Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος της μαστογραφίας στην πρόληψη

Βούρτση Αθηνά

30 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 981
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βούρτση Αθηνά

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/01/2015

Διάρκεια
15:56

Εκδήλωση
4ο Συνέδριο Καρκίνου του Μαστού. Τι άλλαξε, τι αλλάζει

Χώρος
Ξενοδοχείο Athens Hilton

Διοργάνωση
Ογκολογική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης

Κατηγορία
Ογκολογία

Ετικέτες
καρκίνος του μαστού, μαστογραφία, πρόληψη

Tο 4ο Συνέδριο της Γ’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής και της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Καρκίνος Μαστού 2015. Τι άλλαξε, τι αλλάζει» πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Athens Hilton. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αμφιλεγόμενα θέματα γύρω από τα οποία εγείρονται οι περισσότερες επιστημονικές συζητήσεις. Επίσης έμφαση έχει δοθεί στα συμπεράσματα από τα πρόσφατα μεγάλα διεθνή συνέδρια για τον καρκίνο του μαστού.
 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε ξεχωριστό σεμινάριο με θεωρητικό και πρακτικό μέρος με χρήση ειδικών εξομοιωτών (hands-on) για την τεχνική εντοπισμού και βιοψίας του Λεμφαδένα Φρουρού, προκειμένου νέοι συνάδελφοι να εκπαιδευτούν σε αυτή τη μέθοδο που αποτελεί πλέον το gold standard της χειρουργικής σταδιοποίησης της μασχαλιαίας κοιλότητας.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της 1ης ημέρας του συνεδρίου.

Βούρτση Αθηνά Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, Dep. Secretary of SIS

Η Αθηνά Βούρτση αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής – Ακτινολογίας το 1997. To 1998 της απονεμήθηκε με άριστα ο τίτλος του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Συμβολή των νεώτερων απεικονιστικών μεθόδων στη μελέτη της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας». Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στο αντικείμενο του Μαστού σε εξειδικευμένα κέντρα στη Σουηδία και στις ΗΠΑ. Από το 1998 έως το 2001 διετέλεσε Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος Μαστού του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Το 2001 κρίθηκε υπότροφος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα στον τομέα των Επιστημών Υγείας.

Από το 2001 μέχρι το τέλος του 2004 κατείχε τη θέση της Διευθύντριας του τμήματος μαστογραφίας του Νοσοκομείου «Υγεία». Ταυτόχρονα, από το 2000 δημιούργησε και οργάνωσε ιδιωτικό εργαστήριο Απεικόνισης Μαστού, το οποίο εξελίχθηκε με επιτυχία σε ένα υψηλό πρότυπο και σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο για παθήσεις μαστού, τη «Διαγνωστική Μαστογραφία».

Από το 1997 η Δρ. Αθηνά Βούρτση έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Μελετά κάθε χρόνο πάνω από 4.500 μαστογραφίες, εκτελεί πάνω από 3.500 υπερηχογραφήματα μαστού και πάνω από 200 επεμβατικές εξετάσεις.

Το 2007 μετέφρασε από τα αγγλικά στα ελληνικά ένα σύντομο οδηγό σχετικά με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διασφάλιση της ποιότητας στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, για το Μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο, Europa Donna Hellas.

To 2012 εμπνεύστηκε και ίδρυσε την «Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού» (ΕΕΑΜ) στην οποία έως σήμερα παραμένει Πρόεδρος. Τον Οκτώβριο του 2012 διοργάνωσε την εναρκτήρια τελετή της έναρξης της εταιρίας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου και του 2ου συνεδρίου της στην Αθήνα, και της Ημερίδας Μαστού στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 2014. Στα πλαίσια του κοινωνικού έργου της ΕΕΑΜ, το 2013 υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ Α.Ε., για την προαγωγή της Προληπτικής Δευτερογενούς Πρόληψης. Το πρόγραμμα ονομάστηκε: «Η πρόληψη σώζει ζωές» και διεξήχθη σε 6 νομούς της χώρας, με σκοπό να απομυθοποιηθεί η νόσος και να γίνει συνείδηση η πρόληψη ώστε να ενταχθεί στον τρόπο ζωής κάθε Ελληνίδας.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε από την θέση του Επίτιμου Προέδρου στη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου της EUASSO “European Society of Surgical Oncology” στην Αθήνα. Παράλληλα το Σεπτέμβριο του 2014, σε συνεργασία με το Δ.Σ. της EUASSO και της ΕΕΑΜ, διοργάνωσε ένα σημαντικό φιλανθρωπικό δείπνο, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν σε γυναίκες πάσχουσες από καρκίνο μαστού με οικονομικές δυσκολίες.

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση υποστηρίζει θερμά τις δραστηριότητες του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών «Άλμα Ζωής» συμμετέχοντας ενεργά από το 1999 έως σήμερα στην επιστημονική επιτροπή και προσφέροντας εθελοντική εργασία, δίνοντας διαλέξεις για την πρόληψη της νόσου σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ για τα έτη 2009 – 2011 το κέντρο της, η «Διαγνωστική Μαστογραφία», ήταν χορηγός του αγώνα Race for the Cure ® για την Ελλάδα, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνεργασία με τη Susan G. Komen. Ταυτόχρονα, ασχολείται με τις δραστηριότητες και άλλων μη-κερδοσκοπικών συλλόγων, όπως της Europa Donna Hellas και της «ΑΚΟΣ – Καρκίνος: Θεραπεία σώματος και ψυχής» και αποτελεί μέλος της κοινωνικής επιτροπής του συλλόγου «Γυναίκες στην Ογκολογία».

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 36 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Από το 2009 συμμετέχει ενεργά ως ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια στα σεμινάρια του IBUS (International Breast of Ultrasound School) που διοργανώνονται διεθνώς. Από το 2012 αποτελεί ενεργό μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας του IBUS. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 43 προφορικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει περισσότερες από 80 διαλέξεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Η Δρ. Αθηνά Βούρτση έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων που αφορούν την απεικόνιση του μαστού, και έχει συγγράψει το κεφάλαιο των παθήσεων του μαστού που διδάσκεται σήμερα στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πρόεδρος – Ενεργό Μέλος – Μέλος

Πρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού

Ιδρυτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Στήριξης Αναπαραγωγής.

Deputy Secretary της SIS (Senologic International Society), για τα έτη 2014-2018.

Ενεργό μέλος στη διεθνή επιστημονική εταιρεία IBUS (International Breast Ultrasound School).

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινολογίας

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας

Μέλος της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής

Μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαστού (EUSOBI)

Μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολόγων (ACR)

Μέλος του ΑRRS

Μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Νόσων Μαστών

Μέλος στα Ιατρικά Χρονικά

Μέλος στην επιστημονική επιτροπή της European Asian Society of Surgical Oncology (EUASSO)

Μέλος της επιστημονικής εταιρείας SANATURK

Σχετικές ομιλίες