Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer

Ευθυμιόπουλος Σπύρος, Καπάκη Ελισάβετ, Παπαγεωργίου Σωκράτης, Σκαρμέας Νίκος, Τσολάκη Μάγδα, Σακκά Παρασκευή

20 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 82:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3592
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα «Νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer», την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus, ο οποίος πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλία Κούβελα.

Στη συζήτηση πήραν μέρος: η Ελισάβετ Καπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής  (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Αθηνών) και ο Σωκράτης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συντονιστής και ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Ευθυμιόπουλος.

Η νόσος Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, καθώς και από αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.  Προσβάλλει το 7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών και περισσότερο από το 35% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι ασθενείς αδυνατούν προοδευτικά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και απαιτείται συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα και παρακολούθηση. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα τεράστιο επιστημονικό, ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών με Alzheimer μπορεί να τριπλασιαστεί, τα επόμενα 30 χρόνια,  λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ζωής. Το 5% περίπου των περιπτώσεων των ασθενών ηλικίας μικρότερης των 65 ετών αποτελούν την κληρονομική μορφή της νόσου που οφείλεται σε μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια.  Το 95% των περιπτώσεων εμφανίζεται τυχαία στις οικογένειες και αποτελεί την σποραδική μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, γενετικές αλλαγές (πολυμορφισμοί) σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Ο τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά, αν όχι στην μη εμφάνιση της νόσου, τουλάχιστον στην καθυστέρηση της εκδήλωσής της. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την νόσο Alzheimer μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη διάγνωσή της αλλά και στην αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής για την αποφυγή της. Προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται επιστημονικοί φορείς, ιδρύματα αλλά και οι οργανώσεις ασθενών και φροντιστών που υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Ευθυμιόπουλος Σπύρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος έλαβε πτυχίο Βιολογίας από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα το 1991. Στην συνέχεια και για μια περίοδο 10 ετών μετακινήθηκε στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai όπου εργάστηκε ως ερευνητής στην μοριακή βάση της νόσου Alzheimer. Το 2001, ενσωματώθηκε στο Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επίκουρος Καθηγητής και σήμερα κατέχει την θέση του Καθηγητή. Την περίοδο 2001 έως σήμερα, έχει ουσιαστική συμβολή στην εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας αλλά και άλλων Τμημάτων ή Σχολών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε την έρευνά του στη μοριακή βάση της νόσου Alzheimer και έχει παράξει συνολικά περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από Εθνικούς όσο και Διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Ευθυμιόπουλος έχει προσκληθεί σε διεθνή συνέδρια, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της αλλοδαπής και ημεδαπής για να δώσει ομιλίες σχετικά με την έρευνά του. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και έχει ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθεια της εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις Νευροεπιστήμες. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολογικών Επιστημών.

Καπάκη Ελισάβετ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Ελισσάβετ Καπάκη είναι Νευρολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθως ειδικεύτηκε στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Απέκτησε τον τίτλο της Νευρολόγου το 1987 όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Το 1989 αγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με βαθμό Άριστα.

Το 1992 κατέλαβε θέση Λέκτορα στη Νευρολογική κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ενώ το 1994 μετεκπαιδεύτηκε στο Department Of Neurochemistry – Institute of Neurology – The National Hospital for Neurology and Neurosurgery – University of London και το 2005 ως Invited Scientist στο Molecular Biology Laboratory of the Division of Psychiatry Research στη Ζυρίχη. Το 1997 εξελίχθηκε σε Επίκουρη καθηγήτρια μετά από κρίση, θέση που πήρε μόνιμα το 2003. Το 2008 εκλέχτηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Από το 1984 έως και σήμερα υπηρετεί στην Α’ Νευρολογική κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η κ. Καπάκη έχει ασχοληθεί με τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται νοσήματα όπως η νόσος Alzheimer και άλλες συναφείς ανοϊκές διαταραχές. Είναι υπεύθυνη του κλινικού τμήματος Νοητικών και Κινητικών διαταραχών και της Μονάδας Νευροχημείας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Παπαγεωργίου Σωκράτης Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Σωκράτης Παπαγεωργίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Σκαρμέας Νίκος Επίκουρος Καθηγητής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• Πτυχίο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (βαθμός: Λίαν Καλώς) (Σεπτέμβριος 1986-Δεκέμβριος 1992).

