Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζωή και πολιτική: να επιλέγεις για τον εαυτό σου, το συνάνθρωπο σου, για το παρόν και το μέλλον

Zarka Yves-Charles, Στυλιανού Αριστοτέλης, Bourgeois Bernard, Khurana Thomas

8 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 86:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1243
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Zarka Yves-Charles
Στυλιανού Αριστοτέλης
Bourgeois Bernard
Khurana Thomas

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
08/05/2015

Διάρκεια
86:43

Εκδήλωση
2η Νύχτα της Φιλσοφίας - Ο Βίος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Goethe-Institut Athen

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
φιλοσοφία, ζωή, πολιτική, δημοκρατία, ανθρωπότητα 


Mετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση της Νύχτας της Φιλοσοφίας τον Μάιο 2014 που συγκέντρωσε πάνω από 3.500 άτομα όλων των ηλικιών σε μια φιλοσοφική αναζήτηση με θέμα τον Λόγο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen συνέπραξαν για τη διοργάνωση της 2ης Νύχτας της Φιλοσοφίας με θέμα αυτή τη φορά τον Βίο.
 
Η συνάντηση αυτή τριών μεγάλων φιλοσοφικών παραδόσεων της Δύσης (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία) γύρω από το θέμα «Ο Βίος – ας στοχαστούμε τη ζωή», είχε σκοπό να τροφοδοτήσει τον διάλογο μεταξύ διανοουμένων, φιλοσόφων και κοινού και να συμβάλλει σε μελλοντικές ανταλλαγές που θα τον εμπλουτίζουν και θα κάνουν γνωστό και προσιτό σε όλους το εύρος, τον πλούτο και την ακτινοβολία της φιλοσοφίας.
 
Είτε πρόκειται για τις σχέσεις μας με τους άλλους είτε για τον αναστοχασμό του εαυτού μας, είτε για την έρευνα της σχέσης μας με τον έμβιο κόσμο σε όλες του τις μορφές αλλά για το πώς οραματιζόμαστε τη ζωή του μέλλοντος, είτε σε μεταφυσικό επίπεδο είτε ως ανησυχία για το μέλλον του κόσμου, ο προβληματισμός παραμένει πολλαπλός και απαιτείται από τον καθένα προσπάθεια για να δοθούν απαντήσεις, ώστε να σκεφτόμαστε καλύτερα τη ζωή, και ίσως να τη ζούμε και καλύτερα.

Στην εκδήλωση Νύχτα της Φιλοσοφίας 2015 ανήκει και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Ζωή και πολιτική: να επιλέγεις για τον εαυτό σου, το συνάνθρωπο σου, για το παρόν και το μέλλον, το περιεχόμενο της οποίας συνοψίζεται από τους οργανωτές ως εξής:

Αν η δέσμευση έχει ουσιαστικό νόημα για κάθε ύπαρξη, μπορούμε να απομονώσουμε τις αποφάσεις του ενός από τις συνέπειες που θα έχουν σε όλους μας σήμερα και σε όλους μας αύριο;

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα έπρεπε να στοχαστούμε εκ νέου τη δημοκρατία; Επιπλέον, η αλληλεξάρτηση και η διασύνδεση του κόσμου, δεν αντιμετωπίζουν κριτικά τις πολιτικές επιλογές των Κρατών, και πιο συγκεκριμένα τη σχέση τους με την ανθρωπότητα και με τον έμβιο κόσμο στην ολότητά του;


Συντονισμός:

Yves-Charles Zarka, Καθηγητής, Έδρα Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité

Ομιλητές:
Άρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ.
Bernard Bourgeois, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Dr. Thomas Khurana, Αναπληρωτής Καθηγητής της Έδρας Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Λειψίας


Το Blod ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για της παραχώρηση του video της εκδήλωσης. 
 

