ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Mathematics, Magic and the Electric Guitar
 

Ομιλητής:

Acheson David
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

18/10/2011
 

Διάρκεια:

62:59
 

Εκδήλωση:

Hub Science
 

Διοργανωτής:

"The Hub Events", Νικόλας Πρωτονοτάριος
 

Χώρος:

The Hub Events
 

Κατηγορία:

Μαθηματικά
 

Ετικέτες

Hub Science , μαθηματικά , πρόβλημα Malfatti , μαθηματική απόδειξη , 1089
 
 
 
Ο καθηγητής David Acheson μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί του στον γοητευτικό κόσμο των μαθηματικών. Με την εύθυμη παρουσίασή του, το πάθος και τον ενθουσιασμό του προσκαλεί ακόμα κι εκείνους που εξαιτίας ενός καθηγητή δικαίως μίσησαν τα μαθηματικά, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν μαθηματική προπαιδεία να κατανοήσουν τους μαθηματικούς χειρισμούς και τη χρησιμότητα των εφαρμογών τους.
 
Ξεκινά την παρουσίασή του με την έκπληξη και το θαυμασμό που ένιωσε όταν, στην ηλικία των δέκα ετών, διάβασε στο περιοδικό I-SPY το "Κόλπο του 1089", έκπληξη η οποία αργότερα τον ώθησε να γίνει μαθηματικός. Χρησιμοποιώντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, κάνοντας πειράματα πάνω στη σκηνή και καλώντας το κοινό να συμμετέχει σε πολλά από αυτά, η ζωντανή παρουσίαση του David Acheson εξηγεί μαθηματικούς γρίφους, παρουσιάζει το πρόβλημα του Malfatti, αναλύει την έμφαση που δίνουν οι μαθηματικοί στο θέμα της απόδειξης και τέλος, κλείνει με μια σύντομη επίδειξη της συχνότητας ταλάντευσης και όχι που δημιουργείται από μία ηλεκτρική κιθάρα. 
 
  • Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών, Jesus College, Oxford University, UK
    Ο David Acheson είναι ομότιμος καθηγητής μαθηματικών στο Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει γράψει το δημοφιλές βιβλίο "From Calculus to Chaos" και το κλασικό "Elementary Fluid Dynamics". Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το χάος, τη μη γραμμική δυναμική και τη μηχανική των ρευστών. Όταν δεν ασχολείται με τα μαθηματικά παίζει ηλεκτρική κιθάρα.
1. Acheson, David, 1089: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών, (μτφρ. Νικόλας Πρωτονοτάριος), εκδ. Οκτώ, 2010
 
2. Acheson, David, From Calculus to chaos: An Introduction to Dynamics, Oxford University Press, 1997
 
3. Acheson, David, Elementary Fluid Dynamics, Oxford University Press, 1990