Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Τραπεζική Ένωση, Χρηματοοικονομική σταθερότητα και Οικονομική ανάπτυξη» - Συζήτηση

Kotz Hans-Helmut, Krahnen Jan-Pieter, Wellink Nout, Γιαννίτσης Τάσος

19 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 931
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που συμμετείχαν σε μια μοναδικής βαρύτητας Ημερίδα, την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωση με θέμα «Τραπεζική ένωση, νομισματική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη» –την επιστημονική διοργάνωση της οποίας είχε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010– διεξήχθη στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών συνεδριών, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις θέσεις τους και συζήτησαν για το ρόλο και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ένωσης και της νομισματικής πολιτικής στην προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη. Από την αξιολόγηση αυτή προκύπτουν διδάγματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία –με συντονιστή τον Λουκά Παπαδήμο– η οποία τιτλοφορείται «Προκλήσεις νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση» έφερε στο βήμα του Μεγάρου τους: Βίτορ Κονστάνσιο (Vítor Constâncio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), Μπέντζαμιν Φρήντμαν (Benjamin Friedman, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Ότμαρ Ίσσινγκ (Otmar Issing, πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ το διάστημα 1998-2006), Ντόναλντ Κον (Donald Kohn, Senior Fellow του Brookings Institution, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών της FED [Κεντρικής Ομοσπανδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ] την περίοδο 2006-2010), Χιρόσι Νακάσο (Hiroshi Nakaso, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας) και Πωλ Τάκερ (Paul Tucker, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας το διάστημα 2009-2013).

Η πρώτη συνεδρία επικεντρώνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σε ένα πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» εξετάζει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας –με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση– συμμετείχαν οι: Ινιάτσιο Βίσκο (Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας), o Γιάννης Στουρνάρας, τέως υπουργός Οικονομικών, Χανς-Χέλμουτ Κοτς (Ηans-Helmut Kotz, Senior Fellow του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bundesbank το διάστημα 2002-2010), Γιαν-Πήτερ Κράνεν (Jan-Pieter Krahnen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης), Dr. Angel Ubide (Άνχελ Ουμπίντε, Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics, Αντιπρόεδρος της D.E. Shaw Group), και Νόουτ Βέλλινγκ (Nout Wellink, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας και πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας από το 1997 έως το 2011).

Kotz Hans-Helmut Senior Fellow, Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης - Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Deutsche Bundesbank (2002-2010)

O Hans-Helmut Kotz είναι Senior Fellow στο Center for Financial Studies και διευθυντής προγραμματισμού στο Κέντρο Πολιτικής SAFE, σε δύο Οργανισμούς δηλ. που λειτουργούν στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Ακόμα, από το φθινόπωρο του 2013, είναι επισκέπτης καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διδάσκει, τέλος, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Freiburg, όπου έλαβε το βραβείο Καλύτερης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το έτος 2010. Είναι ανώτερος σύμβουλος της McKinsey και Unicredit, και μέλος του Εποπτικού  Συμβούλιου του Eurex Clearing AG. Μεταξύ των ετών 2002 και 2010 υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bundesbank και υπήρξε μέλος επιτροπών της ΕΚΤ και του ΟΟΣΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ΟΝΕ, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πολιτική των διεθνών κανόνων.

Krahnen Jan-Pieter Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης

Ο Jan Pieter Krahnen είναι διευθυντής του Center for Financial Studies (CFS) από το 1995 και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών SAFE από τον Ιανουάριο του 2013 κι κατέχει την έδρα του Corporate Finance στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχει διδάξει στο Βερολίνο, το Giessen και την Κολωνία και υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wharton School της Πενσυλβάνια και στο Stern School  του New York University. Οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Wellink Nout Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Κίνας - Πρόεδρος της Τράπεζας της Ολλανδίας (1997-2011)

Ο Ολλανδός οικονομολόγος και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Arnout Henricus Elisabeth Maria "Nout" Wellink γεννήθηκε στις  27 Αυγούστου του 1943 στην Bredevoort. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Leiden (1961-1968) και εξεπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ το 1975. Διετέλεσε Πρόεδρος της De Nederlandsche Bank(DNB), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) 1997-2012 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2002 έως το 2006. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 1999-2012, μέλος του Board of Governors του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Από τον Οκτώβριο του 2012 είναι  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Κίνας.

Γιαννίτσης Τάσος Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ - πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)

Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.

Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

Πιο πρόσφατα βιβλία του: "Το ασφαλιστικό και η κρίση" (2016, εκδ. Πόλις), "Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης" (2016, εκδ. Πόλις, με Στ. Ζωγραφάκη). Πρόσφατα άρθρα: "Reflections on Banking Union", "Fiskalkonsolidierung und Einkomensverteilung", "Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece" (με I. Kastelli).

Σχετικές ομιλίες