Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προς μια πιο αποτελεσματική ΕΕ - Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Διακυβέρνηση

Fritz-Vannahme Joachim, Bastian Jens, Begg Iain, Belke Ansgar, Παγουλάτος Γιώργος

7 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2524

Η κρίση της ευρωζώνης ανέδειξε πολλές ελλείψεις στην ικανότητα της Ε.Ε. να διαχειριστεί κρίσεις, στις διαδικασίες ελέγχου του προϋπολογισμού και τις συνακόλουθες κοινωνικές συνέπειες. Αυτά τα ελλείμματα δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με κεντρικά ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης και πολιτικής ηγεσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης τίθεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το πρόγραμμα προσαρμογής υπό προϋποθέσεις για την Ελλάδα (2010-2011), ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο σε ένταση και έκταση. Εισήχθησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιτεύχθηκε μία εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες το 2010. Ωστόσο η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αποδείχθηκε αδύναμη. Επιπλέον, ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας είχε υποτιμηθεί και κατέληξε στην υπονόμευση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μέχρι το καλοκαίρι του 2011 γινόταν όλο και πιο σαφές ότι η έλλειψη των αντισταθμιστικών οργάνων από την Ε.Ε. (π.χ. παρέχοντας κάποια ελάφρυνση του χρέους, ο προεφοδιασμός των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. κ.λ.π.) και οι εξωφρενικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους καθιστούν αδύνατη την πρόληψη της εμφάνισης ενός φαύλου κύκλου ύφεσης/ολίσθησης στόχου/περισσότερων μέτρων λιτότητας/περαιτέρω ύφεσης. Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ζήτησης ακύρωνε τα αποτελέσματα της εσωτερικής υποτίμησης, υποσκάπτοντας την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση μέσα από εξαγωγές ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνει έναν απολογισμό της Ελληνικής Κρίσης και της Προσαρμογής. Στη συνέχεια οι τρεις συντάκτες (Joachim Fritz-Vannahme, Dr. Jens Bastian και Dr. Iain Begg) της Έκθεσης «Προς μια πιο αποτελεσματική ΕΕ-Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Διακυβέρνηση» που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Bertelsmann, παρουσιάζουν τα βασικά σημεία της και τέλος, ο σχολιάζει ο Καθηγητής Μακροοικονομίας Ansgar Belke. Τη συζήτηση συντονίζει ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Fritz-Vannahme Joachim Διευθυντής, Πρόγραμμα "Το μέλλον της Ευρώπης", Bertelsmann Stiftung

O Joachin Fritz-Vannahme γεννήθηκε το 1955. Είναι ιστορικός, ειδικός στη λογοτεχνία και πολιτικός επιστήμονας. Διετέλεσε ως ξένος ανταποκριτής στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Τα ενδιαφέροντά του είναι η πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ήταν επικεφαλής στα τμήματα Πολιτικής και Επιστημών στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Die Zeit”, ενώ αργότερα ορίστηκε αναπληρωτής αρχισυντάκτης στο ίδιο περιοδικό. Από το 2007 είναι διευθυντής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα  στο Ίδρυμα Bertelsmann Stiftung.

Bastian Jens Οικονομικός Ερευνητής Ά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα, SEESOX/Alpha Bank Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, St. Antony’s College, Oxford

Ο Jens Bastian εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης (ΕΥΑ) από τον Ιούλιο του 2005 ως το τέλος του 2008. Ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή οικονομικών ερευνών και αναλύσεων πολιτικής, συμμετέχοντας στο συντονισμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων της Υπηρεσίας στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της θεσμικής ανοικοδόμησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το 1998 ως τα μέσα του 2005 ήταν Ανώτερος Επενδυτικός Αναλυτής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Alpha Bank στην Αθήνα. Προτού έρθει στην Ελλάδα εργαζόταν ως λέκτορας του DAAD στον τομέα της Πολιτικής Οικονομίας της Μετάβασης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι διδάκτορας των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του European University Institute της Φλωρεντίας. Ο Jens είναι Συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Southeast European and Black Sea Studies (Taylor & Francis, London).

