Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικονομική κρίση και αλλαγές στην εργασία

Αγριαντώνη Χριστίνα, Κοντογεωργίου Παυλίνα, Κουτεντάκης Φραγκίσκος, Κουζής Ιωάννης, Ψημμένος Ιορδάνης

20 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 96:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4000

Η συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση και αλλαγές στην εργασία» έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Η ιστορία της εργασίας. Νέες προσεγγίσεις σε ένα διαρκές ζήτημα». που διοργάνωσε το περιοδικό Ιστορείν/Historein, ένα συνέδριο με ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα αφού πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία η εργασία, η κοινωνική της σημασία και οι ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων γίνονται αντικείμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μια ευρύτατη κλίμακα διεθνώς.

Κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, τα ιστορικά ερωτήματα και ο διεπιστημονικός διάλογος γύρω από την εργασία αποτελούν στοιχεία ιδιαίτερα κρίσιμα για την ερμηνεία των σύγχρονων αλλαγών. Με ποιον τρόπο οι κοινωνίες δεξιώθηκαν τη μισθωτή εργασία εδώ και δύο περίπου αιώνες; Ποιο είναι το ιστορικό βάθος χρόνου των σημερινών εξελίξεων και με ποιες τάσεις στην ιστορική, κοινωνιολογική και νομική μελέτη της εργασίας συνδέονται; Αν η εργασία αποτελεί ένα «διαρκές» ζήτημα, τότε μπορεί να μας ενδιαφέρει το παρελθόν ανεξαρτήτως του παρόντος, και η ιστορία των ίδιων των φαινομένων χωρίς την ανάλυση του επιστημονικού πρωτοκόλλου μέσα από το οποίο προσεγγίστηκαν;

Κατά τη συζήτηση δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και αναπτύσσονται απόψεις οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο των σύγχρονων προβληματισμών γύρω από την εργασία, τους φορείς της, το μέλλον της.

Αγριαντώνη Χριστίνα Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1984 με θέμα την εκβιομηχάνιση στην Ελλάδα (Paris X-Nanterre). Στα 1988–2002 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου, εκτός από την έρευνα, συμμετείχε στη δημιουργία του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού–Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, έργο του ΚΝΕ/ΕΙΕ. Έχει διδάξει κυρίως σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Universite de Provence της Γαλλίας. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά της αφορούν τα πεδία της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (19ος-20ός αιώνας), της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, της Ιστορίας των Πόλεων της Βιομηχανίας και της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών δικτύων.

Κοντογεωργίου Παυλίνα Δ.Ν. Δικηγόρος - Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη
Κουτεντάκης Φραγκίσκος Διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick στις Βιομηχανικές Σχέσεις ενώ έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Π.Δ. 407) και εργάζεται στο σώμα επιθεώρησης εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την εργασία (The effect of temporary contracts on job security of permanent workers, Όψεις υποβάθμισης της ποιότητας εργασίας στην Ελλάδα: Δουλεύοντας περισσότερο και με μεγαλύτερη ανασφάλεια και Προσωρινή Απασχόληση: Η ευρωπαϊκή εμπειρία και η ελληνική εξαίρεση) και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα.

Κουζής Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κουζής σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Paris Χ – Nanterre στο Κοινωνικό δίκαιο όπου έλαβε και το διδακτορικό του το 1986. Από το 1995 δίδαξε αρχικά στο ενιαίο Τμήμα Κοινωνικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα εργασιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού μελετών και έχει διεξαγάγει έρευνες σε θέματα εργασιακών σχέσεων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πεδίο με έμφαση στην ευελιξία της εργασίας, το συνδικαλιστικό κίνημα, την εργατική συμμετοχή και τις πολιτικές απασχόλησης και τον κοινωνικό διάλογο.

Ψημμένος Ιορδάνης Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας. Διδάσκει βιομηχανική κοινωνιολογία και κοινωνιολογία της μετανάστευσης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε κοινωνιολογία και κοινωνική πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (1986) της Μεγάλης Βρετανίας και βιομηχανική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Durham της Μεγάλης Βρετανίας όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1990). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού. Έργα του είναι: Μετανάστευση από τα Βαλκάνια: Κοινωνικός αποκλεισμός στην Αθήνα (3η έκδοση, Παπαζήσης, 2004), Globalization and Employee Participation (Ashgate, 1997), Παγκοσμιοποίηση και Συμμετοχή Εργαζομένων (Gutenberg, 1995), Μετανάστευση και Εργασία στην Ευρώπη (ΕΚΠΑ, 1999), Οικιακή Εργασία των μεταναστριών και Κοινωνική Προστασία. Η περίπτωση των γυναικών από την Αλβανία και την Ουκρανία (Παπαζήσης, 2008 σε συνεργασία με τον Χριστόφορο Σκαμνάκη). Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις και σε επιμελημένες συλλογικές ερευνητικές εργασίες. Έχει επιμεληθεί τα διδακτικά εγχειρίδια: T. Watson, Κοινωνιολογία, Εργασία και Βιομηχανία (Αλεξάνδρεια, 2005), M. Savage και A. Warde Αστική Κοινωνιολογία, Καπιταλισμός και Νεοτερικότητα (Παπαζήσης, 2005), το κλασικό βιβλίο του F.W. Taylor, Αρχές Επιστημονικού Μάνατζμεντ (Παπαζήσης, 2007). Επίσης, έχει επιμεληθεί το βιβλίο του M. Sandel Ενάντια στην τελειότητα (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011) και το συλλογικό τόμο Εργασία και κοινωνικές ανισότητες (Αλεξάνδρεια, 2013).

Σχετικές ομιλίες