• Μεταπτυχιακό δίπλωμα Μάστερ (Master of Science, M.S.) «Μέθοδοι Κλινικής Ερευνας», τμήμα Βιοστατιστικής, Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman, Πανεπιστήμιο Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Μάιος 2002 – Μάιος 2005).

• Μεταπτυχιακό δίπλωμα Διδακτορική Διατριβή «Εξωπυραμιδικά σημεία και επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς με νόσο Αλζχάιμερ, και η επίδραση του γονοτύπου ΑΠΟΕ», Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα (βαθμός: Αριστα) (Φεβρουάριος 2001 – Μάρτιος 2005).

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

• Ειδικότητα Παθολογίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ιούνιος 1994 - Απρίλιος 1995).

• Ειδικότητα Παθολογίας στο Νοσοκομείο: Long Island College Hospital, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Ιούλιος 1996 – Ιούνιος 1997).

• Ειδικότητα Νευρολογίας στο Νοσοκομείο: Columbia University Medical Center, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Ιούλιος 1997 – Ιούνιος 2000).

Ακαδημαικοί τίτλοι ειδικότητας

• Ελλάδα: Ειδικότητα Νευρολογίας.

• ΗΠΑ: Certification in Neurology by the American Board of Psychiatry and Neurology.

• ΗΠΑ: United Council for Neurologic Subspecialties, subspecialty certification in Behavioral Neurology and Neuropsychiatry, since 2008

• ΗΠΑ: United Council for Neurologic Subspecialties, subspecialty certification in Geriatric Neurology, since 2011

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

• Εμμισθη θέση Νευρολόγου (πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως) υπό την ιδιότητα του Clinical-Research Fellow στο τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: Columbia University Medical Center, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ (Ιούλιος 2000 - Ιούνιος 2002).

• Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας (Assistant Professor of Clinical Neurology) στο Πανεπιστήμιο Columbia, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ (Σεπτέμβριος 2002 –2008).

• Επίκουρος Επιμελητής στο τμήμα Νευρολογίας (Assistant Attending in Neurology) του Νοσοκομείου New York Presbyterian Hospital και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης (New York State Psychiatric Institute), ΗΠΑ (Σεπτέμβριος 2002 –2008).

• Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας (Associate Professor of Clinical Neurology) στο τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: Columbia University Medical Center, Nέα Υόρκη, ΗΠΑ (2008 - παρών).

• Αναπληρωτής Επιμελητής στο τμήμα Νευρολογίας (Associate Attending in Neurology) του Νοσοκομείου New York Presbyterian Hospital και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης (New York State Psychiatric Institute) ΗΠΑ (2008 - παρών).

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

• Κλινική εξειδίκευση στη Γήρανση, Ανοιες και Νευροψυχολογία στο Νοσοκομείο: Columbia Presbyterian Medical Center, τμήμα Νευρολογίας, τομέας Γήρανσης και Ανοιών, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Ιούλιος 2000-Ιούνιος 2002).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• American Neurological Association.

• American Academy of Neurology.

• American Association for the Advancement of Science.

• Society for Neuroscience.

• Cognitive Neuroscience Society.

• Alzheimer’s Association International Society to Advance Alzheimer Research and Treatment (ISTAART).

• Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

• Hellenic Bioscientific Association.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

• Consulting role (funding prioritization and decisions on announcement of Request for Applications [RFA]) for the National Institute of Health (NIH), National Institute of Aging (NIA): workshop on “Cognitive / Brain Reserve and Aging”; Bethesda; August 2003).

• The American Academy of Neurology has assigned to the United Council of Neurological Subspecialties the duty of organizing a Geriatric Neurology subspecialty certification examination. Invited to serve (together with 9 other colleagues) to the Geriatric Neurology Examination Committee.

• Irving Institute for Clinical and Translational Research, Scientific Advisory Committee (since 2008).

• Oldways Mediterranean Foods Alliance, Scientific Advisor (since 2010).

• Joint Program for Neurodegenerative Diseases; Academic Opinion leader committee for formulation of European Strategic Research Agenda (Paris March 2011, Rome June 2011).

• Spanish Longitudinal Study of Aging; Scientific Advisory Board (2010).

• Invitation by the Center for Mental Health Services for participation into the National Federal Advisory Committee (FACA; established by NAPA) panel on Alzheimer’s Research, Care, and Services (Rockville, MD, December 2011).