Begg Iain Επιστημονικός Ερευνητής, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, London School of Economics, Μεγάλη Βρετανία

Ο Iain Begg είναι Επιστημονικός Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics and Political Science (LSE). Το κύριο ερευνητικό του έργο είναι πάνω στην πολιτική οικονομία της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα σχετικά με διάφορες πτυχές της πολιτικής της Ε.Ε. ενώ τα τρέχοντα προγράμματα με τα οποία ασχολείται  περιλαμβάνουν μελέτες για τη διακυβέρνηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε., τη στρατηγική της Ε.Ε. της Λισσαβώνας, τις κοινωνικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Άλλα πρόσφατα ερευνητικά προγράμματα περιλαμβάνουν εργασίες πάνω στον συντονισμό πολιτικής στρατηγικής στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της πολιτικής συνοχής.

Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ήταν εκδότης του Journal of Common Market Studies, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό περιοδικό  που επικεντρώνεται στη μελέτη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, από το 1998 έως το 2003. Έχει αναλάβει πολλούς συμβουλευτικούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι αυτός του μέλους μιας ομάδας για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνοχής. Ακόμα, έχει κληθεί ως ειδικός μάρτυρας πάνω σε ζητήματα της Ε.Ε. από τη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων (House of Commons Treasury Committee), την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της Βουλής των Λόρδων (House of Lords European Communities Committee) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι τακτικός συνεργάτης σε διεθνή συνέδρια πάνω σε ζητήματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και συχνά του ζητούνται συνεντεύξεις από δημοσιογράφους.

Ιστοσέλίδα του Iain Begg στο London School of Economics

Belke Ansgar Καθηγητής Μακροοικονομίας, Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen

Ο Ansgar Belke είναι Καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen (Campus Essen) από τον Απρίλιο του 2007, όπου είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Οικονομικών Μελετών (IBES). Από το 2012 είναι (επί προσωπικής βάσεως) καθηγητής Jean Monnet. Περαιτέρω είναι μέλος των "Εξωτερικών Επιστημονικών Συνεργατών του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ρουρ" (RGS Econ) και επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, καθώς και στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο.

Από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι τον Μάρτιο του 2007 διετέλεσε Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim στη Γερμανία. Παλιότερα, υπήρξε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bochum, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Essen και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Έλαβε το διδακτορικό του το 1995 και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική διατριβή του το 2000 στο Πανεπιστήμιο του Bochum αποκτώντας «δικαίωμα στη διάλεξη» (venia legend) για τα Οικονομικά και την Οικονομετρία.

Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής μεταξύ άλλων στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στο ερευνητικό Ινστιτούτο CentER στο Τίλμπουργκ, στο CEPS στις Βρυξέλλες, στο IfW στο Κίελο, στο DIW στο Βερολίνο, και στο OeNB στην Βιέννη. Στο DIW στο Βερολίνο ήταν εκτός των άλλων και διευθυντής ερευνών για τη Διεθνή Μακροοικονομική.

Είναι πρόεδρος της European Economics and Finance Society (EEFS), μέλος του "Πάνελ Νομισματικών Εμπειρογνωμόνων" του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΔΕΣ του Τύμπιγκεν, του προεδρείου της ομάδας Εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (ΑΕΙ) και του Επιστημονικού Συμβουλίου του "Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική" (ΙΕP). Είναι επίσης ερευνητής στο ΙΖΑ στην Βόννη, συνεργαζόμενο μέλος του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), στις Βρυξέλλες, μέλος των επιστημόνων ερευνητών παρατηρητών της κεντρικής τράπεζας "ECB Observer", μέλος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης (BEPA) των προγραμμάτων Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξωτερικός σύμβουλος για την DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εξωτερικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτροπή της Βουλής των Λόρδων (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει υλοποιήσει χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα για τα Ομοσπονδιακά Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας.

Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα και ινστιτούτα. Υπήρξε και είναι ακόμα ενεργό μέλος πολλών ευρωπαϊκών οργανισμών, κέντρων και επιτροπών. Οι τομείς ενδιαφέροντός του είναι η μακροοικονομία, η νομισματική οικονομία, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ανάλυση χρονολογικών σειρών, τα επιχειρηματικά κεφάλαια και οι αγορές εργασίας. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πολλές εφημερίδες σε τακτική βάση.

Ιστοσελίδα του Ansgar Belke στο ερευνητικό ινστιτούτο IZA

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Σχετικές ομιλίες