Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχειοθέτηση ιστοπεριεχομένου και διατήρηση ψηφιακής μνήμης: η εμπειρία του ΟΠΑ

Βαζιργιάννης Μιχάλης

6 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2094
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και την ανάπτυξη» οργάνωσε το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. συστάθηκε το 2012 με σκοπό την καλύτερη συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών του για την ανταλλαγή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών τους. Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. είναι οι βιβλιοθήκες των εξής φορέων: Alpha Bank,  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό οι ομιλητές προέρχονταν κυρίως από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. 

Στα συμπεράσματα της ημερίδας συγκαταλέγονται:

η εμπέδωση ότι οι οικονομικές βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αποταμιεύοντας χρόνο έρευνας για το κοινό τους

η ανάγκη για προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου για την παροχή των  πληροφοριών και τη διάχυση της γνώσης που κατέχουν οι οικονομικές βιβλιοθήκες 

οι συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με τον οικονομικό χώρο

η επέκταση των υπηρεσιών των οικονομικών βιβλιοθηκών για να καλύπτουν τη διαχείριση των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, διευκολύνοντας την έρευνά τους. 

Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων πήραν μέρος στην ημερίδα ότι, καθώς η οικονομική επιστήμη γίνεται διεπιστημονική, επεκτεινόμενη σε άλλους κλάδους, οι οικονομικές βιβλιοθήκες οφείλουν να καλύπτουν με τις συλλογές τους τη διεπιστημονικότητα. Όσο πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι οικονομικές βιβλιοθήκες, ανέφεραν, τόσο ποιοτικότερες είναι οι οικονομικές αναλύσεις των ερευνητών των γονεϊκών ιδρυμάτων. Οι μετέχοντες στην ημερίδα συμφώνησαν ότι   τελικός στόχος των οικονομικών βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της κοινότητας των χρηστών τους.

Βαζιργιάννης Μιχάλης Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ενώ από το 2013 έχει θέση παράλληλης απασχόλησης στην Ecole Polytechnique (Γαλλία). Σε επίπεδο σπουδών, έχει πτυχίο Φυσικής και μάστερ σε Συστήματα Αυτοματισμού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάστερ σε «Συστήματα Γνώσης» από το Heriot Watt University (Edinburgh, UK). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα Πληροφορικής. Έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος ερευνητής στο ΕΜΠ, στο ερευνητικό κέντρο GMD-IPSI (Darmstadt, Γερμανία), στο Πανεπιστήμιο Fern-Universitaet (Hagen, Γερμανία), στα εργαστήρια της IBM (Ινδία), στο MAX PLANK Institute (Γερμανία), και στο ερευνητικό κέντρο INRIA/FUTURS στο Παρίσι. Έχει επίσης οργανώσει καινοτομικά προγράμματα σπουδών σε θέματα Επιστήμης Δεδομένων και διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού (Γαλλία, Ισπανία, Κίνα). Έχει επιβλέψει δώδεκα περαιωμένες διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε έργα για μεγάλης κλίμακας πληροφοριακά συστήματα με εξειδίκευση σε ανάλυση μεγάλης κλίμακας δεδομένων (Bigdata) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων (δυο με τον διεθνή οίκο Springer-Verlag) στον χώρο της εξόρυξης δεδομένων και έχει συνεισφέρει κεφάλαια σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες διεθνών εκδοτικών οίκων, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατόν τριάντα εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Διατηρεί ενεργές ερευνητικές συνεργασίες με τα ερευνητικά εργαστήρια μεγάλων βιομηχανιών σε επίπεδο ανάλυσης δεδομένων. Είναι κάτοχος τριών διπλωματών ευρεσιτεχνίας. Η ερευνητική του εργασία και ενδιαφέροντα εμπίπτουν στις περιοχές: Εξόρυξη Γνώσης, Μηχανική Μάθηση, Ανάκτηση Πληροφορίας από κείμενα, μεγάλης κλίμακας δεδομένα (Bigdata).

Σχετικές ομιλίες