ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Security in the 21st century
 

Ομιλητής:

Stavridis James
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

05/06/2014
 

Διάρκεια:

33:24
 

Εκδήλωση:

Security in the 21st century
 

Διοργανωτής:

Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή
 

Χώρος:

Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή
 

Κατηγορία:

Διεθνείς Σχέσεις
 

Ετικέτες

διεθνής ασφάλεια , διεθνής σταθερότητα , προκλήσεις , NATO , Αφγανιστάν , Συρία , Ιράκ , Βόρεια Κορέα , ΗΠΑ , πυρηνικό οπλοστάσιο
 
 
 
Ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, Πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης των ΗΠΑ, μίλησε στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στη Φιλοθέη την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 με θέμα τη Διεθνή Ασφάλεια στον 21ο αιώνα.

Η ομιλία του κ. Σταυρίδη βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία του ως Αρχηγού της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ και ως Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ και επικεντρώθηκε στις νέες προκλήσεις που απειλούν τη διεθνή σταθερότητα αλλά και στους προσφορότερους τρόπους αντιμετώπισής τους.
 
  • Ναύαρχος ε.α., Πρύτανης της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης
    Ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης είναι Πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης των Η.Π.Α. Ο Πρύτανης Σταυρίδης γεννήθηκε στη Φλώριδα το 1955 με καταγωγή από τον Πόντο και τη Μενεμένη της Σμύρνης. Ο ίδιος αποφοίτησε με άριστα από τη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1976 και από τη Σχολή Φλέτσερ το 1984, από την οποία απέκτησε ένα Μάστερ κι ένα Διδακτορικό Δίπλωμα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί, του απονεμήθηκε το βραβείο Γκούλιαν ως του καλύτερου φοιτητή. Η καριέρα του στο ναυτικό περιελάμβανε πολλές σημαντικές θέσεις όπως αυτή του Διοικητή της Νότιας Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Στόλου του Ειρηνικού. Στη συνέχεια διορίσθηκε ως ο 16ος Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ και Διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν για αξιωματικό του ναυτικού. Μετά την αποστράτευσή του, το 2013, διορίσθηκε Πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ το 2013. Έχει γράψει πολλές και σημαντικές μελέτες και άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης του κόσμου, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.