Zarka Yves-Charles Φιλόσοφος - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris Descartes

Ο Yves-Charles Zarka είναι φιλόσοφος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris Descartes, Sorbonne Paris Cité όπου και κατέχει την έδρα της πολιτικής φιλοσοφίας. Είναι διευθυντής του περιοδικού Cités (PUF). Είναι επικεφαλής της ομάδας PHILéPOL (= Φιλοσοφία, επιστημολογία και πολιτική) οι μελέτες τις οποίας έχουν ως θέμα τον «Αναδυόμενο κόσμο», δηλαδή τις κεφαλαιώδεις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα εντός του σύγχρονου κόσμου. Καλείται συχνά να διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ κλπ. Η έρευνά του βρίσκεται στο μεταίχμιο της σύγχρονης φιλοσοφίας, της επιστημολογίας των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό, μελετά τις μεταβολές της δημοκρατίας, τις νέες προβληματικές σχετικά με το περιβάλλον, την ιδέα του κοσμοπολιτισμού κ.α. Εκτός από ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων ιστορίας της πολιτικής φιλοσοφίας (κυρίως πάνω στον Χομπς, τον Μακιαβέλι, τον Φουκώ κ.α.) τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, πρόσφατα κυκλοφόρησαν το Ας ξανασκεφτούμε τη Δημοκρατία (Armand Colin, 2010), Η Δημοκρατία σε κρίσιμη κατάσταση (Armand Colin, 2012), Ας ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη (PUF, 2012), Η ακαταλληλότητα της Γης (Armand Colin, 2013) και Ας επανιδρύσουμε τον κοσμοπολιτισμό (PUF, 2014). 

Στυλιανού Αριστοτέλης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ

Ο Άρης Στυλιανού είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και στο Παρίσι (Σορβόννη). Από το 1995 διδάσκει φιλοσοφία στο ΑΠΘ, όπου σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Δίδαξε μετάφραση φιλοσοφικών κειμένων από τα γαλλικά προς τα ελληνικά στο ΕΚΕΜΕΛ (2001-2012). Έχει κάνει πολλές μεταφράσεις και επιμέλειες φιλοσοφικών βιβλίων. Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Bourgeois Bernard Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris I «Panthéon-Sorbonne»

Ο Bernard Bourgeois, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Paris I «Panthéon-Sorbonne», πρόεδρος επί τιμή της Γαλλικής Εταιρίας Φιλοσοφίας, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοσοφίας, μέλος του Ινστιτούτου της Γαλλίας (Ακαδημία ηθικών και πολιτικών επιστημών), αφοσιώθηκε στη μελέτη της σύγχρονης γερμανικής σκέψης, από τον Καντ μέχρι τον Μαρξ και ειδικότερα στον Χέγκελ για τον οποίο τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπήρξε μεταφραστής της Εγκυκλοπαίδειας φιλοσοφικών επιστημών, καθώς επίσης και της Φαινομενολογίας του Πνεύματος, έχει σχολιάσει το εγελιανό σύστημα σε πολλά του έργα, μεταξύ των οποίων στα: Η πολιτική σκέψη του Χέγκελ, Το Φυσικό δίκαιο του Χέγκελ, Εγελιανές μελέτες: Λόγος και απόφαση, Χέγκελ. Οι Πράξεις του πνεύματος. Έχει επίσης εκδώσει βιβλία για το δίκαιο και την πολιτική, όπως το Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα, ο σύγχρονος Λόγος και το πολιτικό δίκαιο.

Khurana Thomas Αναπληρωτής Καθηγητής στην έδρα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Λειψίας

Ο Thomas Khurana διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής στην έδρα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας για το χειμερινό εξάμηνο 2014-2015. Προηγουμένως εργάστηκε στο Πότσνταμ, τη Νέα Υόρκη, τη Φρανκφούρτη και το Σικάγο. Η δουλειά του επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις φιλοσοφικές έννοιες που αφορούν τη ζωή και στη σχέση μεταξύ ζωής και ελευθερίας.Τελευταίο του βιβλίο: The Freedom of Life: Hegelian Perspectives (Βερολίνο, Αύγουστος 2013).

Σχετικές ομιλίες

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος 01:40:03

Απρ 22, 2023

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος

Μπένος Σταύρος Μαρμαρινός Μιχαήλ Γκρέβε Τόμας Παπανικόλας Παναγιώτης Παπαδοπούλου Ιωάννα Σπυριδάκη Μαρίνα Λέφας Γιάννης Γιαννακοπούλου Λυδία Καλογεράκος Άγγελος Μαρτίνου Μαρίνα Αντωνακόπουλος Ροδιανός Raynolds Will Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Τσολάκη Άρτεμις Κουτσιανάς Νίκος Λιανού Εύα Δεσύπρη Αθηνά Ιμιρζιάδης Νίκος Σοφικίτου Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική