Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνικά Κινήματα, Κοινωνική Αλλαγή και Δημοκρατία

Calhoun Craig, Μουζέλης Νίκος, Featherstone Kevin

10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 98:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1513
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, υποδέχτηκε  την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου τον Καθηγητή Craig Calhoun, Πρόεδρο και Διευθυντή του London School of Economics and Political Science, ο οποίος παρουσίασε τη διάλεξη «Κοινωνικά Κινήματα, Κοινωνική Αλλαγή και Δημοκρατία». Στην εκδήλωση συμμετείχε ως σχολιαστής ο Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, LSE, ενώ συντόνισε ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει». 

Το θέμα της διάλεξης: Σε μία περίοδο παγκόσμιας αστάθειας, τα τελευταία χρόνια, έχουν λάβει χώρα ανά τον κόσμο πολλές διαδηλώσεις: από την Πλατεία Συντάγματος ως την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στην Τυνησία, τη Χιλή, την Τουρκία και πρόσφατα στο Κίεβο. «Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις; Τι έχουν να μας πουν για τη δημοκρατία, τον καπιταλισμό και τις κοινωνίες που αλλάζουν σήμερα;». Σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει ο Καθηγητής Craig Calhoun, στη διάλεξή του στο Μέγαρο. Στην ομιλία του ανέδειξε ακόμη τη συμβολική αξία των δημοσίων χώρων ως «μέσων» διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας, χώρων συνδεδεμένων με εικόνες μαζικών κινητοποιήσεων που έρχονται να υπογραμμίσουν τη σπουδαιότητα του ρόλου των διεθνών ΜΜΕ. Ωστόσο, παρότι τα εν λόγω τοπωνύμια συνδέονται με την κοινωνική διαμαρτυρία, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι διάσπαρτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συγκροτούν ένα ενιαίο κοινωνικό κίνημα. Όπως σημείωσε ο Craig Calhoun, «η έκκληση για περισσότερη δημοκρατία ήταν ο κοινός τους παρονομαστής», αν και ανήκαν σε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις και ενίοτε δεν πρότειναν εναλλακτικές λύσεις κατά του κεφαλαιοκρατισμού. 

Calhoun Craig Πρόεδρος & Διευθυντής, London School of Economics and Political Science

O Καθηγητής Craig Calhoun (Kραιγκ Καλχούν) είναι διεθνούς φήμης πολιτικός επιστήμων, το έργο του οποίου συνδέει την κοινωνιολογία με την επικοινωνία, την πολιτική, τη φιλοσοφία και την οικονομία. Περιγράφοντας ο ίδιος την προσωπική του άποψη για το ακαδημαϊκό έργο του, λέει: «Πρέπει να θέτουμε υψηλές προδιαγραφές για τους εαυτούς μας αλλά, για να πληροφορούμε σωστά το κοινό, δεν πρέπει να απομονωνόμαστε από αυτό».

Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο Craig Calhoun εγκατέλειψε τη θέση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εκείνες του Διευθυντή του Institute for Public Knowledge και του Προέδρου του Συμβουλίου Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν διορίστηκε Διευθυντής του London School of Economics (Σεπτέμβριος 2012).

Ο Craig Calhoun απέκτησε το διδακτορικό του στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία  από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Ma) στον τομέα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Aπό κοινού με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας τoυ London School of Economics Richard Sennett, θέσπισε το Πρόγραμμα NYLON που αφορά στη συνεργασία σπουδαστών από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακών ερευνητικών προγραμμάτων.

Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων (μεταξύ άλλων Nations Matter, Critical Social Theory, Neither Gods Nor Emperors και πιο πρόσφατα The Roots of Radicalism).

Μουζέλης Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, London School of Economics and Political Science
Ο Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics). Εκτός από τα πολυάριθμα άρθρα του που έχουν δημοσιευτεί στα εγκυρότερα ξένα επιστημονικά περιοδικά, στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα εξής βιβλία: "Organisation and Bureaucacy: An Analysis of Modern Theories", Routlege and Kegan Paul (ελληνική έκδοση: "Οργάνωση και γραφειοκρατία", εκδόσεις Μαθιουδάκη/Ανδρονόπουλου, Αθήνα 1991)· "Modern Greece: Facets of Underdevelopment", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Νεο-ελληνική κοινωνία: Όψεις υπανάπτυξης", Εξάντας, Αθήνα 1978)· "Politics in the Semi-periphery: Early Parliamentarism and Late Industrialisation in the Balkans and Latin America", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Κοινοβουλευτισμός και εκβιομηχάνιση στην ημι-περιφέρεια: Ελλάδα, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική", Θεμέλιο, 1987)· "Post-Marxist Alternatives: The Construction of Social Orders", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Μεταμαρξιστικές προοπτικές: για μια νέα πολιτική οικονομία και κοινωνιολογία", Θεμέλιο, 1992)· "Ο εθνικισμός στην ύστερη ανάπτυξη", Θεμέλιο, 1994· "Back to Sociological Theory: The Construction of Social Orders", MacMillan, 1991 (ελληνική έκδοση: "Επιστροφή στην κοινωνιολογική θεωρία: Η έννοια της ιεραρχίας και το πέρασμα από τη μικρο- στην μακρο-κοινωνιολογία", Θεμέλιο, Αθήνα, 1997)· "Sociological Theory: What Went Wrong? Diagnosis and Remedies", Routledge, 1995 (ελληνική έκδοση: "Η κρίση της κοινωνιολογικής θεωρίας: Τι πήγε λάθος;", Θεμέλιο, Αθήνα 2000)· "Για έναν εναλλακτικό τρίτο δρόμο: αναστοχαστικός εκσυγχρονισμός και τα αδιέξοδα της πολιτικής σκέψης του Antony Giddens", Θεμέλιο, Αθήνα 2001· "Από την αλλαγή στον εκσυγχρονισμό: κριτικές παρεμβάσεις", Θεμέλιο, Αθήνα 2002.
Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Σχετικές ομιλίες