ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ζωντανή ελληνική οικονομία: Εισαγωγικές ομιλίες
 

Ομιλητές:

Καραβέλλας Δημήτρης ,
Νάντσου Θεοδότα ,
Long Tony ,
Αντωνιάδης Βασίλης
 

Γλώσσα:

Ελληνική, Αγγλική
 

Ημερομηνία:

15/10/2014
 

Διάρκεια:

63:26
 

Εκδήλωση:

Ζωντανή ελληνική οικονομία
 

Διοργανωτής:

WWF Ελλάς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 

Κατηγορίες:

Οικονομία , Περιβάλλον
 

Ετικέτες

ζωντανή οικονομία , παραγωγή , υπερκατανάλωση , αναπτυξιακό πρότυπο , φυσικό κεφάλαιο , ανασυγκρότηση , ποιότητα ζωής
 
 
 
Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και  οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση. 
 
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σκηνικό.  
 
Μετά από δεκαετίες μαζικής και ανυπολόγιστης δημόσιας σπατάλης και εξωτερικού δανεισμού, που υποστήριζε ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο εσωστρεφούς ιδιωτικής και δημόσιας υπερκατανάλωσης με δανεικά και μια μη ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε μυωπικά και υποστηρίχθηκε από έναν δυσκίνητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό διακυβέρνησης, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που κατέρρευσε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστούμε και να ξεκινήσουμε την άμεση οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί με τρόπο βιώσιμο, τόσο για τις τωρινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
 
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία με αποτύπωμα εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
 
Κάθε κρίση είναι αγγελιοφόρος της ανάγκης για αλλαγή. Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής ύφεσης δεν αφήνει περιθώρια για επιστροφή στα παλιά και ξεπερασμένα αναπτυξιακά πρότυπα και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, επώδυνη κρίση. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως το WWF Ελλάς, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση. Ως ελάχιστη δική μας κατάθεση σε έναν δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνει, διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καλή διακυβέρνηση, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε τον διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε όλοι μαζί τον πήχη για το μέλλον της Ελλάδας εκεί όπου πρέπει: ψηλά! 

(Κείμενο των διοργανωτών για τους σκοπούς της ημερίδας)
 
 
 • Διευθυντής, WWF Ελλάς
  Ο Δημήτρης Καραβέλλας έχει B.Sc. (Hon) στη Θαλάσσια Βιολογία από το QMC, London University και M.Sc. στη Βιολογία & Διαχείριση Αλιείας από το University College of North Wales, Bangor. Δούλεψε σαν ανεξάρτητος σύμβουλος αλλά και με το WWF, επικεντρώνοντας κυρίως στα θέματα αλιείας και πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον. Συντόνισε τις δράσεις αλιείας του διεθνούς WWF σε θέματα πολιτικής και πεδίου, στη περιοχή της Μεσογείου.
   
  Είναι γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς από το 1998. Τα τελευταία χρόνια, δούλεψε σε μια σειρά από θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και κλιματική αλλαγή, και την αειφόρο ανάπτυξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Συμμετείχε σε μια σειρά εθνικών και διεθνών επιτροπών που πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα. Στο διεθνές δίκτυο του WWF, έχει προεδρεύσει από το 2007-2010 στην Επιτροπή Διεθνών Συνεργασιών, ένα όργανο λήψης αποφάσεων που συντονίζει και παρακολουθεί τις στρατηγικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής ομάδας του δικτύου του WWF.
 • WWF Hellas
  Σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική ηθική, στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα. 
   
  Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής. 
   
  Έχει γράψει και δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.
 • Διευθυντής, WWF European Policy Office
  ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
   
  •      Director of the WWF European Policy Office in Brussels since 1989
  • Member of the Advisory Board of the Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), University of East Anglia, U.K.
  •      Member of the Editorial Advisory Board, Journal of European Public Policy
  (Routledge)
  •      Member of the Corporate Environmental Advisory Council, Dow Chemical, USA
  •      Member of the Advisory Council, EurActiv, Brussels
  •      Member of the Advisory Board, European Policy Centre, Brussels
  •      Member of the Advisory Board, European Centre for Public Affairs, Brussels
  •      Member of the Board, WWF Greece
   
  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
   
  •      Policy advisor to WWF-UK 1986-88
  •      Assistant Director, Council for the Protection of Rural England (CPRE), 1981-85.
  •      A Harkness Fellow of the Commonwealth Fund of New York, 1977-79
  •      Staff Assistant, US Congress Washington DC and Congressional Fellow of the American Political Science Association, 1977-78.
  •      Local authority planning officer, Lancashire 1974-77.
   
  ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ
   
  •      Bachelor of Science (First Class) Honours, Town and Country Planning, Heriot- Watt University, Edinburgh, 1974.
  •      Research scholar, Laboratoire d’Econométrie, Ecole Polytechnique, Paris, 1985-86.
  •      Visiting Professor at the College of Europe, Bruges, 1996-2002.
  •      Member of the teaching faculty, EIS Training, Brussels.
   
 • Διευθυντής, Boston Consulting Group
  Ο Βασίλης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο, Κατερίνα Παπαγεωργίου και πατέρας δύο παιδιών. Ολοκλήρωσε τον πτυχιακό του τίτλο το 1993, στο Georgetown University, School of Foreign Service των Η.Π.Α, στις Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές, με διάκριση Magna cum laude and Phi Betta Kappa.

  Από το 1993 έως το 1995, εργάστηκε στο Investment Banking Division της Merrill Lynch & Co, στην Νέα Υόρκη, ως Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, απ' όπου επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία.

  Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α., ολοκλήρωσε το MBA στο Harvard Business School ως υπότροφος των ιδρυμάτων Μποδοσάκη και Ωνάση.
  Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε ως Στρατηγικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην ΑΤ Kearney στο Λονδίνο.

  Επέστρεψε στην Αθήνα το 2003 ως Manager του γραφείου της The Boston Consulting Group (BCG) και ασχολήθηκε με έργα στρατηγικής οργάνωσης και σχεδιασμού επιχειρήσεων σε ευρύ φάσμα των κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας.

  Σήμερα διατελεί Partner & Διευθύνων Σύμβουλος της Boston Consulting Group στην Αθήνα, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και του Board of Advisors του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

  Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.