Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μεσόγειος και αφηγήσεις: οι συγγραφείς στον καιρό της κρίσης

Τζαμιώτης Κωνσταντίνος, De Rosa Maurizio, Κουτσουρέλης Κώστας, Perotti Simone, Ζώρας Γεράσιμος

16 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 63:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1243
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Progetto Mediterranea  είναι μια πολιτιστική, επιστημονική και ναυτική εκστρατεία με πενταετή διάρκεια, που περιλαμβάνει διαδρομές στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στην Ερυθρά Θάλασσα και αποσκοπεί στο να μειωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου.  Η αποστολή στελεχώνεται από ειδικούς συνεργάτες, ενώ  Πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από την Ιταλία και το εξωτερικό συμμετέχουν στις επιστημονικές δράσεις και τα πειράματα που διεξάγονται εν πλω για την προστασία της θάλασσας. Το εγχείρημα, που αποτελεί έμπενευση του ιταλού συγγραφέα Simone Perotti,τελεί υπό την αιγίδα του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Σε καθεμία από τις 29 χώρες όπου θα ταξιδέψει το ιταλικό σκάφος Mediterranea, που αποτέλει και το «όχημα» της αποστολής, τα μέλη της  θα συναντήσουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους για να συλλέξουν τη σκέψη τους και να τη μεταδώσουν μέσω της ιστοσελίδας του www.progettomediterranea.com  και μέσω του ιταλικού και διεθνούς Τύπου χάρη στη συνεργασία του με το πρακτορείο ειδήσεων της Ansa και την εφημερίδα Corriere della Sera.

Με την ευκαιρία της άφιξης του πλοίου Mediterranea στην Αθήνα - τον πρώτο σταθμό της διαδρομής του στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο και την Ερυθρά Θάλασσα – και στο πλαίσιο των συναντήσεων των μελών της αποστολής του με τους έλληνες διανοούμενους, οργανώθηκαν στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών δύο ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή του Simone Perotti και σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού λογοτεχνικού και πολιτιστικού κόσμου.
 
ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
 «Μεσόγειος και αφηγήσεις: οι συγγραφείς στον καιρό της κρίσης»
Θα μιλήσουν:
•             Kωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας και κριτικός τέχνης)
•             Maurizio De Rosa (δημοσιογράφος και μεταφραστής)
•             Kώστας Κουτσουρέλης (ποιητής και μεταφραστής)
•             Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)
•             Συντονιστής: Γεράσιμος Ζώρας (Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
 «Ποιος ανθρωπισμός μετά την κρίση;»
Θα μιλήσουν:
•             Έρση Σωτηροπούλου (συγγραφέας)
•             Θανάσης Βαλτινός (πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας)
•             Βασίλειος Μακιός (διευθυντής του Corallia)
•             Πάρης Σιγάλας (μαθηματικός, οινοποιός)
•             Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)
•             Συντονιστής: Antonio Ferrari (αρθρογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera)
 
Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά χωριστά και τις δύο ανοιχτές συζητήσεις που έγιναν στην Ελληνική και την Ιταλική γλώσσα. Για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει μετάφραση στις ομιλίες που έγιναν στα ιταλικά.

Τζαμιώτης Κωνσταντίνος Συγγραφέας, Κριτικός Τέχνης

Ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970 και σήμερα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο. Εργάστηκε στην τηλεόραση, στη διαφήμιση και στον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την πολιτιστική έκδοση "Highlights". Έχει γράψει τα βιβλία: "Η συνάντηση" (Ίνδικτος, 2002), "Βαθύ πηγάδι" (Ίνδικτος, 2003), "O βαθμός δυσκολίας" (Ίνδικτος, 2004), "Παραβολή" (Καστανιώτης, 2006), "Η εφεύρεση της σκιάς" (Καστανιώτης, 2008), και έχει λάβει μέρος σε συλλογικά, θεματικά λογοτεχνικά εγχειρήματα.

Βιβλία:
(2013)    Η πόλη και η σιωπή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2013)    Η πόλη και η σιωπή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2008)    Η εφεύρεση της σκιάς, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006)    Παραβολή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004)    Ο βαθμός δυσκολίας, Ίνδικτος
(2003)    Βαθύ πηγάδι, Ίνδικτος
(2001)    Η συνάντηση, Ίνδικτος

De Rosa Maurizio Μεταφραστής - Δημοσιογράφος

Ο Maurizio De Rosa γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1971. Είναι  μελετητής της νέας ελληνικής  λογοτεχνίας και μεταφραστής στην ιταλική γλώσσα ορισμένων από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Έχει στο ενεργητικό του πολλές μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων (Ζατέλη, Καρυστιάνη, Αλεξάνδρου, Δούκα, Στάϊκος κ.ά.) και έχει επιμεληθεί το αφιερωμένο στην Ελληνική λογοτεχνία λεύκωμα Voci dell’agorà (2004). Το 2006 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης με το μυθιστόρημα «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου.

