Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον και πολύγλωσσον"

Μαρωνίτης Δημήτρης Ν., Τάσιος Θεοδόσης, Παπαδόδημα Φένια, Ruiz de Gordejuela Carlos Martin, Πυλαρινός Πέτρος, Ρωμηού Ιωάννα

2 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 110:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3162
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση για τον «Πολύγλωσσο Οδυσσέα» οργανώθηκε από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά.

Η τραγική μορφή του Οδυσσέα ξαναζωντάνεψε μέσα από την ομιλία του Δημήτρη Μαρωνίτη (ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) που διάβασε αποσπάσματα από την Οδύσσεια γεμάτα συναισθηματική φόρτιση και ενσυναίσθηση.

Στη συνέχεια, ο Θεοδόσης Τάσιος (ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνολογίας από τον «πολυμήχανο» και άλλα πρόσωπα του ποιήματος αλλά και στην αξιοποίηση των νόμων της φυσικής π.χ. για να γλιτώσει από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Τέλος, η Φένια Παπαδόδημα τραγούδησε ένα απόσπασμα από την θεατρική παράσταση «Νέκυια», που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στην Άδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Αλεβαντής, Υπεύθυνος του Γραφείου Αθηνών Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Προϊστάμενος του Τμήματος «Τύπος και ΜΜΕ» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Για την έκθεση βιβλίων και τις σπάνιες εκδόσεις της Οδύσσειας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος μίλησε ο Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος Πέτρος Πυλαρινός. Συντόνισε η Φιλόλογος Ιωάννα Ρωμηού.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων με τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Η περιοδεύουσα έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Η έκθεση ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από τη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών) για να περάσει από την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι), τη Βουλγαρία (Σόφια), τη Σλοβενία (Λουμπιάνα), την Αυστρία (Βιέννη) και την Ουγγαρία (Βουδαπέστη). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαρτίου και μετά θα ταξιδέψει τον Απρίλιο-Μάιο στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Μαρωνίτης Δημήτρης Ν. Κλασικός Φιλόλογος, Δοκιμιογράφος

Ο καθηγητής Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γυμνασιακές σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου. Μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της πρώην Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία της Humboldt-Stiftung. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται και παραμένει καθηγητής της ίδιας Σχολής από το 1975 έως το 1996. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εφεξής συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονείται στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έγραψε βιβλία, μονογραφίες, και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, που, εν μέρει ή εν όλω, και μετέφρασε. Προέχει η συντελεσμένη μετάφραση της "Οδύσσειας". Συγχρόνως μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, επιμένοντας σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Τάσιος Θεοδόσης Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Επίτιμος Πρόεδρος, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία - Πρόεδρος, Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ)

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d'Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986).

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Παπαδόδημα Φένια Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτις

Η Φένια Παπαδόδημα είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και τραγουδίστρια. Σπούδασε ηθοποιία στο Conservatoire National Superieur d’ Art Dramatique της Γαλλίας απ’ όπου αποφοίτησε το 1996 ενώ παράλληλα σπούδασε λυρικό τραγούδι, πιάνο, κλαρινέτο και βιολοντσέλο.

Έχει παίξει σε παραγωγές του θεάτρου ONTEON, ΜΠΟΜΠΙΝΥ 93 σε έργα κλασικής τραγωδίας και σύγχρονου γαλλικού θεάτρου (Michel Deutch, Jean- Christophe Bailly), σε σειρές της γαλλικής τηλεόρασης αλλά και στον κινηματογράφο σε γαλλικές και ελληνικές παραγωγές.

Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες: «Βαβυλωνία» του Κώστα Φέρρη (1986), «Potlatch» του Νίκου Βεργίτση (1987), «L’ appartement» του Gilles Mimouni (1995) και πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Πάνου Καρκανεβάτου «Χώμα και νερό» (1998). Επίσης σε μικρού μήκους ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου και του Samuel Dupuy.

Ώς σκηνοθέτης έχει γυρίσει ένα ντοκυμαντέρ για το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE με τίτλο «Mettalica» και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους. Οι τρεις από αυτές, «Pourquoi, puisque, mais...» (1993), «Et n’ oublies pas de dancer» (1997), «You are welcome» (1998) έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ Δράμας και έχουν κερδίσει βραβείο. Η τέταρτη γυρίστηκε το 1999 με τίτλο «Qui est-ce?»

Ruiz de Gordejuela Carlos Martin Προϊστάμενος του Τμήματος «Τύπος και ΜΜΕ» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Πυλαρινός Πέτρος Βιβλιοθηκονόμος - Αρχειονόμος
Ρωμηού Ιωάννα Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων - Επικεφαλής Γραμματείας, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Σχετικές ομιλίες