Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη - Κεντρική ομιλία

Πισσαρίδης Χριστόφορος

12 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 882
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, καθηγητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συναντήθηκαν στην Αθήνα, σε μια ημερίδα στο πλαίσιο του κύκλου «Ευρώπη, Οικονομία και Ανάπτυξη» του Megaron Plus, και συζητούν για τον ευρωπαϊκό ορίζοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε ένα περιβάλλον δραματικά μεταμορφωμένο από την οικονομική κρίση.

Στην ημερίδα συμμετείχαν: ο Τίτο Μποέρι, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, ο Χουάν Χιμένο, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcala de Henares της Μαδρίτης και επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Τράπεζας της Ισπανίας, ο Βιτόρ Γκασπάρ, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (2011-2013), ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, ο Φίλιπ Λέιν, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Trinity College του Δουβλίνου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χριστόφορος Πισαρίδης, Regius Καθηγητής Οικονομικών στην London School of Economics και ο Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης.

Επιστημονικός διοργανωτής της ημερίδας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συντονίζει και το διάλογο μεταξύ των προσκεκλημένων επιστημόνων.

Κρίση εμπιστοσύνης, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, προκαταλήψεις και στερεότυπα, νέες προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανοίκειου τοπίου που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση. Οι ομιλητές θα ανιχνεύσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυναμικές του αναπτυξιακού και εργασιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και θα υποστηρίξουν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των χωρών του Νότου είναι εφικτή. 

Το στερεότυπο της «αντιπαραγωγικής κουλτούρας» του Νότου δεν απαντάει ρεαλιστικά στα ερωτήματα για το μέλλον, προδίδει μόνο άγονες παρεξηγήσεις. Οι προϋποθέσεις για ανθεκτική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ανάπτυξη είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης μέσα από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούν δυναμικές, εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις, θα αμείβουν την ποιότητα και θα ενισχύουν την καινοτομία, αντί να βασίζονται σε οριζόντιες μειώσεις αμοιβών και στη συμπίεση του εργατικού κόστους.

Πισσαρίδης Χριστόφορος Regius Professor, London School of Economics

Είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Dale Mortensen και Peter Diamond, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών στην αγορά εργασίας και στη μακροοικονομία.

Είναι αιρετό Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, του Econometric Society, του European Economic Association και του Society of Labor Economists.  Υπηρετεί ή έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του European Economic Association, του Econometric Society και του Royal Economic Society.

Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιτροπών. Έχει διατελέσει συνεργαζόμενο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου από συστάσεώς της το 2000 έως και τη λύση της το 2007 και μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την απασχόληση το 2003 υπό τη διεύθυνση του Wim Kok. Έχει διατελέσει σύμβουλος επί πολιτικών απασχόλησης και άλλων μακροοικονομικών ζητημάτων για την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ.

Άλλες τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνουν το Βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) περί των Οικονομικών της Εργασίας (από κοινού με τον Dale Moertensen το 2005), το «Αριστείο» Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2008 και το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας που του απενεμήθη το 2011.

Σχετικές ομιλίες