Κουτσουρέλης Κώστας Ποιητής - Συγγραφέας - Μεταφραστής - Διευθυντής, περιοδικό «Νέο Πλανόδιον»

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, κείμενα για τη σκηνή, δοκίμια, μελέτες και μεταφράσεις. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας και μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη.

Ανάμεσα στα βιβλία του συγκαταλέγονται το δοκίμιο "Κ. Π. Καβάφης" (2013), η ποιητική σύνθεση "Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη" (2014), η μετάφραση της "Ηλιόπετρας" του Ο. Πας (β' έκδοση συμπληρωμένη, 2015) ο μονόλογος "Κρέων" και το σατιρικό "Λάμπρου Λαρέλη Vita Poetica" (αμφότερα το 2016). Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη το εκτεταμένο ποίημά του "Νύχτα". Τον Απρίλιο του 2019 η Μικρή Άρκτος εξέδωσε το δοκίμιό του "Η τέχνη που αυτοκτονεί: Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας". Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησαν τα "Ποιήματα" του Gottfried Benn σε εισαγωγή, μετάφραση και σχολιασμό δικό του (Gutenberg) και τον Ιούλιο του 2020 ο ποιητικός κύκλος "Η κόρη μου" (Κίχλη). Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδότη η ανθολογία του «1821-2021» - Η Ελλάς των Ελλήνων: Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση», Μικρή Άρκτος 2021.

Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στις εκδηλώσεις "Ρουρ - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (Ruhr - Kulturhauptstadt Europas 2010). Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την επιθεώρηση Νέο Πλανόδιον.

Ιστότοπος του Κώστα Κουτσουρέλη

Perotti Simone Συγγραφέας - Δημιουργός του Progetto Mediterranea

Ο Simone Perotti γεννήθηκε στο Frascati  (Ρώμη), και μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο  Μιλάνο και στη Spezia.

Έχει δημοσιεύσει τα έργα:

  • I Ritmi, 1995
  • Tascabili, 2004
  • Stojan Decu, 2004
  • l’Altro Uomo, (Βραβείο Volpe d’Oro), 2005
Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, και έχει επιμεληθεί καταλόγους για το έργο σημαντικών ζωγράφων. Δημοσιεύει άρθρα και ιστορίες  για τα περιοδικά “Dove”, “Style”, “Yacht & Sail” και έχει δημιουργήσει το πρώτο περιοδικό που έχει ως αντικείμενο τα βιβλία με θέμα τη Θάλασσα (www.sailbook.info, μέσα στον ιστότοπο www.ilmarinaio.com). Είναι παθιασμένος σέρφερ και ιστιοπλόος. Είναι, τέλος, εμπνευστής και δημιουργός του Progetto Mediterranea, ενός σπουδαίου πολιτιστικού και επιστημονικού εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιστοτοπος του Progetto Μediterranea

Ζώρας Γεράσιμος Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε, το 1959, στην Αθήνα, όπου και περάτωσε τα εγκύκλια και τα γυμνασιακά μαθήματα στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.

Σπουδές:

Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε αρχικά πτυχίο Φιλολογίας (1981) και, μία δεκαετία αργότερα, το διδακτορικό του δίπλωμα (1991). Στο μεταξύ είχε παρακολουθήσει επί δύο ακαδημαϊκά έτη (1981-1983) μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ως υπότροφος της Ιταλικής Κυβέρνησης. Στη Ρώμη επέστρεψε το 1992, ως υπότροφος του ΝΑΤΟ, όπου εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα (post-doc), με θέμα τις «Πολιτιστικές και πνευματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

Ακαδημαϊκή θέση:

Το 1993 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή και Νεοελληνική Λογοτεχνία».
Το 1995 εκλέχθηκε μέλος Δ.Ε.Π. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: αρχικά Επίκουρος Καθηγητής (1995), κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής (2001), και τέλος Καθηγητής (2005), με γνωστικό αντικείμενο «Ιταλική Λογοτεχνία: Αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής Λογοτεχνίας».

Διδακτικό έργο:

Τα μαθήματα που παρέχει είναι τέσσερα: «Εισαγωγή στην Πεζογραφία», «Εισαγωγή στην Ποίηση», «Dante», «Ιταλικές επιδράσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία».

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Συγκριτική Λογοτεχνία, Ιταλική Λογοτεχνία, Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Κυριότερα δημοσιεύματα:

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επίσης έχουν εκδοθεί περισσότερα από δέκα βιβλία του.

Σχετικές ομιλίες