Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι: δια χειρός Σπύρου Βασιλείου

Γεωργιάδου-Κούντουρα Ευθυμία

26 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2129
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το 1930, στον διαγωνισμό που προκηρύχτηκε για την αγιογράφηση του ναού του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά, προκρίθηκαν τα σχέδια του νεαρού τότε Σπύρου Βασιλείου, ο οποίος διακόσμησε το εσωτερικό από το 1936 έως το 1939. Ο ζωγράφος, πιστός στο παραδοσιακό εικονογραφικό πρόγραμμα της ορθόδοξης Εκκλησίας, καινοτόμησε ωστόσο στην παράσταση της Σταύρωσης, όπου με τόλμη συνδύασε την κύρια σκηνή με τη Δευτέρα Παρουσία, παραθέτοντας στοιχεία λαϊκης εικονογραφίας και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κάτω από την Ακρόπολη, άμεση αναφορά στον τιμώμενο ´Αγιο και πολιούχο της πόλης.
 

Η θρησκευτική ζωγραφική του Βασιλείου στον Άγιο Διονύσιο, σύγχρονη με την κοσμική τοιχογράφηση του Δημαρχείου της Αθήνας από τους Κόντογλου, Γουναρόπουλο και Παρθένη συμπληρώνει το φάσμα της μνημειακής εικαστικής παραγωγής στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ´30.

Γεωργιάδου-Κούντουρα Ευθυμία Ιστορικός Τέχνης

Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1968), συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι (1969-1971), παρακολουθώντας, αρχικά, μαθήματα Βυζαντινής Τέχνης στη Σορβόννη και στη συνέχεια  μαθήματα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Έχει Δίπλωμα  Μεταπτυχιακών  Σπουδών (D.E.A.) καθώς και Δίπλωμα Μουσειολογίας από τη Σχολή του Λούβρου. Είναι διδάκτορας της Ιστορίας της Τέχνης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Δίδαξε  Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1975-2009),  στο Τμήμα Κινηματογράφου (2004-2008) και στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2009-2010). Έχει κάνει σειρές μαθημάτων για την ελληνική τέχνη στα ελληνικά τμήματα των Πανεπιστημίων της Μπολόνια και του Άμστερνταμ και διαλέξεις σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει επιβλέψει πολλές μεταπτυχιακές εργασίες και διατριβές κατά τα χρόνια της θητείας της στο Πανεπιστήμιο.

Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια  κι έχει διοργανώσει εκθέσεις, ως υπεύθυνη των Εικαστικών, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  και στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Οι δημοσιεύσεις της αναφέρονται σε θέματα ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα, στον ευρωπαϊκό συμβολισμό του τέλους του 19ου αιώνα, στην εικαστική δραστηριότητα γυναικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και σε όψεις της λαϊκής τέχνης στα Βαλκάνια από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Σχετικές ομιλίες