ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της
 

Ομιλητής:

Κάλφας Βασίλης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

19/02/2015
 

Διάρκεια:

51:56
 

Εκδήλωση:

Σειρά Ομιλιών - Μαθημάτων "Αριστοτέλης"
 

Διοργανωτής:

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
 

Χώρος:

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Κηφισιά)
 

Κατηγορία:

Φιλοσοφία
 

Ετικέτες

Αριστοτέλης , φυσική
 
 
 
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει τη σειρά ομιλιών-μαθημάτων για το 2015, αφιερωμένη στο έργο του Αριστοτέλη με ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/2/2015, από τον Καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κάλφα και θέμα: Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της.
 
Το έργο του Αριστοτέλη καλύπτει την ολότητα των γνώσεων της εποχής του. Αν εξαιρέσει κανείς τα καθαρά μαθηματικά και την ιατρική τέχνη, σε όλους τους άλλους γνωστικούς τομείς ο Αριστοτέλης έχει καθοριστική συμβολή.
 
Στην αριστοτελική εγκυκλοπαίδεια της γνώσης η επιστήμη που κατέχει την κυρίαρχη θέση είναι χωρίς αμφιβολία η «φυσική».
 
Στη φυσική ο Αριστοτέλης θα αφιερώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Τα φυσικά του συγγράμματα ξεκινούν από τα Φυσικά, που θέτουν τις γενικές αρχές της έρευνας της φύσης, περιλαμβάνουν την κοσμολογία και την αστρονομία (Περὶ οὐρανοῦ), τη μελέτη της φυσικής επίγειας μεταβολής (Περὶ γενέσεως καὶ φθορᾶς) και των μετεωρολογικών φαινομένων (Μετεωρολογικά), τη μελέτη των έμβιων όντων (τα βιολογικά του συγγράμματα), για να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες του (Περὶ ψυχῆς και Μικρὰ φυσικά). Δεν υπάρχει πλευρά της φυσικής πραγματικότητας πάνω στην οποία να μην έχει σκύψει ο Αριστοτέλης με ενδιαφέρον και προσοχή, κανένα φυσικό φαινόμενο δεν έχει θεωρηθεί ανάξιο λόγου και μελέτης. 
 
Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι είναι «τρεις οι θεωρητικές φιλοσοφίες: τα μαθηματικά, η φυσική και η θεολογική (ή πρώτη φιλοσοφία)». 
 
Ποιός όμως είναι ο ρόλος της λεγόμενης «πρώτης φιλοσοφίας», ποια η σχέση της με τη φυσική και γιατί τοποθετείται ιεραρχικά «πρώτη»;
 
 • Καθηγητής φιλοσοφίας ΑΠΘ
  O Βασίλης Κάλφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα, είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύνει το περιοδικό "Υπόμνημα στη φιλοσοφία" και τη σειρά "Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι" των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την θεωρία και ερμηνεία της Φιλοσοφίας.

  Έργα του είναι:
  -Τα εσόμενα. Αθήνα, Καρδαμίτσα, 1996.
  -Επιστημονική πρόοδος και ορθολογικότητα. Αθήνα, Νήσος, 1997.
  - Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα. Αθήνα, Πόλις, 2005.
  - Αρχαίοι  Έλληνες φιλόσοφοι. Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2006.
  - Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη. Συλλογικό έργο. Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007.
  - Aισθητική και τέχνη. Συλλογικό έργο. Ηράκλειο , Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2008.