Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψάρια και θαλασσινά, ψαριές και ψαράδες στη βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία

Αγγελίδη Χριστίνα, Faroqui Suraiya, Μπαλτά Ευαγγελία

22 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 83:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1545
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αγγελίδη Χριστίνα
Faroqui Suraiya
Μπαλτά Ευαγγελία

Γλώσσα
Αγγλική, Τουρκική (με παράλληλη αγγλική μετάφραση)

Ημερομηνία
22/04/2015

Διάρκεια
83:25

Εκδήλωση
Κύκλοι διαλέξεων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Χώρος
Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη

Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Κατηγορία
Εθνολογία

Ετικέτες


Από μια σειρά αφιερωμένη στις τροφές και τις γαστρονομικές συνήθειες στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου -όπως αυτή που οργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - δεν θα μπορούσε να λείψει η θεματική ψάρια, θαλασσινά αλλά και τα σχετικά μ' αυτήν, αλιεία και αλιείς.  H πολυμέρεια του θέματος είναι ανεξάντλητη: αρχίζοντας κατά πρώτον από τα ποικίλα ψάρια και θαλασσινά, φτάνοντας ώς τα χαβιάρια, τα οποία από αλίευμα γίνονται τροφή, η θεματική εξακτινώνεται στην τεχνολογία της επεξεργασίας και της συντήρησής τους σε μια διαχρονία, καταλήγοντας στη λειτουργία των αγορών, στην κατανάλωση, τις τιμές, τους φόρους. Κατά δεύτερον σ' αυτήν περιλαμβάνεται και η διερεύνηση σε μια διαχρονία της αλιευτικής δραστηριότητας, ο κόσμος των ποικίλων επαγγελμάτων γύρω από το ψάρι και την αλιεία, θέματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και εν πολλοίς αδιερεύνητα. Ασφαλώς στα περιεχόμενα του θέματος εντάσσεται και o ρόλος της ψαροφαγίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαμορφώθηκε από τις περιβαλλοντολογικές και οικονομικές συνθήκες αλλά και από τους διαιτητικούς κανόνες  των θρησκειών των λαών της.
 
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο η Suraiya Faroqui (Bilgi University) και η Χριστίνα Αγγελίδη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) παρουσίασαν όψεις της πλούσιας αυτής θεματικής. Η Χριστίνα Αγγελίδη με εργαλείο εικαστικές και αφηγηματικές πηγές της μέσης βυζαντινής περιόδου παρουσίασε τις καταναλωτικές συνήθειες και την προσφορά ψαριών και θαλασσινών ως δώρων. Η Suraiya Faroqui παρουσίασε όψεις της ιστορίας της αλιείας στην πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη θέση των ψαριών και των θαλασσινών στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.
 

Αγγελίδη Χριστίνα Βυζαντινολόγος - Επίτιμη Διευθύντρια, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η Χριστίνα Αγγελίδη σπούδασε στη Φιλοσοφικἠ Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Paris-I και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εργάσθηκε στο Collège de France και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι επίτιμη Διευθύντρια Ερευνών του ίδιου Ινστιτούτου. Δίδαξε Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει επίσης διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Είναι μέλος πολλών οργανωτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και επιστημονικών συλλόγων.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα κοινωνικής ιστορίας, παιδείας και λογιωσύνης, αγιολογίας και ιστοριογραφίας. Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες και δημοσιεύσει περί τα 80 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή βυζαντινολογικά περιοδικά, θεματικούς και αφιερωματικούς τόμους. Επιμελήθηκε την έκδοση πολλών τόμων του επιστημονικού περιοδικού «Σύμμεικτα» του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών και Πρακτικών διεθνών συνεδρίων.

Faroqui Suraiya Kαθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης

H Suraiya Faroqui από το 1988 ως το 2007 διετέλεσε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 2002 ως το 2007 υπήρξε επικεφαλής του "Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτισμού της Μέσης Ανατολής και Τουρκικών Σπουδών" (Ινστιτούτο Nahost). Μετά τη συνταξιοδότησή της το 2007 ανέλαβε θέση καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα. Οι σπουδές της πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια του Αμβούργου (Δρ.Φ) και Κωνσταντινούπολης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Indiana/Bloomington, ΗΠΑ (M.A. Διδακτική). Στο διάστημα πριν αναλάβει καθήκοντα καθηγήτριας στο Μόναχο, είχε μια μακρά πορεία στην Τουρκία στις βαθμίδες από βοηθός καθηγητή έως τακτική καθηγήτρια (1971-1987), εργαζόμενη στο Middle East Technical University της Άγκυρας.

Μπαλτά Ευαγγελία Ιστορικός, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Υπεύθυνη διοργάνωσης του Κύκλου Ομιλιών στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

H Ευαγγελία Μπαλτά γεννήθηκε στην Καβάλα το 1955. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973-77) με υποτροφια ΙΚΥ και με υποτροφία του Ιδρύματος ''Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης'' συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη (Paris I-Sorbonne) και Ecole Pratique des Hautes Etudes IV Section (1980-1983). Έγινε διδάκτορας της οθωμανικής ιστορίας το 1983. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 1979), στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1978, 1984-1987) και δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του (Κέρκυρα, 1985-1987). Από το 1987 εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των οθωμανικών χρόνων και στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Παράλληλα με τα ερευνητικά της καθήκοντα σε προγράμματα του ΕΙΕ εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος για την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς (Σπάρτη), του Μουσείου Λαδιού (Μυτιλήνη), τα Μουσεία Οίνου (κτήμα Χατζημιχάλη) και κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή). Ήταν επιστημονική υπεύθυνος στην αναστήλωση και αποκατάσταση του ΚAYAKAPI στο Urgup της Τουρκίας (Project Kayakapi, 2002-2008). Προσκεκλημένη από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού δίδαξε σε σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων.

Ιδρυτικό μέλος της συντακτικής ομάδας του ΟΙΝΟΝ ΙΣΤΟΡΩ, διοργάνωσε επτά συνέδρια (2000-2008). Από τo 2008 διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Συναντήσεις για τις Καραμανλίδικες Σπουδές και από το 2011 διδάσκει στο Intensive Ottoman and Turkish Summer School of Harvard University's Department of Near Eastern Languages and Civilizations (Cunda Adasi-Ayvalik). Είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών σε ιστορικά περιοδικά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σχετικές ομιλίες