• Joint Program for Neurodegenerative Diseases (JPND); Call Steering Committee (CSC) to represent the funding organisation of Greece; Bonn, 2012.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

• 1999 - 2000 (κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της ειδικότητας Νευρολογίας):

o Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Columbia διά κλινικής επίβλεψης και σειράς διαλέξεων.

o Εκπαίδευση πρωτοετών και δευτοεροετών ειδικευομένων Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Παθολογίας Νοσοκομείου Columbia University Medical Center διά κλινικής επίβλεψης και σειράς διαλέξεων.

• 2000-2002 (κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της εξειδικεύσεως):

o Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Columbia στην Νευρολογική Παθολογική Ανατομική διά σειράς διαλέξεων.

• 2003 και έκτοτε (κατά τη διάρκεια Πανεπιστημιακής καριέρας ως Επίκουρος ή Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας):

o Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Columbia διά κλινικής επίβλεψης και σειράς διαλέξεων.

o Εκπαίδευση ειδικευομένων Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Παθολογίας Νοσοκομείου Columbia University Medical Center διά κλινικής επίβλεψης και διά σειράς διαλέξεων.

Τσολάκη Μάγδα Καθηγήτρια Νευροψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών

Η Μάγδα Τσολάκη εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ από το 1982 όπου σήμερα κατέχει τη βαθμίδα της καθηγήτριας. Εργάστησε ως Διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος. Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 10 χρόνια και ήταν υπεύθυνη του Ιατρείου Μνήμης και Άνοιας της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής στο Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» από το 1990 έως το 2017. Είναι μέλος πολλών ιατρικών Εταιρειών, είναι συγγραφέας 494 εργασιών εκ των οποίων οι 309 είναι σε διεθνή περιοδικά, (294 στο PubMed) με h-index=42, 45, 47, 54 και περισσότερες από 9017, 9312, 11579 και 13045 αναφορές στις βάσεις, Web of Sciences, Scopus, Google Scholar and Harzing’s publish or perish αντίστοιχα, και 48 Βιβλίων ως μόνη συγγραφέας ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε 296 διεθνή συνέδρια και 372 ελληνικά και βραβεύθηκε συνολικά 52 φορές. Είναι μέλος του European Alzheimer Disease Consortium  και συμμετείχε σε 16 χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ICTUS, INNOMED, EDAR, ENIR, SHARE, BIOMARK-APD, PHARMACOG, LLM, Dem@care, HARC, ΝΙLVAD, Αltoida, AD-GAMING, DESCRIPA, i-Connect, σε 6 ελληνικά -2 Αριστεία, 1 Συνεργασία, 1 «Αρχιμήδης», 1 Ερευνώ, καινοτομώ, και 1 ΕΔΒΜ - και ένα Αμερικάνικο το MIRAGE. Συμμετέχει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς μελέτες (35) και είναι μέλος του Editorial Board πολλών Διεθνών περιοδικών. Είναι κριτής σε 339 εργασίες. Είναι η ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και ιδρύτρια και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών. Έχει διοργανώσει 10 Πανελλήνια Συνέδρια Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, δύο Ευρωπαϊκά, δύο Παγκόσμια και πολλές Ημερίδες και Διημερίδες. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη δύο ολοκληρωμένων Μονάδων φροντίδας ασθενών με άνοια στη Θεσσαλονίκη με 50 άτομα προσωπικό που από το 2007 δέχονται πάνω από 100.000 επισκέψεις τον χρόνο. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά δέκα εγγονών.

Ιστότοπος της Μάγδας Τσολάκη

Σακκά Παρασκευή Νευρολόγος - Ψυχίατρος - Πρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών & Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ

H Παρασκευή Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία - Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία (1982-1983). Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992.

Από το Δεκέμβριο του 1985 εργάστηκε σαν Επιμελήτρια στη Νευρολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ. Εκεί οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας του ΝΙΜΙΤΣ (1997). Από τον Οκτώβριο του 2003 εργάζεται στο Νοσοκομείο Υγεία σαν Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών Εταιρειών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια με ανακοινώσεις και εισηγήσεις. Συμμετέχει σε ελληνικά και παγκόσμια ερευνητικά προγράμματα για την Άνοια και τις εκφυλιστικές Νόσους του Εγκεφάλου, φαρμακολογικά και κλινικά.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου (SPECT, PET), οι βιολογικοί δείκτες της Άνοιας, οι μη φαρμακευτικές θεραπείες της Άνοιας και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου Alzheimer. Ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της Άνοιας και την επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων με Άνοια. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, όπου και εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς από το 2002. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας (2009-2013). Υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer που όρισε το Υπουργείο Υγείας το Νοέμβριο του 2013. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 2014.

Σχετικές ομιλίες