DiskonChip). Η εταιρεία άντλησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε 18 χρόνια και εξαγοράστηκε από την SanDiskCorp για 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006.  

    Παράλληλα, ίδρυσε την εταιρεία Modu,  η οποία ανέπτυξε την επαναστατική ιδέα του αρθρωτού κινητού τηλεφώνου. Η εταιρεία δεν τελεσφόρησε. Πούλησε όμως την ευρεσιτεχνία της στη Googleη οποία αποτέλεσε τη βάση για το αρθρωτό τηλέφωνο του παγκοσμίου κολοσσού, γνωστό ως "ProjectAra."

    Η τελευταία ενασχόληση toy Dov Moran είναι η επένδυσή του στην Ισραηλινή εταιρεία "Consumer Physics," που αναπτύσσει σύστημα ψηφιακής διάγνωσης συστατικών σε υλικά και προϊόντα μέσω κινητού τηλεφώνου και την Grove Systems, ένα είδος "καινοτόμου επενδυτικού κεφαλαίου" (VC).